המלחמות נמשכות כאן ובעולם, רופאים עוזבים את ישראל, רה"מ עובר ניתוח להסרת הערמונית, שיהיה בריא. עולם התרבות מתמודד עם קיצוץ תקציבי, אבל היוצרים ממשיכים ליצור להציג ולהופיע. כי אי אפשר אחרת.
בלקט ההמלצות: מופעי מחווה לאמנים בקאמרי, אירועי תרבות בעקבות התערוכה לקפקא בספרייה הלאומית, מופע מחול של שקד מוכיח, שתי תערוכות חדשות במוזיאון ישראל ואירועי "מאירים את יפו".
1. מופעי מחווה לקורין אלאל, אריק איינשטיין ולקיבוצניקים. הקאמרי
שלושה מופעי מחווה יתקיימו בתיאטרון הקאמרי, לקורין אלאל ז"ל, לאריק איינשטיין ז"ל וליוצרים הגדולים מהקיבוצים.
מופעי המחווה ליוצרים הגדולים מהקיבוצים (חלק ב'), יוקדשו ליחיד והקבוצה בקיבוץ. המופעים בהנחיית השחקן יניב סוויסה (קיבוצניק לשעבר) ובהשתתפות שרה'לה שרון, אלי גורנשטיין, עוז זהבי, אבי גרייניק, כנרת לימוני, טליה דנציג, מיקה עינב וזמרים נוספים. (9-11 בינואר 2025).
מופעי המחווה לאריק איינשטיין יכללו שירים מתוך אלבומי המופת של הזמר והיוצר: מזל גדי, שבלול, בדשא אצל אביגדור, יסמין, סע לאט, חמוש במשקפיים, יושב על הגדר, הייתי פעם ילד, משירי אברהם חלפי, יש בי אהבה, משירי ארץ ישראל הישנה והטובה ועוד. בהשתתפות שחקני הקאמרי וזמרים אורחים. (14-15 בפברואר).
מופעי המחווה לציון 70 שנה להולדתה של קורין אלאל ז"ל יתקיימו ב- 7-8 במרץ – יום האישה הבינלאומי והחודש בו הייתה אמורה לחגוג
70. אלאל, יוצרת מלחינה ומבצעת פורצת דרך ומחלוצות הרוק הנשי במוסיקה הישראלית, שברבים משיריה ניתן ביטוי לרוח ולהעצמה נשית.
אלאל הותירה אחריה עשרות שירים, בהם: אין לי ארץ אחרת, שיר לשירה, זן נדיר, ארץ קטנה עם שפם, אנטארקטיקה, חזקה מהרוח, ימי הפרח והאהבה, כשזה עמוק, אי שם בלב, דרך הכורכר, קשר הירח, שיר בכיף ועוד. בין המשתתפים: אפרת גוש, חמי רודנר, רונית שחר, שי המבר, אורליקה ועוד. (7-8 במרץ).
2. אירועי תרבות ועיון בעקבות התערוכה "קפקא – גלגולו של סופר". הספרייה הלאומית
במלאת 100 שנים למותו של הסופר פרנץ קפקא, מציגה הספרייה הלאומית תערוכה מקיפה "קפקא – גלגולו של סופר" הכוללת פריטים מקוריים מעיזבונו: מכתבים, תצלומים, תעודות, איורים ועוד.
במהלך חודש ינואר 2025 יתקיימו בספרייה הלאומית אירועי תרבות ועיון המוקדשים לכתבי קפקא:
ביום שלישי 7.1.2025 | 21:00 | יתקיים המופע המקורי "פשוט סיפור", בו יקריאו שחקנים ויוצרים בשעת לילה מאוחרת סיפורים, קטעי יומן ושברי הגיגים של אחד מגדולי הכותבים של המאה ה-20 ושל הכותבים שבאו בעקבותיו – בין אפלה, שיגעון, בירוקרטיה והומור. בין הקוראים מכתביו של קפקא: דאנה איבגי, ערן צור, צחי גראד ומיטל רז - בליווי מוסיקה מקורית ושירה.
סדרת "אחת ולתמיד" של הספרייה הלאומית, המספקת חלון הצצה ליצירות המופת הגדולות תוך קריאה מודרכת על ידי מיטב אנשי הספרות בארץ, מוקדשת השנה ליצירותיו של פרנץ קפקא.
בסדרת המפגשים שתיפתח ב-20.1.2025 יעמדו במרכזה לקריאה ודיון יצירות קפקא בהן: "הטירה" בהנחייתו של הסופר ומבקר הספרות מוטי פוגל; "המשפט" בהנחייתה של הסופרת מעין איתן; "הנעדר / אמריקה" בהנחייתו של חוקר הספרות ד"ר דוד גורביץ'; "הגלגול" בהנחיית הסופר, העורך והמבקר עודד וולקשטיין; ו"אמן הצום" וסדרת סיפוריו הקצרים על אמני הבמה, בהנחייתה של נועה מנהיים.
במהלך הצגת התערוכה (שתינעל ביוני 2025) יתקיימו בספרייה הלאומית גם שיחי גלריה עם אוצרי התערוכה, סיורים מודרכים, קריאה מודרכת בספרי קפקא, כינוס בינלאומי בהשתתפות חוקרים ואנשי רוח מהארץ ומהעולם ועוד.
3. מקור חיים 53 | שקד מוכיח. זוזימה, מצפה רמון
זה היה בערב חורפי אחד בשנות ה-2000, ברחוב מקור חיים. וונה בביתה כבכל ערב, שרה במלוא גרונה בערכת הקריוקי שלה. אני התיישבתי בפיצריה הסמוכה ופטפטתי על אמנות.
בכל ערב אלה אירועים מקבילים המתרחשים באותה העיר. אבל לא בכל ערב השירה של וונה הופכת תפילה לבמה. היד שלי מקבלת אומץ לדפוק בדלת והעיניים של שתינו נפגשות. מאז אנחנו שרות, רוקדות, מחליפות זיעה וזהויות מחפשות ריקוד משותף שיציל אותנו מהסדר הקיים.
איך הגוף יכול להתגבר על הזהות? על הפער החיצוני? איך הריקוד והשירה יכולים לנפץ את הפוליטיקה של המופע? כותבת שואלת שקד מוכיח, כוריאוגרפית, יוצרת, מוסיקאית ומנהלת אמנותית ממייסדי "תנועת תרבות", מבקשת ליצור בגוף הרוקד פוטנציאל להתעלות משותפת.
יצירותיה עלו בפסטיבל עכו, הרמת מסך, אינטימדאנס, ארנבת מרץ, ועוד.
המופע "מקור חיים 53" יעלה ב-31.12 | 18:30 |
זוזימה, מצפה רמון
לרכישת כרטיסים
4. "חלומות צלולים" ו"אלמה מאטר" שתי תערוכות מקבילות. מוזיאון ישראל, ירושלים
"חלומות צלולים" ו-"אלמה מאטר" (ALMA MATER) - שתי תערוכות חדשות מוצגות במוזיאון ישראל ומזמינות למסע מעמיק ורב-חושי אל עולמות של חלום, סוריאליזם סאונד וארכיטיפים של נשיות, והתמסרות לכוחה המשנה של האמנות.
זרם הדימויים הפנטסטיים והחידתיים שנראים בחלום ומציעים מרחבים של חריגה מן המציאות, התנסות וריפוי עומד במרכז התערוכה "חלומות צלולים", המציינת 100 שנים לסוריאליזם ו-60 שנה למוזיאון ישראל.
בתערוכה 180 עבודות, ממשענת ראש מצרית עתיקה ועד לעבודת מציאות מדומה שנוצרה בימים אלו. קמעות ממסופוטמיה, צלמיות ממקסיקו, טקסטים אסלאמיים מאוירים, כתבי-יד יהודיים, אבני חלום סיניות, הדפסים יפניים וחפצי-תרבות נוספים מוצגים לצד יצירות אמנות מתקופות שונות ומבטאים כולם את הכמיהה האנושית לגעת בחלום ולפרש אותו.
התערוכה שאוצרת ד"ר עדינה קמיאן אוצרת בכירה במוזיאון ומומחית בינלאומית לדאדא וסוריאליזם, מעוצבת כמסדרון שממנו מסתעפים חללים ותתי-חללים, ברוח היצירה "חֵפֶץ יציר חלום" של אנדרה ברטון, מראשי הסוריאליסטים. מבנה התערוכה מתחקה אחר מורכבותה של נפש האדם ואחר ריבוי-הפנים של המחשבות, הרגשות, החוויות והזיכרונות, השמורים באזורים השונים במוח.
מיצב הסאונד "אלמה מאטר" (המונח הלטיני ל"אם הגדולה" המזינה והמיטיבה) של האמן והמלחין יובל אביטל, שאוצרת טליה עמאר - אוצרת לאמנות בינתחומית המתמקדת באמנות עכשווית - נוצר בהשראת סבתותיו של האמן. זהו פסיפס מורכב ופוליפוני של מאות קולות ודימויים של נשים מבוגרות מתרבויות ומתקופות שונות ושל צלילי הטבע. שירי עם, שירי ערש, תפילות, קינות, לחישות וסיפורים מתמזגים עם רחשי האוקיינוסים ועם רעידות אדמה, שסימניהן הסייסמוגרפיים תורגמו באמצעים טכנולוגיים ודיגיטליים למנעד האוזן האנושית. בשיתוף פעולה עם ארכיונים קוליים ומכונים מדעיים ואחרי עריכת אלפי שעות הקלטה בשכבות רבות של סאונד נוצרה יצירה חדשה, המשלבת הרמוניה ודיסטורציה, מושמעת מתוך כ-100 רמקולים שהוטמנו בתוך כדי חרס ובטון או נתלו חשופים מהתקרה, ומלווה במחול רך ומרחף שנשקף ממסכי הווידאו ובגופי תאורה שעוצבו במיוחד. במרכז המיצב, שנוצר מחדש למוזיאון ישראל, מוצגת הצלמית מברכת רם - יצירת האמנות הפרהיסטורית הקדומה בעולם.
פתיחתן במקביל של שתי התערוכות נועדה להעניק למבקרים חוויה כוללת של היטמעות בעולמות אחרים וטוטאליים.
נעילה: יוני 2025
5. מאירים את יפו מבפנים - 2024
כבכל שנה גם השנה חוגגת עיריית תל אביב-יפו את חג החנוכה וחג המולד באירועים "מאירים את יפו", הנותנים ביטוי לרב-תרבותיות האופיינית ליפו.
במסגרת אירועי "מאירים את יפו", מבני ציבור ובניינים ביפו ייפתחו השבוע לציבור במתכונת של "בית פתוח", ברוח אירוע האדריכלות השנתי "בתים מבפנים", כשבמבנים הנבחרים ייערכו גם סיורים מודרכים ומפגשים, שייתנו הצצה אל הסיפורים ההיסטוריים, האדריכלות המיוחדת, אחורי הקלעים והאנשים שיושבים בהם.
בין האתרים שישתתפו: איצטדיון בלומפילד, בית הבאר ביארת ברכאת, בית הבאר שלמה, בית המכולות ביפו ועוד.
האירועים יתקיימו ברחבי יפו - במרכזי הקהילה, במרכזי התרבות ובמרחב הציבורי. בין השאר, הוצבו בכיכר השעון חנוכיית ענק, "כדורי שלג" מבדולח עם סמלי החג - ועץ האשוח המסורתי.
שני-חמישי, 30 בדצמבר 2024 – 2 בינואר 2025