מלכת השבת (צילום: יחצ)
מלכת השבת (צילום: יחצ)
5 בספטמבר (צילום: יחצ)
5 בספטמבר (צילום: יחצ)
קלוד ללוש (צילום: יחצ)
קלוד ללוש (צילום: יחצ)
רוצי אמא (צילום: יחצ)
רוצי אמא (צילום: יחצ)
הברוטליסט (צילום: יחצ)
הברוטליסט (צילום: יחצ)
גם השנה וכמיטב המסורת, פסטיבל הקולנוע היהודי ה-26 יתקיים בחג החנוכה (28.12 ועד 2.1.2015) בסינמטק ירושלים. היום נחשפת לציבור רשימת הסרטים והתוכנית האמנותית של הפסטיבל. הפסטיבל ברוח התקופה בדגש על זהות יהודית, גישור בין תרבויות ותפקידה של האמנות בתקופות מאתגרות ומורכבות. זיקה, קולינריה, אופנה, ספרות, היסטוריה ופילוסופיה, זיכרון, החיים העכשוויים בישראל ובגולה, השואה, והיחסים בין היהדות ובין דתות אחרות.

במהלך הפסטיבל יוקרנו עשרות סרטים מכל מגוון קשת היצירה הקולנועית: קולנוע תיעודי העוסק בסיפורן של משפחות יהודיות מכל רחבי תבל, קולנוע ישראלי הדן בנושאים חברתיים עדכניים, סרטי ארכיון נדירים, סרטים שבמרכזם עומדים גדולי ההוגים, אישים, אנשי תרבות ואמנים משפיעים מהעולם היהודי, סרטים ישראלים קצרים, תחרות הסרט הקצר, קלאסיקות משוחזרות, קולנוע אקספרימנטלי  ועוד.

השנה יוענקו שני פרסים בתחרות לקולנוע בין-לאומי: פרס שומן לקולנוע יהודי בחסות הלן שומן, והפרס השני שמעניק לראשונה פסטיבל הקולנוע היהודי ירושלים, לייצוג השואה באדיבות פורום תרבות אוסטרי. 

חבר השופטים בתחרות הבינלאומית: פרנק שטרן - היסטוריון של הקולנוע, מתמחה בקולנוע יהודי בינלאומי ודובר גרמנית. מגדה מקרצ'וק־סטרלאו - מנהלת פסטיבל הסרטים היהודי בוורשה משנת 2013. ממייסדות המרכז האירופי לקולנוע יהודי ואוצרת CEDOC. מייקל אתרטון -  מנכ"ל UK Jewish Film וחבר במועצת הנאמנים של הארגון.


באירוע הפתיחה של פסטיבל הקולנוע היהודי ירושלים שיתקיים במוצאי שבת, 28 בדצמבר 2024, בשעה 19:00 בסינמטק ירושלים,  יוקרן סרט הפתיחה "הברוטליסט" | (The Brutalist (215 דקות) Brutalist),  הסרט, זוכה פרס הבימוי בפסטיבל ונציה שמחזיק בלא פחות מ-7 מועמדויות לפרס גלובוס הזהב.

"הברוטליסט" הוא אפוס היסטורי מונומנטלי בבימויו של בריידי קורבט ובכיכובם של זוכה האוסקר אדריאן ברודי (הפסנתרן), פליסיטי ג'ונס (תיאוריה של הכל) וגיא פירס (ממנטו), מתאר את מסעו של האדריכל היהודי יליד הונגריה לסלו טו (ברודי), שהיגר לארה"ב אחרי המלחמה חסר כל. בדרך מקרה הוא זוכה לנהל פרויקט אדריכלי אדיר שישנה את מהלך חייו ב-30 השנים הבאות. הסרט בעצם בוחן מחדש את החלום האמריקאי והשיטה הקפיטליסטית מבעד לעיניו של ניצול שואה שבחר באמריקה על פני המדינה היהודית  שהוקמה  לאחר השואה  בארץ ישראל. 

בערב הפתיחה יוקרן גם הסרט "רוצי אמא" (בימוי: רבקה שור ואורן רוזנפלד). ביטי דויטש, עלילת הסרט מתמקדת בביטי דויטש, אשה חרדית ואם לחמישה, אתלטית ברמה עולמית שמנפצת את כל הסטריאוטיפים. הסרט עוקב אחר התמודדותה עם מכשולים, פציעות ואתגרים פסיכולוגיים. ושואל האם נחישותה להגיע להישגים שיאפשרו לה להתחרות באולימפיאדה תפגע בסיפוק ובלהט שלה כלפי הספורט האהוב עליה?

לאחר ההקרנה, תתקיים שיחה עם: גיבורת הסרט ביטי דויטש, יוצרי הסרט רבקה שור ואורן רוזנפלד, ועם דני חכים - מפיק שותף, דירקטור בקרן עזריאלי ומייסד ספורט למען קידום חברתי ובהנחיית שמואל הדג'ס, המנהל האמנותי של תיאטרון פסיק.

סרטים אחרים בפסטיבל:

פיהרר ופתאי" (יואכים א' לאנג) סרט שהוא  שחזור דרמטי של מכונת התעמולה הקטלנית של יוזף גבלס:  בסרט משובצות עדויותיהם של שבעה ניצולי שואה המספרים כיצד חוו את פעולותיהם של היטלר וגבלס. 

הסרט "מרקו, האמת המומצאת", סיפורו של אנריק מרקו שהיה במשך שנים מנהיג מטעם עצמו של האגודה הספרדית לקורבנות השואה. ואולם חקירת עברו מלמדת שסיפור חיו הוא עלילה כוזבת.

"רוב האנשים מתים ביום ראשון" (יאיר סעיד) קומדיה מקאברית משעשעת ונוגה על התבגרות מאוחרת.

"5 בספטמבר" (טים פלבאום) סרט עלילתי מותח עת מתקפת הטרור באולימפיאדת מיינכן 1972, והדרמה שהתחוללה באולפן חדשות הספורט. דרמת מתח המבוססת  על אירועים אמיתיים מאולימפיאדת מינכן 72'. 


"היום בו הליצן בכה" (אריק פרידלר, מייקל לורי) סרט דוקומנטרי על היעלמותו המסתורית של "היום שבו הליצן בכה", סרט השואה האבוד של הקומיקאי ג'רי לואיס מ-1972. 

"מה שלא נאמר"  (ג'רמי בוריסון) הסרט מציג בצורה מעודנת ורגישה את ההיסטוריה של רדיפת ההומוסקסואלים על ידי הנאצים, באמצעות סיפור יציאתו מהארון  של נועם מהארון כנער אורתודוקסי מודרני.

"כל החיים לפני" (נילס טוורנייר) סרטו החדש של נילס טוורנייר (מ"מנצחים") על משפחה, סולידריות וכוחה של אמונה. מבוסס על סיפור אמיתי, דרמה נוגעת ללב ומלאת תקווה, אופטימית ואוהבת אדם.

בקטגוריית "הקולנוע הישראלי" יוצגו בפסטיבל:

פרק מתוך הסדרה קוגל (ארז קו־אל) סדרת הפריקוול (ההקדם) ל"שטיסל".

הסדרה עוסקת בחייהם הקודמים של נוחעם וליבי, אב ובת מהקהילה החרדית באנטוורפן לפני עלייתם לישראל. סיפור פרידת ההורים והחיפוש אחר זיווג לבת ליבי. לאחר ההקרנה תתקיים שיחה עם יוצרי הסרט והשחקן ששון גבאי.

"צנועים" (מרדכי ורדי, רעיה ורדי־ טבול) שני הבמאים ואב ובתו 

יוצאים למסע קולנועי  לבחון את שיח המיניות במגזר הדתי־ לאומי ומכוונים את המצלמה אל הפערים שבין ספרי ההלכה ומה שקורה בחיים עצמם. לאחר ההקרנה תתקיים שיחה עם הקהל בהשתתפות היוצרים הרב מרדכי ורדי, ורעיה ורדי טבול ואחרים.

"הקהילה" דיוקן של החיים היהודיים באוקראינה כיום, בראי ההיסטוריה ובצל הפלישה הרוסית. ההקרנה בנוכחות הבמאי אלכס אוסמולובסקי.

"יהודי באמריקה - זהות קרועה" (נפתלי גליקסברג) 

סדרת דוקו בת שלושה פרקים המציעה מבט מעמיק ומעודכן על הזהות היהודית האמריקאית מהקמת מדינת ישראל ועד ימינו. 

בוחנת את המתחים והאתגרים שמלווים את הקהילה היהודית בארצות ־הברית ואת יחסיה עם ישראל, בעידן של אנטישמיות גוברת ושינויים במאזן היחסים עם ישראל לאחר אירועי השבעה באוקטובר. במסגרת הפסטיבל יוצג הפרק השני בסדרה, "זהות יהודית".

עוד יוצגו בפסטיבל במסגרת הקטגוריה לקולנוע תיעודי הסרטים:

"העיר האבודה" אודות גירוש יהודי אמסטרדם ספטמבר 1943.

ההקרנה בנוכחות הבמאי וילי לינדוור.

הסרט ריפנשטאהל (אנדרס וייל) אודות לני ריפנשטאהל שהיתה בימאית הבית של הרייך השלישי. 

ריפנשטאהל  (צילום: יחצ)
ריפנשטאהל (צילום: יחצ)

מלכת השבת  (סנדי דובובסקי) סרט שצולם במשך 21 שנים עוקב אחר מסעו האישי של הרב עמיחי לאו־לביא, נצר לשושלת בת 38 דורות של רבנים אורתודוקסים, בהם אחד שכיהן כרב הראשי לישראל. לאו־לביא נקרע בין קבלת ייעודו למרידה בו, ובינתיים מתחיל להופיע כמלכת דראג, מביא לעולם ילד ומייסד קהילת פופ אפ נסיונית. ההקרנה בנוכחות הבמאי סנדי דובובסקי והרב עמיחי לאו-לביא.

עוד סרטים: "שר המעלות", "הספרים שהוא לא שרף",

"שתי המרייטות", להיות נאצי - "נוטות החסד", "כאן חיו" ועוד.

בקטגורייה המסקרנת של סרטים על הוגים  ואנשי תרבות יהודיים

נמנים הסרטים: "קלוד ללוש, חיים טובים יותר" (אליז בודואן) סרט תיעודי שסוקר את יצירתו של הקולנוען קלוד ללוש.

"קפקא" (דויד שאלקו) סדרה שמעניקה הצצה למוחו של הסופר היהודי צ'כי הגאון. בפסטיבל יוקרן הפרק הראשון "מקס" על חברו של קפקא, מקם ברוד. ושל הפרק השלישי, "משפחה" בימי הפסטיבל מוצגת בספרייה הלאומית התערוכה "פרנץ קפקא: אדם בן זמנו ובן זמננו" - מלווה באיורים של המאיירת הצ'כית רנאטה פוצ'יקובה. 

קפקא (צילום: יחצ)
קפקא (צילום: יחצ)

ויש גם קלאסיקות כמו "המכה ה-81" של חיים גורי, ז'אקו ארליך ודויד ברגמן. העוקב אחר עליית היטלר והנאצים לשלטון, רדיפת היהודים והשמדתם בשואה.

לדברי מנכ"ל סינמטק ירושלים רוני מהדב לוין והמנהלת האמנותית של הפסטיבל דניאלה תורגמן: "הקווים המנחים לפסטיבל הקולנוע היהודי מראשיתו היו מצוינות קולנועית לצד הדהוד הזהות היהודית על כל גווניה על המסך הגדול. אנו מקווים כי הפסטיבל על שלל סרטיו ואירועיו, יכול להביא מבט קדימה של תקווה, ציפייה וקריאה לעתיד טוב יותר".


פסטיבל הקולנוע היהודי 2024. 28.12 ועד 2.1.2025, סינמטק ירושלים

https://jer-cin.org.il/he