בימים של מלחמה וספק-הפסקת אש עם לבנון, 101 חטופים, איראן ועוד שש חזיתות מאיימות, נראה שסוגיית הגרעין עדיין ותמיד נמצאת שם בין הדברים. באורח פלא, איכשהו בעיניי הפך המושג הזה - ״גרעין״- למילת קוד שכולם מכירים, אך לא באמת יודעים מה היא אומרת, קצת בדומה ל״בינה מלאכותית״ שתופסת את מרחב השיח עוד ועוד.

ייתכן והסטטוס הפופולרי הזה הוא הסיבה שסדרת הדוקו ״האטום ואני״ בבימויה של שני חזיזה עולה כעת בתאגיד השידור הציבורי ״כאן 11״. חזיזה מעמידה במרכז הסדרה את בנימין בלומברג ורד ז״ל, מי שהיה בניסוח אירוני, אך מדויק, הגרעין של תכנית הגרעין הישראלית. בלומברג, שרואיין על ידי חזיזה במשך שש שנים בביתו הצנוע, נחשף כעת לאחר מותו לצד פועלו העשיר בלק״מ (הלשכה לקשרי מדע) ופיתוח הכור בדימונה.

לצד החוקרים ואנשי הביטחון שמרואיינים בסדרה הזו, הקלף המנצח והפצצה האטומית המפתיעה של הסדרה הזו הם לא אחרת מאשר בלומברג. בכנות ובצניעות מרשימה, אך הן מעוררת תמיהה לעיתים, מספר בלומברג על מאחורי הקלעים הנפיצים והדליקים של פיתוח הגרעין משנות ה-50,  לצד אנשי המפתח ושותפיו לדרך, ביניהם דוד בן גוריון, איסר הראל, שמעון פרס ועוד.

מעבר לאורח השמרני והצנזוריאלי הכה אופייני למנטליות הישראלית דאז, ״האטום ואני״ מגלה שמות, סיפורים ופרטי מידע שהיו שמורים וצפונים בליבם של אנשי המודיעין, הגרעין והביטחון. 

100 המומחים הצרפתים שהשתכנו בישראל למען סיוע בפיתוח הכור ונעלמו בבת אחת, והכסף הרב שנשפך על סילוק המדענים הגרמנים שחברו למצרים בפיתוח פצצת האטום המצרית, הם בין הדוגמאות הראויות והמצוינות לביטוי ארשת הכבוד והקדושה שישראל העניקה למדיניות הגרעין בראשית ימיה. 

מדהים לגלות במהלך הצפייה עד כמה קודש הקודשים הזה, שפותח בקומה הרביעית של משרדי הלק״ם בתל אביב, האפיל ואיים על המוסד, עד כדי כך שזכה לכינוי ״המוסד 2״. 

והאדוק והדקדקן מכולם, כפי שמצטייר בסדרה, היה כאמור בלומברג, שבשיא הפטריוטיזם האפשרי התגייס בגיל 14 לפלמ״ח, והתבלט לא פעם כחייל הבודד במערכה הבראשיתית והמבולבלת הזו שהייתה לו למשימת חייו. 

עוד דמות מיוחדת שצדה את העין היא פרופסור עוזי אבן, מדען גרעין שעשה את שירותו הצבאי בכור בדימונה, שבקול חלוש מספר על הממדים העצומים והתחושות החזקות כחלק מהיותו בפרויקט הלאומי, שלדבריו, היה הכנת העתיד של מדינת ישראל, כדי ״שמה שהיה חרוט אז בשואה לא יקרה שוב״, וכדי להציל את העם היהודי מפני מה שכינה ״שואה שנייה״.

פרופ' עוזי אבן, הפרויקט הלאומי היה לדבריו הכנת העתיד של מדינת ישראל (צילום: צילום מסך כאן 11)
פרופ' עוזי אבן, הפרויקט הלאומי היה לדבריו הכנת העתיד של מדינת ישראל (צילום: צילום מסך כאן 11)

גם הביוגרף פרופסור מיכאל בר זוהר מצליח לשפוך אור וצבע להסרת הערפל סביב התגבשות תכנית הגרעין, דרך הבריתות ותרגילי ההטעיה המכוונים של ישראל למען הבן יקיר לה, הגרעין. לצידו בולט לטובה גם העיתונאי והסופר מאיר דורון שחושף ומבהיר את רוח ואווירת התקופה של ישראל באותם ימים ביחס לסוגיה המדוברת. 

במהלך הראיונות והעדויות של האנשים הללו, חזיזה מצליחה לקחת את מילת הקוד הטיטאנית והשמורה מכל ולפרק אותה לגורמים לקהל הרחב. בתקופת בת יותר משנה שבה ישראל נלחמת על שטחים, ״האטום והאני״ גוררת את חזית הלחימה למחוזות אחרים ונסתרים, שמושתתים באמת ובתמים על עיצוב הערכיות של מדינת ישראל, תוך גילויי כוונה, אהבת הארץ וחוסר התפשרות מצפונית של בלומברג, עוזי אבן ואחרים נוספים.

הסופר והעיתונאי מאיר דורון, חושף ומבהיר את רוח ואווירת התקופה של ישראל (צילום: צילום מסך כאן 11)
הסופר והעיתונאי מאיר דורון, חושף ומבהיר את רוח ואווירת התקופה של ישראל (צילום: צילום מסך כאן 11)

סדרת הדוקו הזו היא מסע מרתק ופוקח עיניים אל עבר הגרעין הישראלי, אך גם אל עבר הפנים היפות, הנושנות והאמיתיות של ישראל, והצעקה המוסוות בין לבין על החוסר העכשווי בהן.

הסדרה בת השלושה חלקים "האטום ואני" תשודר החל מה-30.11 ב"כאן 11" וב"כאן BOX" בשעה 22:00