פלטפורמת Google Arts & Culture, הכוללת תערוכות אמנות ותרבות ותיעוד וירטואלי מכ-3,000 מוזיאונים ומוסדות תרבות בכ-95 מדינות בעולם, חוברת בפעם הראשונה למוזיאון תל אביב לאמנות, בתערוכה וירטואלית שמוקירה את חתן פרס ישראל לצילום, אלכס ליבק, המוכר גם כ"פפארצי של האנונימיים".
תערוכת "המשוטט" מושקת בפלטפורמה לרגל יום המוזיאונים הבינלאומי, לצד תערוכות בינלאומיות נוספות ממוסדות תרבות כמו Smithsonian American Art Museum, Harley-Davidson Museum, Carnegie Hall ואחרים.
זהו שיתוף הפעולה הראשון בין Google למוזיאון תל אביב לאמנות ביצירת התערוכה הדיגיטלית וגם הפעם הראשונה שבה זוכה אמן ישראלי להציג תערוכת יחיד ב- Google Arts & Culture. בתערוכה שאותה אצרה רז סמירה, עד לאחרונה אוצרת הצילום של מוזיאון תל אביב לאמנות, מוצגות 22 תמונות שצילם ליבק בין השנים 1986-2022 ובמרכזן ניסיונו של ליבק להציג תמונת מצב עדכנית של המציאות הישראלית מבעד לעדשת המצלמה.
התערוכה האינטראקטיבית, מאפשרת "לטייל" בין חדרים במרחב המוזיאון הוירטואלי ולצפות בכל תמונה במסך מלא. חלק מהתמונות מלוות בקריינות בקולו של ליבק עצמו, שמשתף באנקדוטות ובסיפורים מאחוריהן.
בטקסט ובקריינות הנלווים לתערוכה נאמר: "ליבק הוא מבכירי הצילום הישראלי. המייחד את צילומיו, היא הדרך שבה מגיע למקומות שונים בזמנים שונים ומאחד אותם לרגע מסוים, הרגע המכריע. ישנו קו מקשר בין ליבק המשוטט במציאות הישראלית לבין ״המשוטט״ של וולטר בנימין. בתערוכה זו השיטוט הופך לשיטוט במרחבים הוירטואלים".
״המצלמה היא כלי הביטוי שלי. אני רואה את עצמי כחוקר, כהיסטוריון בזעיר אנפין, אספן של עדויות במרחב הקיום הישראלי. סוג של אנתרופולוג, משקיף, מתעד, כל אלה בעזרת המצלמה, הם הוכחות למה שישנו, שהיה כאן״, אומר ליבק. ״כצלם אני מודע לכאוס וההמולה של החיים האורבניים, אני מעין בלש חובב החוקר את העיר ומרחביה אך, בעיקר את תושביה. אני מנסה לבנות פסיפס חזותי שיהווה עדות לחיים בישראל״.
החיבור בין Google, ליבק ומוזיאון תל אביב לאמנות, נעשה ביוזמת מוריה רויז, מנהלת מוצר בקבוצת המחקר של Google בתחום שינויי האקלים, בעקבות מפגש מקרי שלה ושל בעלה, היזם גדי רויז, צלם חובב, עם ליבק. באותו מפגש, התברר לרויז שלליבק אין כל אתר שמאגד או מציג את צילומיו. רויז החליטה להירתם לטובת העניין ולפעול במסגרת תכנית "20% זמן חופשי", המאפשרת לעובדי Google בכל העולם לקדם נושאים הקרובים לליבם שאינם במסגרת עבודתם היומיומית, ליצירת תערוכה וירטואלית של ליבק.
רויז מספרת: "כשפגשתי את אלכס, אמן שאני עוקבת אחרי יצירתו כבר שנים, לא חשבתי שכעבור שנה נחגוג יחד את פתיחת התערוכה הוירטואלית הראשונה בחייו. אני לא מגיעה מעולם התרבות ואין לי הכשרה אמנותית או ידע קודם בתחום, אבל יצאתי לדרך מתוך רצון אמיתי לסייע בהנצחה ושימור התרבות והיצירה של דור המייסדים שלנו, למען הדורות הבאים. העבודה המשותפת עם אלכס והכניסה לטריטוריה לא מוכרת, היו עבורי חוויה מאוד מיוחדת ואני מודה לכל השותפים ליצירת התערוכה הדיגיטלית, בזכותם יכולים עשרות מיליוני אנשים בכל העולם להיחשף למציאות הישראלית, על כל המורכבויות שלה, מהעיניים של אלכס".
"רצינו ליצור תערוכה שתתאים לכל המשפחה וכיוון שמדובר בפלטפורמה בינלאומית, גם כזו שתתאים לקהל שאינו ישראלי. האתגר היה כפול: לברור 22 תמונות מתוך למעלה מ-400 תמונות שאלכס שם על השולחן וכאלה המאפיינות את הרחוב הישראלי", אומרת רז סמירה, אוצרת התערוכה.
כחלק מפעילות Google Arts & Culture ביום המוזיאונים הבינלאומי, משיקה Google את Web Pocket Gallery, כלי דיגיטלי חדש המסייע למוזיאונים להציג את האוספים שלהם בחללי גלריה וירטואליים בתלת מימד. בכמה הקלקות בלבד, מוסדות יכולים להתאים אישית כל היבט של הגלריות שלהם, מטקסט דרך אודיו ועד ערכות צבעים, תוך פתיחת חללים חדשים לספר סיפור תרבותי. תערוכת "המשוטט" נוצרה באמצעות שימוש בכלי זה.
Google Arts & Culture היא אפליקציה ופלטפורמה מקוונת המציגה בהישג יד את האוצרות, הסיפורים והידע של למעלה מ-3,000 מוסדות תרבות מכ-95 מדינות. אם המשימה של Google היא להפוך את המידע של העולם לנגיש יותר, משימת Google Arts & Culture היא להפוך את התרבות העולמית לנגישה לכל אחד, בכל מקום ולהיות פתח לחקור את התרבות על כל המגוון שלה, כולל אמנות, מוזיקה, היסטוריה, מאכלים ומנהגים מקומיים, אתרי מורשת והרבה יותר.
אפליקציית Google Arts & Culture זמינה באינטרנט, ב-iOS וב-Android.