שבוע חדש ואיתו חזרה של חלק מתושבי הצפון לשגרה מסוימת. בתחום התרבות ממשיכים ליצור ומייחלים לשובם של קהלים נוספים. בלקט ההמלצות: פסטיבל יהודי בינלאומי לאמנויות הבמה, תערוכה חדשה השולחת מבט אוהב לקיבוץ, חגיגת קולנוע איטלקי, הצגה חדשה בתיאטרון הסמטה, ואירועי אמנות ותרבות בשבוע המודעות הבינלאומי לבריאות הנפש שמובילה עמותת "כנפיים – בזכות האמנות".
1. פסטיבל יהודי בין-לאומי לאמנויות הבמה – בית מזי"א לתיאטרון ירושלים
הפסטיבל היהודי הבינלאומי לאמנויות הבמה יתקיים בפעם התשיעית בבית מזי"א לתיאטרון בירושלים.
במשך חמישה ימים, 8–12 בדצמבר, יעלו מופעי תיאטרון, מוסיקה, מחול, וידאו ארט שייצרו מיטב האמנים בארץ ובתפוצות. המופעים מביאים ביטוי לעולמם האישי, ומעלים שאלות וסוגיות המעסיקות את היחיד והחברה.
המציאות המטלטלת בה נמצאת החברה הישראלית בעקבות אירועי ה-7 באוקטובר והמלחמה המתמשכת מאז מקבלת ביטוי אמנותי בכמה מהמחזות שיעלו השנה בפסטיבל. המחזות נוגעים בטראומה האישית והקולקטיבית, באובדן ובכאב שהותירו אותנו בהלם ובחוסר ודאות.
היצירות מהדהדות את הימים הקשים העוברים על החברה הישראלית והעם היהודי מזוויות שונות. הפסטיבל ביוזמת והפקת קבוצת התיאטרון הירושלמי בניהולה של אסנת גיספאן.
לאתר הפסטיבל: בית מזי"א לתיאטרון
2. "זהר בדשא" – תערוכת יחיד ליונתן שתיל, גלריה Global Art תל אביב
יונתן שתיל מקיבוץ גלאון הוא אמן פואטי-ריאליסטי נרטיבי המספר סיפור. בציורי הנוף הפיוטיים שלו אין עלילה מתמשכת, אלא הקפאה של רגע מסוים שיש לו עבר, הווה ועתיד הנתון לפרשנות הצופה.
מקורה של התערוכה "זהר בדשא" בספר "מבט קיבוצי", בו מתאר שתיל את הקיבוץ במבט פיוטי. הציורים משקפים את הנוף עליו גדל ומלווים אותו עד היום. "רציתי להביא את הסיפור הקיבוצי שאינו רק סיפורם של אלה הגרים בקיבוץ, אלא גם סיפורה של המדינה כולה", אומר שתיל.
התערוכה תוצג בגלריה Global Art בתל אביב החל מה-7.12. במהלך העבודה על הספר התרחש טבח ה-7 באוקטובר, והוצאת הספר קיבלה משמעות רחבה כספר שהוא שיר אהבה לקיבוץ שהיה ולזה שישתקם ויהיה.
התערוכה תינעל ב-4.1.2025.
אוצרים: מיכלי אדלר וד"ר גליה דוכין אריאלי.
3. חגיגת קולנוע איטלקי – סינמטקים ברחבי הארץ
בסינמטקים ברחבי הארץ תתקיים חוויית קולנוע המוקדשת לציון מאה שנים להולדתו של מרצ'לו מסטרויאני (1924–1996), אחד מגדולי השחקנים האיטלקיים.
בתוכנית יוקרנו סרטיו האייקוניים: "אהבה בריביירה", "לה דולצ'ה ויטה" מאת פדריקו פליני שהפך אותו לאייקון, ו-”שמונה וחצי”. כמו כן, שלושה סרטים של אטורה סקולה ("מה השעה", "ספלנדור", "מקרוני") וסרטו התיעודי של פבריציו קורלו, "צ'או מרצ'לו".
החלק העכשווי של הפסטיבל יציג סרטים חדשים המציגים את הדור החדש של שחקנים ושחקניות איטלקיות.
אוצר התוכנית: רוני פלוס, Cinema Italia.
התוכנית תתקיים בין ה-11 ל-29 בדצמבר בסינמטקים בתל אביב, חיפה, ירושלים, הרצליה ושדרות.
4. "פרדוקס" – מחזה חדש בתיאטרון הסמטה
מחזה חדש שכתב וביים רון ישועה, משלב פילוסופיה, דרמה וגילוי עצמי. המחזה, המבוסס על ספרה של ד"ר אורלי לב, משלב הרצאה אינטראקטיבית על פרדוקסים בלתי פתורים וסיפור אישי מרגש.
הקהל ייחשף לסיפורו ההיסטורי של סוקרטס ולדרמה משפחתית מימי מגפת הקורונה.
שחקנית: גליה לב אור.
מועד: 4.12 | 20:30, אודיטוריום קאנטרי גורן גולדשטיין, תל אביב.
5. שבוע המודעות לבריאות הנפש – עמותת "כנפיים – בזכות האמנות"
עמותת "כנפיים – בזכות האמנות" מובילה זו השנה הרביעית את שבוע המודעות לבריאות הנפש, שיימשך עד ה-8 בדצמבר.
אירועים מרכזיים:
1–2 בדצמבר: מופע "חתול בשק" במועדון הבארבי.
3 בדצמבר: הצגה "שכה יהיה לי טוב" בתיאטרון תמונע.
5 בדצמבר: השקת פרויקט "על החיים ועל הכתיבה" בגלריה כנפיים ביפו.
8 בדצמבר: השקת ספר השירה של הרכב "הכנופיה".