השקט הרועם המבשר על סיום או אי סיום המלחמה בצפון, פרשיות השחיתות שנחקרות – כל זה מתקיים לצד אירועי התרבות, שלא מאכזבים וממשיכים להתקיים למרות הכל.

1. "חג החגים 2024" – חיפה

שלושים אירועים יתפרשו במשך 13 ימים בחודש דצמבר בפסטיבל "חג החגים" שמתקיים זו השנה ה־31 בבית הגפן ובמגוון מוקדים בחיפה, בהם מוזיאוני חיפה, רחבת הפסנתר, תיאטרון חיפה, בית אקרופוליס החדשה, כנסיית סנט ג'ון ומר אליאס ועוד. בימי הפסטיבל יתקיימו מופעים, תערוכה, קונצרטים, הצגות, אירועים לכל המשפחה, הרצאות, סדנאות וסיורים בוואדי ניסנאס.

בין האירועים השונים: בַּבֵל – נטע וינר, מחמד מוגרבי, להקת סיסטם עאלי ואורחים נוספים, במופע בכורה חד פעמי בארץ; ארי טפרברג עם העבודה "מסמך ללא שם" שעלתה בפסטיבל ישראל; מופע משותף חדש של הסטנדאפיסטית נעם שוסטר אליאסי ואמנית הספוקן וורד סמירה סרייה; "מלאכים על הר הכרמל", קונצרט חגיגי עם מזמורי חג מולד וחנוכה בשלוש שפות הכולל סיור כריסמס חוויתי למשפחות בין הבתים המקושטים, אורות צבעוניים, ממתקי חג, פינוקים, הפתעות של סנטה קלאוס החיפאי, חידות חג ועוד.

בכיכר בן גוריון יוצבו חנוכייה, עץ אשוח, הילָל וקישוטי אורות רבים. עוד יתאפשר לחוות ביקור בביתו של סנטה והתלוות אליו לתהלוכה השנתית, בליווי תנועות ותזמורות הצופים המקומיות.

בגלריית בית הגפן תתקיים התערוכה "כאשר אנו חושבים שהגענו אל סוף הסיפור, אנו ניצבים למעשה בתחילתו" – המבקשת לפענח את סיפורו של מרכז תרבות "בית הגפן" בשנתו ה־60 ואת הקשריו.

פסטיבל "חג החגים", פרי יוזמתו של בית הגפן, מרכז תרבות ערבי־יהודי, בשיתוף עיריית חיפה. 17־29 בדצמבר בבית הגפן וברחבי העיר חיפה. 

2. "צלילי העונות" – מוזיאון פתח תקווה

"צלילי העונות", קונצרט קאמרי לרביעיית מיתרים של תזמורת מוזיאון פתח תקווה לאמנות, מתקיים בעקבות התערוכה: "צלם הדברים: אלבום דרום", ב־18.12.  

התערוכה מציגה תמונה רחבה ומורכבת של הנגב המערבי, משנות ה־50 ועד לאירועי ה־7 באוקטובר. תזמורת המוזיאון היא מיזם תרבותי המשלב בין עולם המוסיקה לבין אמנות חזותית עכשווית. התזמורת, ביוזמת מנהלת מוזיאון פתח תקווה לאמנות, רעות פרסטר והמנצחת מיכל אורן, הוקמה בשנת 2021.

''צלילי העונות'', מוזיאון פתח תקווה (צילום: שגית פרידמן הילל)
''צלילי העונות'', מוזיאון פתח תקווה (צילום: שגית פרידמן הילל)

הקונצרט כולל ארבע יצירות ישראליות המייצגות את עונות השנה, בביצועם של נגני התזמורת, כשליבת הקונצרט היא היצירה "חורף" של סמ"ר אורי בר אור ז"ל, מלחין צעיר שנפל בפעילות מבצעית בחודש מאי 2924. היצירה נוגעת בעומק הרגשות האנושיים, ומבוצעת לזכרו, כפי שחוברה במקור. 

במהלך הקונצרט יבוצעו שלושה שירים ישראליים קלאסיים בעיבודו של אורי רון:
"כלניות" – מילים: נתן אלתרמן, לחן: משה וילנסקי
"האמנם" – מילים: לאה גולדברג, לחן: חיים ברקני 
"נאסף תשרי" – מילים: נתן יונתן, לחן: צביקה פיק

18.12 | 19:00 – סיור בתערוכה "צלם הדברים: אלבום דרום" | 20:00 – התחלת הקונצרט.

''צלילי העונות'', מוזיאון פתח תקווה (צילום: מיכל אורן)
''צלילי העונות'', מוזיאון פתח תקווה (צילום: מיכל אורן)

להזמנת כרטיסים לחצו כאן.

3. "מעבר לאור" – תערוכת יחיד לאמן הבינלאומי חריסטו מַבְרֵב, גלריה שטרית & וולף

תערוכת יחיד ראשונה בישראל לאמן הבינלאומי חריסטו מַבְרֵב נפתחת היום (3.12) בגלריה "שטרית & וולף". מבחר מעבודותיו של מברב מגיעות לארץ ומוצגות בתערוכה הנוכחית, לצד סדרת עבודות חדשה שיצר בארץ. בהיותו בן הזוג של בכיר בקהילה הדיפלומטית הבינלאומית בישראל, מברב מתגורר ויוצר כאן בתקופה הנוכחית. 

חריסטו מַבְרֵב הוא אמן נודד שנולד ברפובליקה העממית של בולגריה, כשהייתה עדיין חלק מהגוש הקומוניסטי. בצעירותו עזב ביחד עם אחיו ואמו את בולגריה והחל במסע נדודים. עם יציאתו אל העולם המערבי החופשי, גיבש את זהותו המינית, ופיתח את אישיותו האמנותית. 

חריסטו מברב (צילום: וירג'יני קליפה)
חריסטו מברב (צילום: וירג'יני קליפה)

בתערוכה "מעבר לאור" מוצגות סדרות ציורים שיצר האמן בשוויץ, בה התגורר בשנים האחרונות, וסדרה חדשה העוסקת באור ועור, הממשיכה להיווצר כאן בישראל. העבודות חושפות מהלך אמנותי כרונולוגי החופף את התפתחותו האישית לאורך השנים.

הסדרה המוקדמת, "גלמים", כוללת דימויי לבוש קשים ומגינים כמו מעילים ושריוני אבירים. הסדרה הבאה משוחררת יותר ומהווה מפנה ביצירתו של האמן, היא כוללת דימויי צמחים ופרחים המתפקדים כמקורות אור בתוך הציורים. הסדרה האחרונה עוסקת כולה באור. יריעות שקופות וצבעוניות, מעין עורות קסומים, קלילים ואווריריים, נישאות ומרחפות באוויר כמו פרפרים צבעוניים ששוחררו לחופשי. נדמה כי זהו הסוף הטוב של תהליך סימבולי, בו מתוך הגולם משתחרר פרפר יפהפה הפורש כנפיו ועף אל החופש. 

אוצר: אילן ויזגן | נעילה: 5.1.2025 | Sheetrit & Wolf | נווה צדק, תל אביב.

עבודתו של חריסטו מברב, קוקרי, 2024 (צילום: אבי אמסלם)
עבודתו של חריסטו מברב, קוקרי, 2024 (צילום: אבי אמסלם)

4. "כשקלאסי פוגש כליזמר" – סדרה מוסיקלית בהפקת "העולם המרהיב של המוסיקה היהודית"

סדרת הקונצרטים "מוסיקה יהודית – כשקלאסי פוגש כליזמר" תתקיים גם השנה באודיטוריום מרכז מורשת מנחם בגין בירושלים. הסדרה כוללת ארבעה מופעי מוסיקה מגוונים.

בין המופעים: שילוב בין מוסיקת כליזמר לנעמי שמר במופע חדש של "נשות חווה" עם תמר גלעדי; קונצרט פיוטים של יקי ראובן וסולני המנדולינה הישראלים; ליטורגיקה (שירה דתית) יהודית עם אנסמבל סוֹלָרוֹן בניהולו המוסיקלי של רמי ברבר; ומופע לאדינו בעיבודים עכשוויים של דגנית דדו ולהקתה.

סולני הכליזמר (צילום: מיכאל פביה)
סולני הכליזמר (צילום: מיכאל פביה)

דגנית דדו, שחקנית וזמרת (בוסתן ספרדי) מציגה על להקתה את "ממזרח לשמש" מופע לאדינו מרגש בעיבודים עכשוויים עם מיטב השירים מתוך ההצגה "בוסתן ספרדי" בהם: "מורניקה" (שחרחורת), "אדיו", "אדון הסליחות" ,"לוס בילביליקוס" (צור משלו אכלנו), או סה סה, אברה טו פוארטה סרדה, ועוד. הקונצרט במחווה ולזכרה של מתילדה כהן סראנו שנפטרה השנה.

אנסמבל סוֹלָרוֹן יציג את "אבקשה את שאהבה נפשי", 400 שנות ליטורגיקה עברית. שירים, תפילות וניגונים מהמאה ה־16 ועד ימינו, מברית המילה ועד הזקנה, מן הקידוש ועד ה"קדיש", בביצוע מקהלתי ובליווי כלי.

תמר גלעדי (צילום: הלה עמנואל)
תמר גלעדי (צילום: הלה עמנואל)

אנסמבל סולני המנדולינה יבצע קונצרט ייחודי של מוסיקה יהודית על כלי פריטה. התוכנית כוללת יצירות מהרפרטואר הקלאסי ויצירות בנות זמננו בצד יצירות עתיקות בעלות הקשר קלאסי ויהודי. ניגון מתוך הסוויטה לכינור "בעל שם" מאת ארנסט בלוך, פרק מסימפוניה למיתרים מאת מנדלסון וריקודים עבריים מהתפוצות השונות פרי יצירתו של מרק לברי ועוד. כל זאת בניהולו המוסיקלי של ההרכב, יקי ראובן.

המופע הרביעי, "נעמי שמר והכליזמריות", מחווה מיוחדת ליוצרת האלמותית נעמי שמר במלאת 20 שנה ללכתה, מהמקום הנשי, היהודי והשורשי של להקת נשות חוה. במופע מתארחת הזמרת והיוצרת תמר גלעדי, כלתה של נעמי שמר. המופע כולל שירים בשילוב קטעי קישור אישיים מחייה של נעמי שמר.

דגנית דדו (צילום: הילה שחר)
דגנית דדו (צילום: הילה שחר)

 5. פסטיבל אלמינא להצגות ילדים – נמל יפו 

תיאטרון אלמינא לילדים יקיים את פסטיבל אלמינא ה־9 בחנוכריסמס, בין התאריכים 19־21 בדצמבר, עם שלל הצגות מגוונות במחיר של "כרטיס לכל כיס" ופעילויות חינמיות לכל המשפחה.

בתכנית האמנותית: ארבע בכורות והצגות מבית היוצר של תיאטרון אלמינא, הצגות לגילאי 2־10 בערבית, עברית ודו־לשוניות, הצגות אורחות וגם מופעי חוץ ססגוניים, דמויות שטח, סנטה מחלק שוקולדים, פינות יצירה באמנות ואיפור ועוד שלל הפתעות.

''שמוליקיפוד'', פסטיבל אלמינא (צילום: תום ווליניץ)
''שמוליקיפוד'', פסטיבל אלמינא (צילום: תום ווליניץ)

אירועי הפסטיבל פותחים את מקומו החדש של תיאטרון אלמינא בנמל יפו מחסן 2. תיאטרון אלמינא הוקם בשנת 2012 על ידי השחקן והבמאי נורמן עיסא והשחקנית והמחזאית גדעונה רז, בנוסף לצוות יוצרים יהודים וערבים.

 להזמנת כרטיסים לחצו כאן.

''טוטו וחברים'', פסטיבל אלמינא (צילום: כפיר בולוטין)
''טוטו וחברים'', פסטיבל אלמינא (צילום: כפיר בולוטין)