תיאטרון הסימטה, הנמצא בלב סמטאות יפו העתיקה, עובר בימים אלו שיפוץ ושימור מקיף בהשקעה כוללת של כ-15 מיליון שקל. במסגרת הפרויקט, שמתוכנן להסתיים במהלך 2025, ייערכו עבודות שימור קפדניות, כולל שימור קירות הכורכר העתיקים, הנגשה מלאה של קומות המבנה והוספת ציוד במה מתקדם. בנוסף, תתווסף מבואה מודרנית עם בית קפה ומרפסת גג רחבת ידיים שתחדש את פני המבנה הקלאסי.

העבודות מתבצעות בליווי צמוד של רינת מילוא, אדריכלית ממחלקת השימור של עיריית תל אביב, ובפיקוח רשות העתיקות. המומחים המשתתפים בפרויקט מתמחים בשימור מבנים היסטוריים, בשל ייחודיות המבנה העתיק שהוקם בטכנולוגיות בנייה מתוחכמות. כך למשל, המבנה כולל שלד בנוי מקמרונות ומכדי חרס, המעניקים לו יציבות הנדסית תוך שמירה על משקל קל יחסית לקומות העליונות.

"אם היינו פורסים את המבנה כמו עוגה, היינו מזהים את השכבות המרתקות של הבניה ההיסטורית המקורית", ציינה מירב שאול מחברת ש. מירב פרויקטים, המנהלת את הפרויקט הייחודי.

שיפוץ תיאטרון הסימטה (צילום: ניר דוד)
שיפוץ תיאטרון הסימטה (צילום: ניר דוד)

בקומת הקרקע פועל כיום מוזיאון אורי גלר, שבו ניתן לראות ממצאים ארכיאולוגיים כמו מסבנה מהמאה ה-19. קומה זו בנויה מקמרונות כורכר, ואילו הקומות העליונות כוללות קמרונות הבנויים מכדי חרס המאפשרים יציבות תוך הפחתת עומס על המבנה.

"אחד האתגרים המשמעותיים הוא לשלב ריבוי טכנולוגיות במה מבלי לפגוע בשלד המיוחד ולשם כך תוכננה על ידי משרד אורי פדן אדריכלים והמהנדסת ירדנה אתגר, האמונים על תכנון חידוש התאטרון, מערכת ייעודית בצורת קשתות שמנותקת מהשלד, ורק על גביה יעברו התשתיות, ייתלו הפנסים הרמקולים ואביזרי הבמה", הוסיפה שאול. 

המבנה, הממוקם בקרבת חומת העיר העתיקה של יפו, מהווה עדות לאדריכלות יפואית מתקופת השלטון העות'מאני ומסמל את התפר בין העיר התחומה לחומות לעיר שהחלה להתרחב בסוף המאה ה-19. לאחר השלמת השיפוץ, תיאטרון הסמטה צפוי לשוב ולהיות מוקד תרבות מרכזי ביפו, שיציע שילוב של עבר עשיר עם חוויות מודרניות.

שיפוץ תיאטרון הסימטה (צילום: מירב שאול)
שיפוץ תיאטרון הסימטה (צילום: מירב שאול)