החוק החדש בפולין, שעבר את שני בתי המחוקקים וממתין לאישור סופי של נשיא פולין, הקובע עונש של עד שלוש שנות מאסר למי שישתמש בביטוי "מחנות המוות הפולנים" ואחריות דומה, ממשיך לגרור תגובות נסערות של גורמים רלוונטיים נוספים. " העברת החוק הפולני, במיוחד בעיתוי האומלל של יום השואה הבינלאומי, מצערת ומיותרת. אנו מבינים שיש צורך לעם הפולני לקבע את העובדה כי המחנות היו גרמניים ולא פולנים, עם זאת אין להתעלם מהעובדות ההיסטוריות על מעורבות אזרחים פולניים רבים במהלך המלחמה ולאחריה, בפוגרומים ורצח של היהודים" מוסיפה קולט אביטל, יו"ר מרכז הארגונים לניצולי השואה בישראל, המשמש כארגון גג ל-56 ארגונים המייצגים את הקהילות אשר סבלו מרדיפות הנאצים במלחמת העולם השנייה.
"אנו מצפים מממשלת פולין ומהפרלמנט שלה להתייחס באחריות לכל המורכבות הזו בזמן המלחמה ולאחריה. העלמת העובדות וחוסר לקיחת אחריות על פרק טראגי בהיסטוריה של העם הפולני לא תאפשר לעם הפולני להפיק לקחים ולמנוע טרגדיות כאלו בעתיד. בין הטבח באסם בידוובנה או הפוגרום בשרידי יהודי פולין בקיילצה, כשנה לאחר שהסתיימה המלחמה ולבין פועלה האנושי של חסידת האומות העולם ילידת פולין, אירנה סנדלר ז"ל, עובר המגוון החברתי של העם הפולני ששום חוק לא יוכל לשנות" מוסיפה אביטל.
בכנס משתתפים רבים נוספים, וביניהם פרופ' יהודה באואר, פרופ' מיכאל בירנבוים, יו"ר יד ושם, אבנר שלו, פרופ' מיכל גוברין, הרב ד"ר דניאל הרטמן והסופר ישי שריד ובמקביל יערכו במסגרתו גם סדנאות מיוחדות, שיעלו וילבנו מגוון אספקטים רלוונטיים לנושא זה, כמו דרכים וערכים בהוראת השואה, דילמות חינוכיות בהוראת השואה או זיכרון השואה בחברה רב תרבותית.