"לא יום ולא לילה" מציב בפנינו כביכול נושא שולי של נער חרדי שקדן ונמרץ בחיידר, שמנסה להתקבל לישיבת האליטה האשכנזית, אך נתקל במחסום השד העדתי בפעם הראשונה בחייו. אם עד כה חשב אותו רפאל שמי שלומד יותר, זוכה בישיבה המיוחלת, הוא מגלה שצבע העור והמוצא הם שסותמים את הגולל. הוריו, שרוצים בטובתו המירבית ולא לאבד שמץ חינוך ערכי ממנו, נלחמים מול מנהל החיידר, הרב שמואל (בגילומו של שמואל וילוז'ני המקסים כהרגלו), אך מוצאים עצמם מתרחקים מיהבם יותר ויותר עד שתפנית מפתיעה ולא צפויה משנה את הכל.
"לא יום ולא לילה", שם שמתקשר אסוציאטיבית לפסוק "והגית ביום יומם ולילה", לקוח בכלל, כפי שמסתבר לקראת תום הסרט, מהשיר הפיוטי "קרב יום". אותו פיוט בו האדם מצווה להפקיד שומרים לעירו, להיות ער ולהאיר כאילו אין לו יום ואין לו לילה, והכל מטשטש ומתערבב זה בזה. כך גם הוריו של רפאל יושבים על המדוכה בהבאת בנם אל אותה ישיבת פוניבז', ולאחר מכן בהתמודדות בסערה האחרת שפקדה את חייהם.
סרטו של פנחס וויה הוא סרט על מעללות החיים, תהפוכות ועל התעצבותם הלא מקרית והמכוונת על ידי ישות עליונה מכל. והשאלה היא בכלל לא האם יש או אין אלוהים, כי מבחינת הדמויות ברור שהוא קיים, אלא איך הדברים נעשים ולמה דווקא בדרך הזו. איך הכל יכול להסתדר ולהתנפץ באותה הקלות. איך דחיפה קטנה יכולה להסתיים במוות, איך מילה יכולה לחרוץ גורלות וכמה הגבולות דקים ולא מוגדרים. הסרט הזה יושב על החכמה הנסתרת והלא מובנת של היקום, ולא משנה אם תשייכו את זה לאלוהים או לא. וויה מראה לנו את התשתית התפיסתית הפרימיטיבית והמעוותת עליה נשענת מערכת החינוך, ובייחוד זו הדתית-חרדית. כמה היא יורקת בפרצופה שלה על התקנון הסיסמאתי המיושן, אותו היא ואנשיה מדקלמים בעל פה.
אלי מנשה, המגלם את דמותו של האב, מעביר במלוא העוצמה אל מחוץ למסך את הדילמה הקשה, הכעס והזעם אל מול החרטה, העצב וחוסר השייכות שתופסים מקום בליבו מתחילת הסרט. גם מעיין עמרני, בדמות האם, מייצגת באופן מהימן ואמין את הקוטב השני, האדוק והנוקשה, שמדי פעם נשבר ברכות. שניהם ביחד מצליחים לייצר את הדינמיקה הזוגית השונה, הרחוקה והבלתי אפשרית, שבסוף, אודות לנסיבות - מנצחת. על הילד המגולם על ידי אדם חתוכה, קשה שלא לחמול. הוא משלב בתוכו את הצייתנות ודמות הילד הטוב, אך גם כזה שמייצר עמוד שדרה עצמאי עם עקרונות בלתי מתפשרים - מה שלא מובן מאליו כלל, גם ביחס לגיל וגם לסקטור. וכאמור, שמואל וילוז'ני רק מוסיף לקאסט הייחודי והדי אנונימי הזה, וגורם לו להירשם כאחת ההבטחות של הקולנוע הישראלי בשנה הזו.
הסרט "לא יום ולא לילה" יוצג החל מה-20 בפברואק באולמות סינמטק תל אביב ובכל רחבי הארץ