תשעה עשורים עברו מאז הלך לעולמו חיים נחמן ביאליק, כשהיה בן 61 בלבד. ביאליק הינו מגדולי משוררי ישראל בעת החדשה, זאת בנוסף להיותו סופר, מתרגם מוציא לאור ועורך. לאורך הקריירה השפיע רבות על התרבות העברית החדשה ואף זכה לתואר 'המשורר הלאומי'. לזכרו, קיבצנו חלק ממיטב יצירותיו שהפכו במרוצת השנים לנכסי צאן ברזל וחלק בלתי נפרד מהתרבות הישראלית.
בשנת 1923 נולד ביאליק בכפר ראדי שבתחום המושב של האימפריה הרוסית (כיום אוקראינה) לדינה פריבה ויצחק יוסף ביאליק. בשנת 1890, כשהיה בן 17, הגיע ביאליק לישיבת וולוז'ין, בראשות הרב נפתלי צבי יהודה ברלין. שם כתב את שירו 'אל הציפור', ונמנה עם מקימי האגודה הציונית 'נצח ישראל'.
מספר שנים לאחר מכן החל חיים נחמן ביאליק לעבוד בחדר המתוקן באודסה, שם חיבר שירים רבים, בהם: 'צפרירים', 'שירתי', 'זהר' ו'משירי החורף'. בשנת 1901 פרסם המשורר הדגול את קובץ השירים הראשון שלו, ובשנת 1903 חבק שתיים מיצירותיו הידועות ביותר 'עד השחיטה' ו'בעיר ההרגה', אותן כתב בעקבות פרעות קישינב, שהיו בסוף פסח של אותה שנה.
בשנת 1909 הגיע ביאליק בפעם הראשונה לארץ ישראל, והתקבל בהערצה רבה על ידי היישוב היהודי הקטן בארץ. כמו כן, במהלך סיור במושבות הכיר את הסופר ש"י עגנון, ובכך החלה ידידותם, שנמשכה עד לפטירתו של ביאליק. בשנת 1924 החליט ביאליק לעלות לארץ ישראל יחד עם רעייתו, ועם שובו לתל אביב תרם ביאליק להפיכתה למרכז התרבותי והספרותי של היישוב. בנוסף הנהיג את מסורת 'עונג שבת', מפגשי תרבות שנערכו מדי שבת אחר הצהריים.
לביאליק שירים רבים המולחנים בזמר העברי, ועוד משלב מוקדם של דרכו האמנותית זכה ביאליק להכרה רחבה כמשורר הלאומי, ונודעה לו השפעה רבה בחיי הציבור. 'ברכת עם', 'ביום קיץ, יום חום', 'ים הדממה פולט סודות', 'הכניסיני תחת כנפך' הינם רק חלק משיריו שהפכו לנכסי צאן ברזל, ושירי הילדים של ביאליק שהולחנו גם כן זכו להצלחה רבה. בהם: 'קן ציפור', 'שתי בנות' (צילי וגילי), 'פרש' (רוץ בן סוסי), 'נדנדה' (נד-נד, נד-נד), 'הפרח לפרפר' (פרפר, פרפר, פרח חי), 'מעבר לים', ו'לכבוד החנוכה' (אבי הדליק נרות לי).
כמו כן, לאורך הקריירה תרגם ביאליק שורה של יצירות קלאסיות אירופיות לעברית, ביניהן, "יוליוס קיסר" מאת שייקספיר, "וילהלם טל" מאת שילר, ושירים של היינריך היינה. נוסף על כך, הוא תרגם מיידיש את "הדיבוק" לש. אנ-סקי, הקים יחד עם רבניצקי ושמריהו לוין את הוצאת "דביר", וערך עם רבניצקי את "ספר האגדה".
ב־4 ביולי 1934 הלך המשורר הלאומי חיים נחמן ביאליק לעולמו כשהוא בן 61. לרגל 90 שנה ללכתו, קיבץ עורך המוזיקה של התחנה יואב חנני את מיטב יצירותיו. האזנה נעימה.
רשימת השירים:
הכניסיני תחת כנפך - אריק איינשטיין
היא יושבה לחלון - אריק איינשטיין
קומי צאי - יהורם גאון
ביום קיץ יום חום - נחמה הנדל
בין העצים הירקרקים - אופירה גלוסקא
בין נהר פרת - משתתפי 'ארץ שמש'
יש לי גן - עפרה חזה
הפרח לפרפר - שולה חן
מקהלת נוגנים (יוסי בכינור) - ליאור ייני
מנהג חדש - האחיות שמר
אל הציפור - נחמה הנדל
קן לציפור - אופירה גלוסקא
עציץ פרחים - ליאור ייני
בערוגת הגינה - שולה חן
נדנדה - שלי עבדת
שתי בנות (צילי וגילי) - שולה חן
פרש (רוץ בן סוסי) - יהורם גאון
לכבוד החנוכה - דודו אלהרר
שבת המלכה (החמה מראש האילנות) - רותי נבון
צנח לו זלזל - מיכל טל
מעבר לים - ליאור ייני
לא ביום ולא בלילה - נחמה הנדל
תרזה יפה - הפרברים
תאמר אהיה רב - אריק איינשטיין
בהבטחות שווא - צוות הווי חטיבת תותחנים
לא ידע איש מי היא - חוה אלברשטיין
בשל תפוח - שלמה ארצי
שיר העבודה והמלאכה - קולות שלובים
יעקב ועשו - ליאור ייני
עיניה - שולי נתן
הקיץ גווע - מיקי גבריאלוב
הלילה ארבתי - שלמה ארצי
מאחורי השער - אריק איינשטיין
הולכת את מעימי - נעה גולדברג ויואב צפיר
לא זכיתי באור מן ההפקר - מיקי גבריאלוב
אחרי מותי - חוה אלברשטיין