"בולי ישראל הם מסמכים רשמיים של המדינה, אשר מעבר לשימוש היום יומי בהם כאמצעי תשלום עבור העברת מכתבים, הם מייצגים את עמדותיה של המדינה, בתוכן המופיע בהם את הערכים בהם היא דוגלת, ואת המוסדות והאישים שתרמו לקיומה". כך אומר אלחנן שפירא, מנהל השירות הבולאי בדואר ישראל.
לכבוד יום העצמאות ה-73 של מדינת ישראל, מעריב ודואר ישראל בפרויקט מיוחד, עם בולים שמעבר להיותם פריטים היסטוריים יוצאי דופן, מספרים גם את סיפורה של מדינה שלמה מאז הקמתה.
בול דואר עברי, שנת הנפקה 1948
בולי דואר עברי הם הבולים הראשונים שהנפיקה מדינת ישראל. וככאלה, חשיבותם ברמה ההיסטורית והאספנית רבה ביותר. אין פלא שבולים אלה הם היקרים בבולי המדינה, כמובן בהתאם לאיכותם ונדירותם - השובל, הנקבוב, סוג הנייר וערכם הנקוב (הבולים בערכים הגבוהים 250, 500, ו-1000 הם היקרים יותר).
ביום שישי ה' באייר תש"ח הכריז דוד בן גוריון על הקמת מדינת ישראל. תקופת השלטון הבריטי שהחלה בשנת 1917 הגיעה לסיומה. יומיים לאחר מכן, ביום ראשון ז' באייר נמכרו בבתי הדואר הבולים הראשונים של מדינת ישראל – "בולי דאר עברי".
בול ואהבת לרעך כמוך, שנת הנפקה 1958
הבול הונפק לציון 10 שנים לאימוץ ההצהרה האוניברסלית על זכויות האדם על ידי האומות המאוחדות. 30 מאמרי ההצהרה מקיימים זכויות אדם וחירויות יסוד ונועדו לשמש מגילת זכויות בינלאומית. הבול מתאר לוח הנושא את הכיתוב: "תאהב את רעך כמוך", ואת סמל האומות המאוחדות. הלשונית נושאת את אותו כיתוב בארבע שפות שונות. הבול עוצב על ידי ע. בלאושילד.
בול יום עצמאות תשכ"ח, שנת הנפקה 1968
בול יום העצמאות שהונפק במלאות 20 שנה למדינה. עיצוב: מקסים וגבריאל שמיר
בול מאה שנה להמנון התקווה, שנת הנפקה 1978
"מאה שנה להמנון הלאומי "התקוה" עם ציטוט מתוך ההמנון. עיצוב: דב כהן
בול חסכון במים, שנת הנפקה 1988
בשנת ה-40 למדינה הונפק בול שמטרתו עידוד חיסכון במים וכלל ציטוט מספר יחזקאל ד' פסוק יא – "ומים במשורה". עיצוב: צבי רוזנברג.
בול יובל לצה"ל, שנת הנפקה 1998
במלאות 50 שנה להקמת צה"ל הונפק בול שכלל חיילים במסדר עם דגל צה"ל, סמל צה"ל ואותות מלחמה, תחת המסר: "50 שנה לצה"ל - תש"ח-תשנ"ח. עיצוב: מירב אופיר.
בול 100 שנה לתל אביב – הגרלת המגרשים לאחוזת בית שנת הנפקה 2008
במלאות 100 שנה להקמת העיר תל אביב הונפק בול, עליו רואים את הגרלת המגרשים לאחוזת בית בשנת תרס"ט (1909). עיצוב: דויד בן הדור.
בול מוזיקה ישראלית, שנת הנפקה 2009
גליון הכולל 12 בולים המוקיר את גדולי היוצרים בזמר העברי ומייצג מארג עדין של צלילים ותרבויות, בהם: זוהר ארגוב, סשה ארגוב, מאיר אריאל, יוסי בנאי, שושנה דמארי, משה וילנסקי, עפרה חזה, עוזי חיטמן, אריק לביא, אהוד מנור, יאיר רוזנבלום ונעמי שמר. עיצוב: מירי ניסטור.
בול יום השואה, שנת הנפקה 2010
בנובמבר 2005 קיבלה עצרת האו"ם את ההחלטה 60/7, הקובעת את 27 בינואר כיום הזיכרון הבין-לאומי. הבול מציין את העבר והעתיד – יד של שורד שואה, עליה חקוק מספר, שלובה ביד רכה של תינוק, המסמלים את התשתית והיסוד של מדינת ישראל. עיצוב: Karen Gillerman Harel, קארן גילרמן הראל.
בול הישגים ישראלים בחקלאות - עגבניות שרי, שנת הנפקה 2011
בול נוסף שמוקיר את ההישגים הישראליים הוא בול "השבחת עגבניות" - השבחת עגבניות. חוקרים ממכוני מחקר בארץ פיתחו זני עגבניות בעלי עמידות גבוהה, ובהמשך את עגבניות השרי: פרופ' רפי פרנקל ז"ל וד"ר דבורה לפושנר, ממינהל המחקר החקלאי, פרופ' יוסף מזרחי מאוניברסיטת בן גוריון, ופרופ' נחום קידר (חתן פרס ישראל), ד"ר אהוד קופלביץ' ופרופ' חיים רבינוביץ' מהפקולטה לחקלאות ברחובות.
ישראל מובילה בעולם בכל הקשור לפיתוח זנים חדשים ומשופרים של עגבניות, וכ-40% מגידולי עגבניות החממה באירופה ובצפון אפריקה מקורם בזרעים שפותחו בישראל. עיצוב הבול: מאיר אשל.
בול עליית יהודי אתיופיה, שנת הנפקה 2011
במלאת 20 שנה ל"מבצע שלמה" הונפק בשנת 2011 בול הוקרה לעליית יהודי אתיופיה. הבול מתאר את המסע הציוני הסיזיפי של יהודי אתיופיה ברגל ובאויר עד להגעתם לישראל, כמעין יציאת מצרים.
לאחר הפסקה ממושכת, יצא בשנת 1991 גל עלייה גדול - "מבצע שלמה". זה היה מבצע מורכב שתוכנן בקפידה רבה ובמסגרתו הועלו תוך כיממה כ-14,400 עולים ברכבת אווירית מאדיס-אבבה. עיצוב הבול: יגאל גבאי אעלמו אישטה.
בול השפה העברית, שנת הנפקה 2011
בול השפה העברית מציין את ייחודה של העברית: קיומה המתמשך, אוצרותיה שהלכו והצטברו והפיכתם לעושר השמור לבעליו לטובתו עם תחייתה. על הבול מופיעות מילים עבריות רבות כמו: לחן, רעם, תקליטור, מסרון, מחשב, אחווה, מפתח, צדק ועוד. עיצוב: דויד בן הדור.
בול ליצנות רפואית, שנת הנפקה 2011
בול הוקרה לליצנות הרפואית התפרסם ב-2011 ובו נראית ליצנית משעשעת וילד חולה הנמצא בבית החולים. הליצנות הרפואית מחברת בין מקצוע הרפואה לבין רוח השטות, השמחה והבלגן, השונה מהותית מן הרצינות הכמעט מקודשת של מקצוע זה. עיצוב: דודי שמאי ויגאל גבאי.
בול ישראל-נפאל, שנת הנפקה שנת הנפקה 2012
לאחר 50 שנות יחסים דיפלומטיים בין ישראל ונפאל הונפק בול לציון מערכת שיתוף הפעולה הענפה בין המדינות, ויחסי הקירבה בתחומים מגוונים. נפאל שוכנת ברכס ההימליה, ובו פסגת האוורסט - המקום הגבוה ביותר בעולם, ובישראל נמצאת הנקודה הנמוכה ביותר בעולם – ים המלח. עיצוב: אסנת אשל.
בול אריק איינשטיין - שנה למותו, שנת הנפקה 2014
במלאות שנה למותו של הזמר והיוצר האהוב אריק איינשדטיין הונפק בול, בו נראה דיוקנו אריק איינשטיין כשהוא שר ומחזיק מיקרופון ביד. בשוליים השמאליים של גיליון הבולים נראה דיוקן של אריק איינשטיין והבית הראשון של השיר "אני ואתה", שנכתב בידי אריק איינשטיין.
בשוליים העליוניים והימניים של גיליון הבולים כולו מצויינים שמות של 15 תקליטים של איינשטיין: אוהב להיות בבית, ארץ ישראל הישנה והטובה, הייתי פעם ילד, יושב על הגדר, בדשא אצל אביגדור, יסמין, יש בי אהבה, מוסקט, מזל גדי, סע לאט, פוזי, פלסטלינה, שביר, שבלול, ,פסק זמן. עיצוב בול: מירי ניסטור.
בול שפת הסימנים, שנת הנפקה 2014
בול הוקרה ל כ- 750,00 חירשים המתגוררים בישראל, מתוכם כ-15,000 איש דוברי שפת הסימנים. שפת הסימנים היא שפה אנושית, טבעית, וחזותית, המובעת באמצעות ידיים, פנים וגוף. היא אינה שפה אוניברסלית, ובכל קהילת חרשים מתפתחת שפה ייחודית לאותה מדינה. עיצוב: מירי ניסטור.
בול 50 שנה לכנר על הגג, שנת הנפקה 2014
במלאת חמישים שנה למחזמר 'כנר על הגג' ( 1964), בברודוויי, הונפק בול הוקרה אשר עוצב על ידי השחקן והיוצר חיים טופול, ששיחק בבימות העולם ובסרט את טוביה החולב. 'כנר על הגג' מבוסס על סיפורי טוביה החולב מאת הסופר היהודי שלום עליכם.
70 שנה לעצמאות ישראל, שנת הנפקה 2018
במלאת 70 שנה לעצמאות ישראל הונפק בול המנציח פיתוחים ישראליים חדשניים כמו: הדיסק און קי או עגבניית השרי, ומציין את הצלחתנו בתחום המדעים, הכדורסל, החקלאות והאקדמיה. עיצוב: טל הובר.
בול חדשנות בצה"ל, הישגים ישראלים - כיפת ברזל, שנת הנפקה 2018
ערב יום העצמאות ה-70, למדינה הונפק בול המנציח חדשנות בצה"ל ואת אחד ההישגים הישראליים הגדולים: כיפת ברזל, אשר פותחה על ידי התעשייה הביטחונית וחסמה בהצלחה מאות רבות של רקטות אויב. מערכת "כיפת ברזל", לצד מערכות דוגמת "חץ" ו-"קלע דוד", הפכה את ישראל למדינה הראשונה בעולם המספקת לאזרחיה הגנה ממשית מפני איום של טילים. עיצוב: רונן גולדברג.
בול תיירות בישראל, שנת הנפקה 2019
בול תיירות בישראל, שהונפק בשיתוף משרד התיירות, מנציח את אחת מפניני הטבע של המדינה - אגמון החולה, ואת העגורים הנודדים מדי שנה לישראל. עיצוב: טוביה קורץ ואסנת אשל.
בול נאבקים בסרטן השד, שנת הנפקה 2019
בול הוקרה למלחמה בסרטן השד, מחלת הסרטן השכיחה ביותר בקרב נשים. הונפק לקראת חודש המודעות לסרטן באוקטובר 2019. עיצוב: מירי ניסטור.
בול משחקי קופסה ישראליים – טאקי, שנת הנפקה 2019
בול מסדרת משחקי קופסה ישראליים.כחול לבן "הטאקי", שהמציא חיים שפיר הוא אחד המשחקים האהובים ביותר בתולדות המדינה והנמכרים בעולם והוא אחד מסמליה של תרבות המשפחתיות הישראלית. עיצוב: הדר בר.
בול יום הזיכרון לחללי מערכות ישראל, שנת הנפקה 2019
איגרת, מעטפה ובול - שלושתם מיוחדים ובלעדיים ליום הזיכרון לחללי מערכות ישראל. עומדים ביסודה של מסורת מרגשת, מקורית ומיוחדת במינה, שנולדה בעקבות מלחמת העצמאות להנפקת בול ייחודי ליום הזכרון. עיצוב הבול משקף את מילות השיר "מה אברך" של רחל שפירא:
מָה אֲבָרֵךְ לוֹ, בַּמֶּה יְבֹרַךְ
זֶה הַיֶּלֶד הָעֶלֶם הָרַךְ.
הַנַּעַר הַזֶּה – עַכְשָׁיו הוּא מַלְאָךְ.
לֹא עוֹד יְבָרְכוּהוּ, לֹא עוֹד יְבֹרַךְ.
עיצוב: רינת גלבוע
בול חגי ישראל – מימונה, שנת הנפקה 2019
בול המימונה הוא חלק מסדרת בולי הוקרה לחגי עדות ישראל. הבול מציג את טקס המימונה המשפחתי ותרבות האירוח היפה בחג זה. עיצוב מריו סרמונטה ומאיר אשל.
בולים חדשים שעדיין לא הונפקו - בול ט"ו באב, שנת הנפקה 2021
לראשונה, בולים בצורת לב שיונפקו לקראת טו באב, וימכרו לציבור הרחב בסוף יוני 2021. עיצוב: רינת גלבוע.
בדרך מסורתית לאורך עשרות שנים: כך יוצרים בול
לדברי ראש השירות הבולאי אלחנן שפירא, "מדי שנה מנפיק השירות הבולאי כ-40 בולי דואר חדשים, הנבחרים בוועדת תיכנון המתכנסת אחת לשנה ובוחנת את הצעות לבולים המוגשות ע"י הציבור ומוסדות שונים. רשימת הבולים הנבחרת מועברת לאישור ממשלת ישראל".
שפירא סיפר ל"מעריב" כי כאשר מקיימים מכרז על עיצוב בול מתכנסת ועדת שיפוט, הכוללת את הנהלת השירות הבולאי, חברי אגודת המעצבים הגרפיים, אנשי אקדמיה לאומנות מהאוניברסיטאות, מרצים בבצלאל, ונציגים של משרדי הממשלה המתאימים – וזאת כדי להבטיח שהעיצוב יצליח להעביר את המסר בצורה הברורה ביותר ובעיצוב מיוחד וחדשני.
מאות אלפי בולים נמכרים מדי שנה במאות סניפי הדואר ברחבי הארץ, ובנוסף, הבולים החדשים נשלחים גם לאספני הבולים, שנרשמו כמנויים בשירות הבולאי.
שפירא אמר עוד כי "לבולים יש ערך היסטורי רב-משמעות והם מייצגים אבני דרך משמעותיות בתולדות המדינה. כפועל יוצא אנו מייחסים חשיבות רבה לבחירת האישים, המוסדות והנושאים שלהם יוקדשו בולי דואר, כאשר אלו האחרונים תופסים מקום של כבוד בבולאות העולמית, הם מבוקשים על ידי האספנים, וזוכים לעניין רב לאורך כל השנים מאז הקמתה של מדינת ישראל".