בעוד שהמלחמה נמשכת במלוא עוזה, יש מי שמוצאים נחמה באירועי התרבות שמתקיימים ברחבי הארץ. בירושלים מתקיימים שני פסטיבלים בולטים: פסטיבל לסרטי נשים בסינמטק ופסטיבל תיאטרון בניסן נתיב, שמספקים תמריץ רוחני למי שמחפש להימלט לרגע מהמציאות הקשה.
בנוסף, תערוכה חדשה בשם "שוטטות" מציגה יצירות אמנות בערים התאומות תל אביב-יפו ופרנקפורט, ומציגה את המפגש הייחודי בין העירוניות לשוטטות, תוך חקירת זהות עירונית משותפת לשתי הערים. אירועים אלה מציעים רגעי בריחה והשראה בתקופה קשה, ומזכירים את הכוח של התרבות להתמודד עם אתגרים גדולים.
פסטיבל בינ"ל לסרטי נשים - סינמטק ירושלים
הפסטיבל הבינ"ל לסרטי נשים חוזר לסינמטק ירושלים בשנתו החמישית. בימי הפסטיבל (9-13 בדצמבר) יוקרנו עשרות סרטים מהארץ ומהעולם, אירועים שונים יתקיימו בסינמטק ירושלים ובלוקשיינים נוספים ברחבי העיר, כשהלב הפועם של הפסטיבל: פרוייקט הקרנת סרטים במקלטים לנשים נפגעות אלימות ומפגשים עם היוצרות.
נוסף, מבחר סרטים יהיו זמינים לצפיה דרך אתר הפסטיבל. הסרט הפותח את הפסטיבל ובהקרנת בכורה- "מבעד לעדשה" סיפורה של לי מילר (12.12) ובבימויה של אלן קוראס ובכיכובה של זוכת האוסקר, קייט וינסלט. בפסטיבל ייערך ערב מחווה ליקיר הפסטיבל הבימאית ואשת הקולנוע ג'ולי שלז.
פוקוס מלחמה- סרטים קצרים וארוכים שנבחרו בעקבות אירועי המלחמה דרך עיני בימאיות, שיוקרנו אונליין ופיסית במהלך הפסטיבל, כשכל סרט מציג נקודת מבט מגוונות: במאית שפונתה מביתה בקיבוץ רעים ומצאה מקלט זמני בתל אביב, אמנית קעקועים שחוותה את טראומת מסיבת הנובה ,סרטון אנימציה המתאר את חווית המלחמה מבעד לעיניה של ילדה. ועוד.
הקרנה חגיגית לשני הפרקים של "אלופות" (בימאיות: אירמה אידלמן ומיכל פארן), סדרה תיעודית בת 5 פרקים של כאן המתעדת את מאחורי הקלעים של קבוצת כדורגל נשים: הפועל קטמון ירושלמים.
חממת "א קיצער" לפיתוח והפקת סרטים עלילתיים קצרים של יוצרות קולנוע חרדיות. בנוסף, "קצרות" אירוע הפיצ'ינג עם מענק של 140 אלף שקלים לתסריט הזוכה. ועוד.
ניהול אמנותי ליהי סבג ושירה מישר נוסד על ידי איגוד יוצרי הקולנוע בירושלים (ע"ר) בשיתוף ובתמיכת עירית ירושלים. 9-13 בדצמבר.
פסטיבל התיאטרון בירושלים - ניסן נתיב
פסטיבל התיאטרון בירושלים מבית היוצר של ניסן נתיב יקיים בין התאריכים 11-14 בדצמבר, זו השנה הרביעית. 21 יצירות חדשות יעלו בבכורה בפסטיבל, וכולן מספרות את סיפורה של השנה החולפת.
"זה שלי מהבית" - עולה בפסטיבל בבכורה עולמית ועוסקת ביחסי הורים – ילדים ומנסה להבין מה זה אומר בית. יצירה חדשה של נתלי שילמן. יצירת תנועה, המערבת שחקנים בוגרים ואנסמבל שחקנים ילדים, המתבססת על כתבים של נורית זרחי.
"סוף תרנגול" - הצגה קצרה מאת מתן לוי, בוגר טרי של הסטודיו "ניסן נתיב", המבוססת על יומן הקרב של היוצר ושל חברי הקאסט שלחמו בשנה בעזה ובצפון. הצגות המתמקדות בעדויות מפונים, כמו "התפניתי כדי לכתוב" -מופע מאת המחזאי והבמאי יצחק לאור.
"העלייה הפרטית שלי" מאת בוגרת הסטודיו השחקנית והיוצרת דניאל אליה זאינץ, המתבססת על סרטוני רשת קצרים שהיא פרסמה לאחרונה בהם היא משחקת את אמה בשלל סיטואציות קומיות שעוסקות בפער שבין אמא רוסיה וילדה ישראלית.
הפסטיבל חוגג גם את פתיחת הדלתות של "פומבי" - תיאטרון חדש שקם בירושלים בשנה זו, עם קבלת פנים ודיון בנושא חופש ביטוי אמנותי, והצגת הילדים "אבא שלי הוא ציפור" בבימוי אוריין ליפשיץ.
עוד בפסטיבל הצגות של יוצרים ירושלמיים: "Showcase' שיתוף פעולה בין הפסטיבל עם קהילת JET – קהילה של חובבי תיאטרון דוברי אנגלית; "פאק בסיסטם", מופע של גיא כהן, יוצר ירושלמי שחבר לארבעה שחקנים ירושלמים ויצרו מופע קומי אקזיסטנציאליסטי.
בערב פתיחת הפסטיבל, יוענק אות ההוקרה השנתי ליוצרים הירושלמים חנן סביון וגיא עמיר. השניים יצרו את הסדרה "באש ובמים" העוסקת בבעלי בר ירושלמיים כשברקע משחקיה של בית"ר ירושלים, מול ויסלה קרקוב. בסוף הערב יקיימו השניים שיחה עם הקהל.
במסגרת "לראשונה", חממת היצירה של הסטודיו, יעלו הצגות כמו "אחרי השמש"; "שוגר (ק)ראש"; "החלק החסר"; ו"אופס…עשיתי זאת שוב".
״למינגים ומפיקים״ הוא מפגש חלימה בו הקהל מוזמן לחלוק את חלומותי הפרועים ביותר ולחפש שותפים לדרך היצירתית בקרב.
תחרות ריצת המדרגות השנתית הראשונה, בניצוחו של הליצן x.
Mix & Match - הבימה 4
מחזה בבימויו של תומר גת ובכיכובם של יונתן שמעוני ומיקה זק עולה בהבימה 4. במרכז ההצגה מערכת יחסים בין גבר ואשה שנוצרת באפליקציית היכרויות.
האשה מקווה שהפעם תמצא את מה שהיא מחפשת. באופן מפתיע מגיע Match לא צפוי מבחור בעל ניחוח אחר. אותו Match יוצר סיטואציה שכולם חווים אך כזאת שהזוג לא חווה בעבר, ומשם מתחיל מסע משותף.
האם הזוגיות החבויה בתוך המסכים תעבוד ברגע שהיא תפגוש את המציאות? האם כל אחד מוכן לחשוף את רגשותיו ולהצהיר שיש לו אהבה? האם הפחד לראות את האמת יגרור אותם להירתע או להילחם עד המפגש עם אינטימיות?.
"פסטיבל שֶׁתֶף", מבית "תנועת תרבות" - מוזיאון חיפה לאמנות והחממה לאמנות מקום
מוזיאון חיפה לאמנות והחממה לאמנות מקום הסמוך אליו יקיימו ב- 5-7 בדצמבר פסטיבל "שֶׁתֶף" - פסטיבל רב-תחומי מבית "תנועת תרבות", המשלב אמנות חברתית בתכניה ובצורתה. הפסטיבל יכלול מופעי תיאטרון במעגל פתוח, קונצרטים ושירה בציבור עם מוסיקה חיה, מוסיקה שצמחה מתוך הצפון המפונה, תזמורת-זבל שנבנית ומשתפת את הקהל בזמן אמת, סרטי וידאו אותנטיים שצולמו בזמן מלחמה על ידי אזרחים, מופעי מחול שהופכים את הצופים לרקדנים, פסלי ממתקים מפתיעים, מסיבות ועוד.
בחממה לאמנות מקום מוצגות שתי תערוכות קבוצתיות, האחת: "כל ההווה שלי נמצא במה שעתיד להתרחש" – תערוכה המציגה עבודות צילום וציור של שלוש אמניות: איריס ברנע, מאי דעאס ודלית פרוטר. השנייה: אסופת וידאו מתוך הפרויקט "73'-23' סלון וידאו בין שתי מלחמות" מבית היוצר של זומו, המוזיאון שבדרך.
KUMA - שת"פ בין להקת המחול "ורטיגו" להרכב המוסיקלי של איתמר דוארי
"קומא", עבודת המחול החדשה של להקת ןרטיגו עם הכוריאוגרפיות הראשיות נעה ורטהיים ורנה קורן ורקדני הלהקה, בשת"פ עם המלחין, המנהל המוסיקלי ואמן כלי ההקשה איתמר דוארי וההרכב המוסיקלי שלו.
זו לא הפעם הראשונה שורטיגו עובדים עם איתמר דוארי. דוארי הוא זה שהלחין את המוסיקה ל"פרדס" יצירתה של נעה ורטהיים. היצירה תעלה ברחבי הארץ בין התאריכים 16.12.24 - 21.1.2025 בחוף הכרמל , מ.א. עמק יזרעאל, גני תקווה , באר שבע , ראשון לציון , תל-אביב , הרצליה , ירושלים ועין השופט. חלק מהכנסות יוקדשו לתוכנית חוסן בורטיגו - לטיפול ושיקום חיילים ומשפחותיהם.
"קוּמָא" התפתחה מהיצירה "בכורה 24" -מופע אינטימי שהועלה לראשונה באולם ״ברונקה״ בכפר האמנות של הלהקה, בקיבוץ נתיב הל״ה ועתה לובש צורה חדשה באולמות גדולים.
"בו זמנית" - תל אביב ופרנקפורט יוצאות לדייט": תערוכת שוטטות בערים התאומות
במסגרת יחסי הערים התאומות בין תל אביב-יפו ופרנקפורט, ייערך לראשונה אירוע אמנותי משותף המחבר בין שתי שכונות תעשייתיות היסטוריות בשתי הערים.
התערוכה תתקיים במקביל בשכונת מונטפיורי בתל אביב-יפו (ברחובות שונצינו, שטיבל, תושייה ובית אלפא), ובשכונת האופבאונהוף בפרנקפורט, תציג אמנות עכשווית במרחבים תעשייתיים ותשלב אינטראקציה דיגיטלית בין שתי הערים. באירועים הצפויים: שיח אמן, סיורים מודרכים, אירועי סטודיו פתוח, מיצגים ועבודות אמנות, שיטוט ביריד אמנים מקומיים ועוד.
הפרויקט מהווה המשך ישיר לקשר בין שתי הערים, שנמשך מאז 1980, ומטרתו לקדם אמנים ועסקים מקומיים באזורים המתמודדים עם אתגרים עירוניים. בפרנקפורט, האירוע יהיה חלק מסוף שבוע תרבותי של עיצוב (Into Design) בהובלת חברת Urban Media Project.