למרות המלחמה שאף פעם לא די לה, הגובה קרבנות מדי יום, נשאב עידוד מעולם התרבות. בהמלצות היום ישנו ספר חדש לסופר יניב איציקוביץ,  תערוכת הדפס במלאת מאה שנים לבית הרמן שטרוק, אודיו-ביוגרפיה חדשה על דוד בן-גוריון בכאן הסכתים, סרטי פסטיבל אפוס ועוד.

"התערוכה נותנת לנו כוח": ההורים השכולים שבחרו להנציח את בנם דרך האמנות
צדי צרפתי על המלחמה: "לא רואה עתיד, לא רואה אופק. זה נורא” | ראיון מיוחד

 1. ספר חדש. "ההתחלה של כל הדברים" מאת יניב איצקוביץ 
הסיפור מתרחש באמצע שנות השמונים, ובמרכזו אלישע שטרן, שנחשב לסופר השואה החשוב של זמנו. רגע לפני שהוא עומד לזכות בפרס נובל (לשלום, לא לספרות) מתייצבים בדירתו המפוארת בפריז בלום ואדלר, שני חברי נעוריו שלא פגש זה ארבעים שנה, מאז שעולמם התרסק לרסיסים. עכשיו, עם כל משקעי העבר, השניים גוררים את שטרן למסע בעקבות טוני, האישה ששלושתם אהבו ורק אחד מהם נשא לאישה; והם בדרכם להתחלה של כל הדברים. 

הספר "ההתחלה של כל הדברים" עוסק בזהות, אהבה ותעתוע, על חברויות ששורדות ואלה שאינן שורדות במסע השנים. בספרו איצקוביץ' בא חשבון אמיץ עם הסיפור הגדול, עם אגדות ומיתוסים על מה שהיה באמת ומה שיכול היה להיות. זהו מסע ספרותי שגורם לנו לתהות אם המנצחים הם אלו שבאמת כותבים את הסיפור.

ספרו של יניב איציקוביץ: עיצוב עטיפה: עדה רוטנברג (צילום: ללא קרדיט)
ספרו של יניב איציקוביץ: עיצוב עטיפה: עדה רוטנברג (צילום: ללא קרדיט)

זהו הרומן החמישי של יניב איצקוביץ', שספריו הקודמים "תיקון אחר חצות" ו"אף אחד לא עוזב את פאלו אלטו" תורגמו לשפות רבות, היו לרבי-מכר וזכו בפרסים ספרותיים. 

2. מאה שנים לבית הרמן שטרוק. "צל עץ תמר" תערוכת הדפס קבוצתית 
מוזיאוני חיפה מציינים מאה שנים להקמתו של בית הרמן שטרוק, מגדולי אמני ההדפס בישראל. לרגל המאורע תיפתח תערוכת הדפס קבוצתית חדשה, "צל עץ תמר". בתערוכה יוצגו עבודות הדפס מגוונות של ששה אמנים (ניבי אלרואי, עינת אמיר, טליה בן אבו, מור רימר ואיילה נצר ופריד אבו שקרה) המגיבים למבט של שטרוק על הנוף החיפאי, מנקודת מבטם  האישית ובאמצעות טכניקות הדפס מגוונות. זאת לצד עבודותיו של שטרוק, שתיעד את הנוף החיפאי לפני מאה שנים. 

"שטרוק, אחד מאמני ההדפס החשובים של המאה העשרים, בעל ידע נרחב בטכניקות הדפס שונות ומגוונות. הוא  בחר להתמקד בשני נושאים עיקריים: דיוקנאות ונופים. באוסף המוזיאון כלולות עבודות רבות שלו המתעדות את חיפה לפני מאה שנים. בחלק ניכר מהן בולטים המאפיינים של צמצום הפרטים והריקוּת של הנוף. הדקלים, המופיעים בהדפסיו של שטרוק, מעניקים לעבודות העדינות גוון אקזוטי, שניכרת בהן ההתבוננות של הזר האירופאי"  אומרת דנה נייצני, רכזת ניהול ופיתוח במוזיאון הרמן שטרוק.

מתוך התערוכה 'צל עץ תמר' (צילום: אילה נצר)
מתוך התערוכה 'צל עץ תמר' (צילום: אילה נצר)

אוצרות: רות אופנהיים ודנה ניצני בשיתוף עם מוזיאוני חיפה ואגף התרבות של עירית חיפה.

לווי אוצרותי: ד"ר קובי בן מאיר

פתיחה: 30.5

נעילה: 31.1.2025

3. בין הסלילים: אודיו-ביוגרפיה חדשה של דוד בן-גוריון. כאן הסכתים
לאורך השנים יצאו אינספור ביוגרפיות על בן גוריון, שחשפו את משנתו וההיסטוריה הענפה שלו שכרוכה בהקמת המדינה. 

באודיו-ביוגרפיה החדשה, בהפקת המכון למורשת בן-גוריון וחברת audio drama ובשיתוף תאגיד כאן – מוצגת דמותו של בן גוריון המסופרת בקולות נדירים מהארכיון של האנשים הקרובים אליו ביותר בנקודות קריטיות של חייו. בין קולותיהם, יוכלו המאזינים לשמוע גם את דבריו של בן-גוריון, שמשחק  השחקן אלון נוימן, כשהוא מקיים מעין דיאלוג עם הקולות השונים.

בן גוריון (צילום: פריץ כהן)
בן גוריון (צילום: פריץ כהן)

אלון נוימן (צילום: מושיק ברין)
אלון נוימן (צילום: מושיק ברין)

האודיו-ביוגרפיה מבוססת על סדרה של כ-200 ראיונות שנערכו על ידי המכון למורשת בן-גוריון לאחר מותו של הזקן, עם אלו שהכירו אותו מקרוב – משפחה, חברים, קולגות ועובדים, בני ברית וגם יריבים פוליטיים. כל פרק בסדרה יתמקד בנושא אחר, וביחד הם מרכיבים תמונה של בן-גוריון באופן שטרם צויר בעבר. 

ההסכת כולל תשעה פרקים שיעסקו בזוויות שונות, אישיות ולאומיות בחייו של בן גוריון: יחסו לזקנה, ימי נעוריו ומשפחתו, יחסי העבודה שקיים עם עובדיו, עם קולגות וגם עם יריביו ויחסו המיוחד לצה"ל. 

ביום העצמאות עלו בכאן הסכתים המשודרים בכאן תרבות הפרקים שעוסקים ביחס של בן גוריון ליהדות - לרבות אמונה באלוהים, התנ"ך וחשיבותו, והסכם הסטטוס קוו שמלווה אותנו עד היום - וביחסו של בן גוריון לגוף ונפש. 

הפרק הבא ישודר בשבוע הבא, נושאו "הגשמה במדבר – על המעבר של בן גוריון לנגב והתיישבותו בשדה בוקר.

4. המיסה של פולנק והרקויאם של דורופלה. האנסמבל הקולי הישראלי
האנסמבל הקולי הישראלי יקיים את הקונצרט השלישי לעונה, "המיסה של פולנק והרקויאם של דורופלה", שבמרכזו שתי יצירות מהרפרטואר המרכזי של המוסיקה הצרפתית הקולית: המיסה בסול מאת פרנסיס פולנק והרקוויאם של מוריס דורופלה.  

כתיבת המיסה,  בשנת 1937, סימנה את תחילת תקופת המוזיקה הדתית של פולנק. למרות הטקסט הלטיני הדתי ה"רציני", סגנונו המוזיקלי הוא עדיין אופטימי. פולנק השמיט מהמיסה את פרק ה-Credo הארוך שבפרקי המיסה ויצר מיסה קצרה (19 דקות) הנחשבת לאחת היפות ביצירותיו הקהילתיות.

המלחין הצרפתי מוריס דורופלה, נגן אורגן, מלחין ומורה, כתב קרוב למאה יצירות - לתזמורת, לאורגן, פסנתר, מקהלה ועוד וזכה בפרסים רבים, אבל פרסומו מחוץ לגבולות פריז בא לו בשל יצירה אחת שכתב: הרקוויאם אופוס 9 עליו עבד במשך שש שנים, פורסם לראשונה ב-1947 וחלק עיקרי מן הנושאים בו מבוססים על מזמורים גרגוריאניים ומנגינות חד קוליות שליוו טקסי תפילות בנצרות המערבית. 

תאריכי הקונצרט: 

31.5 הכנסייה הסקוטית, ירושלים

1.6 כנסיית סט. גון, חיפה

3.6 המשכן למוסיקה, רעננה 

4.6  אולם רקנאטי מוזיאון תל אביב לאמנות

 ivocal.co.il

5. פורטרטים מוזיקליים: סרטי פסטיבל אפוס בליווי הרצאות
במסגרת התכנית האמנותית שאצרו בית אריאלה יחד עם פסטיבל סרטי אפוס, יוקרנו ששה סרטים דוקומנטריים העוסקים כולם בפורטרטים מוזיקליים. המפגשים בנויים מחצי שעה של הרצאה ולאחריה,  הקרנת סרט באורך מלא (כל הסרטים מלווים בתרגום לעברית).

במפגש הקרוב בהנחיית משה דורנשטראך, יוקרן הסרט "מרסדס סוסה הקול של דרום אמריקה".

ספריית בית אריאלה, תל אביב

 יום ראשון, 19.5 | 19:00 

אתר בית אריאלה