ביום רצוף התרגשות, ציפייה דרוכה לשובן של שלוש החטופות המשתחררות היום, והשבת גופתו של אורון שאול ז"ל, עדיין יש סיבות לתרבות. בלקט ההמלצות: שבוע החלל במוז"א, תערוכת יחיד לאמן ליעד בן יהודה, היכרות עם מוזיאון הספורט היהודי, פסטיבל אקי-נו לקולנוע יפני, הצגה חדשה בבית לסין ומופע מחווה לזמר המצרי עבד אל חלים חאפז.
1. שבוע החלל במוז"א, מוזיאון ארץ ישראל תל אביב
האירוע "מבט על חלל – תגובות אמנותיות לנוכחותנו ביקום" באוצרותו ובהנחייתו של איתי מאוטנר יתקיים באולם קלצ'קין במוז"א מוזיאון ארץ ישראל. המוזיאון ו"רקיע", חברה לתועלת הציבור המקדמת את תחום החלל בישראל בשותפות אסטרטגית בתחומי התרבות, האמנות והחלל.
במשך כשעה ורבע יעלו לבמה שישה יוצרים שיציגו את פרשנותם האישית-אמנותית למושג "חלל".
רום אלקאדי, נסרה אזברגה וחברותיהן מקולקטיב האמניות הבדואיות במרכז רהט לאמנות, יצרו עבודת וידאו-ארט מיוחדת עבור משימת החלל של רקיע. יצירתן עוסקת במתח שבין החופש שהחלל מייצג ובין "כוח הכבידה החברתי" בחברה הבדואית.
ניר גורלי, חצי מהצמד שמוביל את הפודקאסט והתוכנית "שיר אחד" בכאן 11, יציג פרשנות מוסיקלית וניתוח תרבותי של השיר "Space Oddity" של דיוויד בואי, וינגן אותו יחד עם גיא מוזס.
יקי גני, מוסיקאי ומתכנת AI, עם הופעה וירטואלית מפתיעה, עם אחד מענקי המוזיקה העולמית.
ארי טפרברג, יציג יצירה חדשה שמתבוננת בחלל מנקודת מבט של תקשורת דיגיטלית ואנושית.
שאול כהן, מעצב תעשייתי שידוע בגישתו ההומוריסטית לפתרון בעיות בחברה הישראלית, יציג סדרת מוצרים "חיוניים" לחללית המשלבים הומור ועיצוב מוקפד.
סטודיו מ.ל.א, צמד אמניות שמתמחות בחיבור בין קולינריה לאמנות, יצרו מיצג מיוחד המשלב 500 בלוני הליום ופרלינים משוקולד, שיזמין את הקהל לחוות את החלל בדרך טעימה ומפתיעה.
המופע של מוז"א ו"רקיע" יושק ביום רביעי 29.1.2025 במסגרת שבוע החלל.
https://www.eretzmuseum.org.il/
2. בגוף שלישי. תערוכת יחיד לאמן ליעד בן יהודה Afula I
האמן ליעד בן יהודה נחשף לראשונה בשמו האמיתי בתערוכת יחיד ראשונה: "בגוף שלישי", שתוצג בגלריה העירונית עפולה.
שורשיו של בן יהודה בעפולה הם חלק בלתי נפרד מעולמו היצירתי. בתערוכה מציג האמן לראשונה על קירות הגלריה ועובר מהחתימה המוכרת שלו I ❤️ Afula אל חשיפה אישית גלויה, כשהחלל הסטרילי של הגלריה משנה את צורתו כאשר בן יהודה מעתיק את הסטודיו אל תוך הגלריה וחושף את תהליך העבודה שלו.
העבודות המוצגות בתערוכה משקפות דיאלוג מתמשך בין המרחבים ציבוריים למרחבים אישיים-אינטימיים, משלבות עקבות של חומרי גלם, שכבות צבע וטקסטורות בלתי גמורות.
חומרי היצירה שלו בהם: עץ, קרטון, עיתון ושאריות חומר - נאספו מרחובות עפולה, עירו שבשנת 2025 מציינת מאה שנים להיווסדה, וכך נוצר החיבור בין הזהות המקומית של בן יהודה לשפה האמנותית ואוניברסלית.
אוצרת: מור ברק ריבלין
פתיחה: 24.1.2025
נעילה: 1.3.2025
3. "בלתי שביר". מוזיאון הספורט היהודי העולמי
"בלתי שביר" תערוכה המוצגת בימים אלה במוזיאון הספורט היהודי העולמי, מתעדת את סיפורו של הספורט הישראלי במהלך טבח ה-7.10, דרך סיפורו של ליאור אסולין ז"ל שחקן נבחרת ישראל בעבר שנרצח בנובה, הכדורסלנים הצעירים יונתן ויפתח קוץ ז"ל, ולהבדיל דניאל פרץ שוער נבחרת ישראל ודני אבדיה, כוכב ה-NBA שנרתמו במהלך המלחמה.
בקיץ 2025, יתפוס המוזיאון מקום מרכזי כבית התרבות והמורשת של המכביה ה-22 כשיארח סדרת אירועים ותערוכות מיוחדות המשקפות את הקשר ההיסטורי בין המכביה לבין התפתחות הספורט היהודי, ויספק במה ייחודית למפגש בין ספורטאי העבר וההווה.
במרחב תצוגה המשתרע על פני 1,500 מ"ר, נפרשת במוזיאון תערוכת קבע המציגה אוצרות היסטוריים ופריטים אותנטיים המתעדים למעלה ממאה ועשרים שנות ספורט מראשית התנועה הציונית. האוסף מונה למעלה מ-1,000 פריטים שהם אגדת תרבות וספורט.
info@jewishsportsmuseum.org
4. פסטיבל אקי-נו התשיעי לקולנוע יפני. סינמטק ירושלים
פסטיבל אקי-נו התשיעי לקולנוע יפני, מציג את מיטב הסרטים היפניים החדשים ומאפשר הצצה אל תוך תרבות שונה ומעוררת מחשבה, יתקיים בסינמטק ירושלים מה-23.1-30.1.2025.
חלק מסרטי הפסטיבל עוסקים באובדן והתמודדות, לרוב מנקודת מבט המציעה אלטרנטיבה לנוסחאות האבל המקובלות בתרבות המערבית.
למשל בסרט "קנסנדו": שנים לאחר מות האם, מיקה חוזרת לאי אוקינאווה לבקר את אביה, סאטורו, תעשיין מקומי, שהתנכרה לו, עתה היא באה להיות לצידו בימיו האחרונים.
סרטים אחרים בפסטיבל עוסקים ברגישות חברתית ובמתחים בין הפרט לחברה, תוך התמקדות בהתמודדות של יחידים עם חריגות ונוקשות חברתית.
את הפסטיבל ייפתח הסרט "כל מה שלא נאמר" (23.1) - הבחירה הרשמית של פסטיבל לונדון. זוהי דרמה יפנית שמצליחה לתאר שני עולמות נפרדים אך מקבילים – העבר וההווה, האישי והמשפחתי, השומע והלא שומע המובאת דרך סיפורו של בן שומע להורים חירשים, העוזב את עיירת ילדותו לטוקיו, שם הוא לומד להסתכל על משפחתו בצורה חדשה.
כמובן שלא ניתן להתעלם מהז'אנרים של הסאגות ההיסטוריות כמו "11 המורדים", אפוס המתקיים ביפן באמצע המאה ה-18, לצדו מוקרן "בושידו", המציג סמוראי שתחביבו העיקרי הוא משחק "גו".
עוד בפסטיבל קומדיות מוקצנות ודרמות משפחתיות עדינות, כשדרך כולן עובר קו ייחודי של תרבות מדינת האיים – בקולינריה, בארכיטקטורה ובקודים החברתיים כה שונים מהמוכר לנו.
הפסטיבל מתקיים בתמיכת שגרירות יפן.
יוצג גם בסינמטק תל אביב.
בסינמטקים של הרצליה ראש פינה חיפה וחולון יוצגו סרטים נבחרים.
ניהול אמנותי: רוני מהדב לוין
23.1-30.1.2025
5. "הכל אודות איב" - הצגה חדשה בבית לסין
"הכל אודות איב" – דרמה מרתקת על תהילה וקנאה, בעיבוד בימתי לסרט הקלאסי שזכה בשישה פרסי אוסקר מאת מרי אור, נוסח עברי: דורי פרנס ובבימויה של רוני ברודצקי – תעלה בתיאטרון בית לסין ע"ש ברוך איבצ'ר, החל מה-3.2.
מרגו קריין, כוכבת תיאטרון מפורסמת, מכניסה לחייה עוזרת אישית צעירה בשם איב, מעריצה שלה שרוצה לגעת בתהילה. איב מתגלה כחרוצה, נאמנה, פעלתנית וזמינה, והקשר בין השתיים מתהדק. אבל לאט-לאט מרגו מגלה סתירות ושקרים בסיפור חייה של איב, וכשערב אחד איב קופצת בספונטניות להחליף את מרגו על הבמה, מרגו מבינה את כוונותיה האמיתיות של הצעירה המסתורית. בין השתיים מתפתח מאבק מלא יצרים על מעמד, הצלחה, קנאה וסודות, עד לסיום המפתיע.
6. "חלימיאת" - מחווה לעבד אל-חלים חאפז: הזמיר השחור, תיאטרון יפו
במופע "חלימיאת" מחווה לעבד אל-חלים חאפז, משולבים מיטב להיטי הזמר וכוכב הקולנוע המצרי המיתולוגי, שזכה לכינוי "הזמיר השחור", זאת לצד סיפורים ואנקדוטות על חייו, אהבותיו וייסוריו המקופלים בין שיריו והסרטים הרבים בהם השתתף, שבמופע משולבים קטעים מתוכם ומהופעותיו.
אורי גבריאל, זיו יחזקאל וזיוואר בהלול שרים ומנגנים את שיריו ומספרים על ילדותם והקשר שלהם לזמר ולשיריו.
עבד אל-חלים חאפז (1923 – 1977) פורץ דרך במוסיקה הערבית הפופולרית. שחקן וכוכב קולנוע, בימים בהם קהיר הייתה הוליווד של העולם הערבי.
מוצ"ש 25.1 | 21:00 | תיאטרון יפו