הצעת החוק שמקדם שר התקשורת חבר הכנסת שלמה קרעי להפרטת תאגיד השידור הציבורי הישראלי "כאן", תוביל "כמעט בוודאות" להדרתו מאיגוד השידור האירופי (EBU), ומשכך ישראל לא תוכל להשתתף יותר באירוויזיון - כך אישר היום (שלישי) צוות התקשורת של האיגוד בתשובה לשאילתה.
תחרות האירוויזיון היא תחרות שירים בינלאומית המאורגנת מדי שנה על ידי ה-EBU, בה כל מדינה משתתפת מגישה שיר מקורי לביצוע חי ולשידור לגופי שידור לאומיים. התחרות פתוחה רק לגופי שידור בשירות הציבורי החברים ב-EBU, ונחשבת לאירוע תרבותי בינלאומי חשוב. על פי ה-EBU, כ-163 מיליון צופים צפו באירוע 2024 במאלמו, שבדיה, והצביעו מ-156 מדינות.
אירוויזיון 2025 יתקיים בבאזל, שוויץ, בין התאריכים 13 במאי ל-17 במאי. ישראל הופיעה ברשימת המדינות המשתתפות שפורסמה ב-15 בדצמבר, אך מתשובת ה-EBU לשאילתה הנ"ל עולה כי מצב זה עשוי להשתנות אם הצעת החוק של קרעי תעבור לחוק.
הצעת החוק עברה בקריאה טרומית בכנסת ב-27 בנובמבר. ה-EBU פרסם הצהרה שלושה ימים קודם לכן בה הביע "דאגה עמוקה" מהצעת החוק. בהודעה צוטטה המשנה ליועץ המשפטי לממשלה, אביטל סומפולינסקי, שהביעה "חשש כבד כי ההצעה מונעת גם מהרצון להפסיק את שידורי התאגיד בשל התכנים שהוא משדר", ואמרה כי היא "מצטרפת לשורה של הצעות המקודמות בעת הזו המאיימות על עצמאות התאגיד (כאן) ועל יכולתו למלא את תפקידיו הציבוריים".
בהודעה צוטט מנכ"ל ה-EBU נואל קורן כאומר כי "השידור הציבורי בישראל נמצא תחת מתקפה פוליטית מתמשכת, מול איומים שלא רק מסכנים את עצמאותו אלא גם את עצם קיומו בעתיד".
"סגירת התאגיד היא מתנה ל-BDS", אומר ערן ציקורל, עורך דסק החדשות הבינלאומי ברדיו "כאן רשת ב'". "במשך שנה שלמה האויבים שלנו ניסו להילחם על זכותה של ישראל להשתתף באירוויזיון, ועכשיו קרעי עושה את העבודה שלהם בשבילם בכך שהוא מוציא את ישראל מהאירוויזיון?".
"תחרות הזמר היא כבר מזמן יותר מסתם אירוע מוזיקלי, זו זירה קריטית להסברה הישראלית", המשיך סיקורל. "זו דרך לבסס את נוכחותנו ביבשת שגירשה אותנו לפני 80 שנה ומנסה לעשות זאת שוב היום באמצעות ארגוני שמאל רדיקלי. האם קרעי באמת רוצה לתת לשמאל הרדיקלי באירופה את הפרס הזה? כי זה בדיוק מה שהוא עושה", הוסיף.