לאחר 38 שנים בהם התקיים פסטיבל קול המוסיקה בקיבוץ כפר בלום, הפסטיבל הגלילי יתקיים לראשונה השנה בתל אביב-יפו בגלל המלחמה בצפון.
המועצה האזורית גליל עליון פנתה לראש עיריית תל אביב-יפו רון חולדאי בבקשה לארח את הפסטיבל ונענתה בשיתוף פעולה מלא ותומך. הפסטיבל יתקיים במרכז המוסיקה העירוני תל אביב-יפו בלב גינת כרונינגן ב-21-19 בדצמבר.
למרות המרחק מכור מחצבתו, הפסטיבל על תוכניתו ואירועיו ינכיחו את הגליל ויתנו ביטוי לאירועי השנה האחרונה דרך יצירות שיבוצעו בו, בהרכבים שייקחו בו חלק ובאירועי דו-שיח מוסיקלי שיתנו מקום למפגש וחיבור ויציגו יצירות מעולמות ומקומות שונים אלו לצד אלו.
קונצרט הפתיחה החגיגי – 'ימים לבנים' – מתייחס לימים הארוכים והקשים העוברים על כולנו – ובמיוחד על אנשי הצפון והדרום – כבר יותר משנה. בין היצירות בתוכנית השיר 'זרמו דמעותי' של מלחין הרנסנס דאולנד, בו מקונן המשורר על טעם חייו שאבד בהיותו מוגלה מביתו, בביצוע זמרת המצו-סופרן רונה שרירא והחמישייה לנבל ומיתרים 'נופים' מאת המלחין היפני בן זמננו טושיו הוסוקאווה שתשמש כקנבס מופשט של צלילים. בעת נגינתה תוקרן עבודת וידאו של היוצרת נינה זיו, בת קיבוץ סאסא, המתארת את נופי הגליל המשתנים בשנה האחרונה.
בחציו השני של הקונצרט תבוצע שלישיית המיתרים 'חורף' של המלחין הצעיר אורי בר-אור ז"ל, שנהרג בקרב ברצועת עזה בחודש מאי האחרון. ביום הקונצרט אמור היה אורי לחגוג את יום הולדתו ה-22. בזמן הקונצרט משפחתו של אורי בר אור ז"ל המתגוררת במדרשת בן גוריון תהיה נוכחת באולם. הקונצרט יסתיים בחמישיית המיתרים הגדולה של שוברט עם שני צ'לי, המתאימה גם היא, ברוחה, לימים האלו.
אירוע מיוחד נוסף בפסטיבל: מרתון שלישיות ורביעיות המשלב את מיטב היצירות הקאמריות המוכרות מהקלאסיקה והרומנטיקה עם שלישיות ורביעיות מאת מלחינים ישראליים צעירים.
האירוע הוא פרי יוזמה של פסטיבל קול המוסיקה בגליל העליון והמכון למוסיקה ישראלית, שחברו יחדיו זמן קצר אחרי 7 באוקטובר להזמנת חמש יצירות קצרות ממלחינים צעירים מכל קשת החברה הישראלית - ילידי מג'דל שמס, חיפה ותל אביב-יפו כדי להביא רוח של יצירה צעירה אל תוך האפלה שמסביב.
ביצירותיהם התבקשו המלחינים להתייחס למסורת המוסיקה הקאמרית הקלאסית ומנגד לתת ביטוי לרחשי ליבם בשנה האחרונה. היצירות ינוגנו בביצועי בכורה לצד מוסיקה מאת מוצרט, שומאן, ברהמס ומנדלסון.
בימים של התלהמות והקצנה חשוב היה לפסטיבל לייצר במות של דו שיח מוסיקלי שיציגו יצירות מעולמות ומקומות שונים אלו לצד אלו, במסגרתם ייפגשו על במה אחת המלחין ווירטואוז העוד ויסאם ג'ובראן והמנהלת האמנותית של הפסטיבל, עפרה יצחקי, בקונצרט ושיחה בין מוסיקה ערבית למערבית, בין מוסיקה מסורתית ערבית לבאך, בין שירים עבריים בעיבודים חדשים ליצירות מקוריות העומדות בין שני העולמות.
עוד יחלקו במה בדו-שיח מוסיקלי, הדואו הוותיק ורה ויידמן (כינור) ועמנואל קרסובסקי (פסנתר), ובני נוער ממרכז קלור לאמנויות הבמה בכפר בלום ומקונסרבטוריון אשכול בנגב המערבי. הדואו הוותיק יבצע מיצירות מוצרט ובטהובן, ובני הנוער – חלקם מפונים מבתיהם– יבצעו יצירות ושירים ישראליים בעיבודים מקוריים.
עוד אירוע ברוח הדו-שיח בפסטיבל קול המוסיקה, קונצרט "אולי זאת אהבה" בהשתתפות מקהלת הילדים הרב תרבותית 'כולנא יפו' של מרכז המוסיקה העירוני והמרכז הערבי יהודי. בקונצרט ינוגנו מיניאטורות ווקאליות מאת הנדל ומוצרט לצד שירים ישראליים וקלאסיקות ערביות.
קונצרט 'דו שיח' נוסף, במתכונת מיוחדת של מופע יתקיים במועדון היפואי TASSA, הסמוך למרכז המוסיקה ביפו. כאן, באווירה שונה מזו של אולם הקונצרטים, ייפגשו האנסמבל הצעיר 'פינאלה' במבחר יצירות קלאסיות לשלישיית כלי קשת, ולצידם אמן הגיטרה החשמלית ירון דויטש בשתי יצירות בנות זמננו מאת קלאוס לאנג (אוסטריה) והיג דיפור (צרפת).
בקונצרט שיתקיים במוצאי שבת יארח הפסטיבל את מקהלת הגליל העליון, שהייתה לחלק בלתי נפרד מהפסטיבל הוותיק. המקהלה בת ה-35 זמרים וזמרות מקיבוצי המועצה האזורית גליל עליון חזרה להיפגש ולשיר בכל שבוע זמן קצר אחרי 7 באוקטובר, על אף שרבים מחבריה פונו מבתיהם. בקונצרט מיוחד בכנסיית עמנואל הציורית הם יבצעו בבכורה עולמית את יצירתו של אייל באט 'עונג שבת', ולצידה יושרו יצירות דתיות מאת מנדלסון ומוצרט, שירים ישראליים, ונעימות גוספל אמריקאיות.
כמיטב המסורת בפסטיבל, גם השנה יתקיימו אירועים פתוחים לקהל המקרבים בין מבצעי המוסיקה והמאזינים; לפני ימי הפסטיבל תתקיימנה חזרות פתוחות לקהל (מועדים יפורסמו בהמשך), והקהל יוזמן להתוודע אל הנגנים ונגינתם באופן בלתי פורמלי.
במהלך הפסטיבל יתקיימו אירועי 'יצירה בפוקוס' – מפגש עם הקהל בו תספר ד"ר עפרה יצחקי, המנהלת האמנותית, על היצירות שתבוצענה בקונצרטים, וגם הם יהיו פתוחים לקהל הרחב ללא תשלום.
הגליל יהיה נוכח בפסטיבל גם מחוץ לאולם הקונצרטים – בלובי של המרכז למוסיקה ביפו תוצב תערוכה של אמני הגליל, ויוקרנו עדויות של אנשי הגליל המפונים. ברחבי הבניין יוצבו עמדות מכירה של מוצרים, עבודות יד ומזון מהגליל העליון.
"החלטנו שמחובתנו לקיים את הפסטיבל כאחד ממפעלי התרבות החשובים והוותיקים בארץ ודווקא כשהתותחים רועמים. התרבות נותנת מקום לשיח, לנשימה, להרחבת הדעת – כל הדברים שנשכחים בתקופות כאלה אך הופכים את החיים ראויים לחיותם. והכי חשוב, דרך אירוח של פסטיבל גלילי כה משמעותי בתל אביב-יפו נוכל להנכיח במרכז את המצב בצפון, ודרך החוויה האסתטית-תרבותית נצליח לעורר חשיבה והזדהות", אומרת עפרה יצחקי, המנהלת האמנותית של הפסטיבל.
21-19 בדצמבר
מרכז המוסיקה תל אביב יפו
אתר הפסטיבל: www.kol-hamusica.org.il
אתר עיריית תל אביב-יפו