פרקי אבות: פסטיבל העוד הבינלאומי ה-22 בירושלים מבית היוצר של 'בית הקונפדרציה – מרכז חיים גורי לתרבות', יתקיים השנה בין ה-18 ל-27.11, בהשתתפות מיטב היוצרים והיוצרות ועם 16 הפקות מיוחדות לפסטיבל, מופעי בכורה ומופעים חד-פעמיים.
את הפסטיבל, שמציין 22 שנה, יפתח יוני רכטר, שיציג את יצירתו החדשה 'תמונות מוזיקליות מפרקי אבות', בבכורה. במופע משתתפים אביתר בנאי, אסתר רדא והאנסמבל הקולי הישראלי. רכטר יצר ליברית מהטקסט העתיק, שמחבר ביניהם. במופע ישתתפו אביתר בנאי, אסתר רדא והאנסמבל הקולי הישראלי. יחד הם יציגו מסע מוזיקלי שבו נעה היצירה מתמונה לתמונה, כשהצבעים ומצבי הרוח מתחלפים בה תדיר.
לדברי מנכ"ל בית הקונפדרציה והמנהל האמנותי של פסטיבל העוד, אפי בניה: "בשנים האחרונות הקדיש הפסטיבל במה מרכזית לשירה העברית העתיקה והשפעתה על היצירה המוזיקלית העכשווית. גם השנה המשכנו במסורת זו, ופניתי אל יוני רכטר על מנת שילחין טקסטים מפרקי אבות עבור מופע הפתיחה של הפסטיבל, בו יארח את אביתר בנאי ואסתר רדא".
את הפסטיבל תחתום אחת מההופעות הבלתי נשכחות שהועלו בו בשנת 2007: 'אדומי השפתות', של ברי סחרוף ורע מוכיח, שיבצעו את שירי שלמה אבן גבירול, שחי ופעל באנדלוסיה. מוכיח וסחרוף כתבו מוזיקה מקורית, הקשובה למפגש הנדיר והמיוחד שהתקיים בספרד בין התרבות היהודית הגבוהה לבין התרבות הערבית הגבוהה והנצרות המתחדשת. עתה הם חוזרים ומעדכנים את מסעם בזמן, שמחבר בין עולמו של גדול משוררי ספרד לבין עולמנו.
בין רכטר לסחרוף יועלו לאורך הפסטיבל מופעים רבים, והשנה הפוקוס הוא על נשים יוצרות ופורצות דרך. בין המופעים המעניינים – 'הגולם', אופרת טכנו ורוק של חביבה פדיה; מור קרבסי במופע המוקדש לדמותה של אל-כאהינה, המלכה הלוחמת בתרבות הברברית של הרי האטלס במרוקו; מורין נהדר במופע בכורה המוקדש לתור הזהב של מוזיקת הפופ והרוק האיראנית; נטע אלקיים במופע החוגג את מורשתן המוזיקלית של הזמרות היהודיות מאלג'יר; יסמין לוי ודיקלה במופע פסגה חד-פעמי עם שיריהן ביחד ולחוד ובעיבודים מיוחדים לפסטיבל; לונא אבו נסאר וג'ורג' קנדלפת; סופי צדקה והדר מעוז; נטלי אוריון עם שירים של איזמיר ופיראוס ועוד.
'הגולם', יצירה מוזיקלית לפואמה עכשווית של חביבה פדיה, רוחמה כרמל ופיקה מגריק ובהשתתפות אמיר שהאסאר וויקטוריה חנה, היא יצירה כואבת, מעין אופרת טכנו, רוק, פופ ופיוטי סול, שנוצרה בעקבות משבר הקורונה ואסונות האקלים, וטוענת שאנו, בני האדם, מפרים את הברית של האדם הראשון והורסים את גן העדן, עולמנו.
הזמרת-יוצרת הבינלאומית מור קרבסי שבה לפסטיבל במופע המוקדש לדמותה של אל-כאהינה, המלכה הלוחמת, הנפוצה בתרבות הברברית של הרי האטלס במרוקו ובמסורת ה'איזראן', השירה הנשית שנמסרה בעל פה. הזמרת מורין נהדר תעלה מופע בכורה המוקדש לתור הזהב של מוזיקת הפופ והרוק האיראנית, שהחלה בשנות החמישים והסתיימה בשלהי שנות השבעים עם עליית השלטון האסלאמי הרדיקלי.
הזמרת-יוצרת נטע אלקיים תציג הפקה מיוחדת לפסטיבל החוגגת את המורשת המוזיקלית של הזמרות היהודיות מאלג'יר: לין מונטי, אליס פיטוסי, רנט לאורנייז וסימון תמר. יסמין לוי ודיקלה ייפגשו למופע פסגה חד-פעמי ויבצעו את שיריהן יחד ולחוד, בערב שכולו דרמה, רומנטיקה, תשוקה ושירים ישנים וחדשים שזכו לעיבודים מיוחדים עבור הפסטיבל. נטלי אוריון תשיר שירי רבטיקו וסמירנייקה ותחזיר אותנו ליוון שלפני מאה שנים. הזמרות-יוצרות סופי צדקה והדר מעוז יעלו את מופע 'העברייה', המבקש לחוות את העולם הנשי של המוזיקה, כפי שנשתמרה במוסרות היהודיות והעבריות הקדומות.
מופעים נוספים בתוכנית כוללים מחווה לגדולי המוזיקאים המצריים, חמישיית וסים עודה, פיוטים מארם נהריים, ויסאם ג'ובראן ורוני סומק במופע משותף, אליהו דגמי ורוני עברין עם בניהם דוד ודניאל, סיפור יוסף הצדיק בתרבות התימנית ועוד. נגן העוד ויסאם ג'ובראן והמשורר רוני סומק יחלצו פקק מבקבוק מטאפורי של עראק וימרחו אותו על גגות המילים ועל מיתרי העוד במופע "חלב אריות" (כינויו של העראק בערבית), לילות נצרת עם וירטואוז העוד וסים עודה (מי שניגן עם עומר פארוק טקבילק ולהקת רדיוהד) לקראת צאת אלבומו החדש והשלישי, אלעד גבאי, חכם דוד מנחם, אלי לוזון ואמיר שהאסאר ישובו למופעם המצליח המציג את פיוטי ארם נהריים שלוקטו מהמרחב המשתרע במרחבי כורדיסטן שבין נהר הפרת לנהר החידקל, הזמרת והיוצרת לונא אבו נסאר תגיע לפסטיבל עם מופע הטריו שלה ותארח את נגן העוד ג'ורג' קנדלפת מנצרת, לאה אברהם, עופר כלף, שי צברי, תום פוגל ומוזיקאים נוספים יתאספו יחד לספר את סיפורו המרתק של יוסף הצדיק, כפי שהוא משתקף בתרבות היהודית-תימנית, וירטואוז העוד פרופ' תייסיר אליאס יעלה ערב מחווה לשלושה מגדולי המוזיקאים והזמרים בעולם הערבי במאה העשרים - עבד אל-והאב, פריד אל-אטרש, ועבד אל-חלים חאפז ואליהו דגמי ורוני עברין ובניהם דוד דגמי ודניאל עברין יציגו את תורת המקאם על כל גווניה ואת הקשר המורכב שבין אבות ובניהם. פסטיבל העוד הבינלאומי בירושלים מתקיים בתמיכת משרד התרבות והספורט - מנהל התרבות; עיריית ירושלים ובחסות קבוצת ראובן אלה.
18-27.11 כרטיסים בימות 6226*, http://tickets.bimot.co.il למופעי זאפה ניתן לרכוש גם דרך זאפה: zappa-club.co.il *9080 למידע נוסף: http://www.confederationhouse.org, טל' 02-5399360, שלוחה 5