נדחה הדיון בהצעת חוק הרייטינג: דוד ביטן, המכהן כיו"ר ועדת הכלכלה, דרש היום (ראשון) לדחות את הדיון שהיה מתוכנן להתקיים מחר בוועדה על מנת לערוך בחינה מעמיקה של ההצעה. חבר הכנסת שלום דנינו, שהגיש את הצעת החוק, נתן את הסכמתו לדחייה, ובעקבות כך טרם נקבע מועד חדש לדיון.

כזכור, בחודש שעבר עברה בקריאה טרומית הצעת חוק שמדאיגה את שלושת גופי השידור הגדולים. ההצעה כוללת שידור נתוני הרייטינג בשידור חי במהלך שעות השיא, לצד סמכות לשר התקשורת לקבוע מערכת למדידת נתוני צפייה. 

בדברי ההסבר להצעה נכתב: "טכנולוגיית הפיפל-מיטר נכנסה לשימוש בשנות ה-80, בתקופה שבה הועבר השידור הטלוויזיוני באמצעות גלי רדיו ומלכתחילה התבססה על טכנולוגיה המזהה גלים אלה. כיום המדיום העיקרי המשמש בתחום השידור הטלוויזיוני הוא זיהוי קולי של התוכן המשודר. רוב השידורים הטלוויזיוניים מועברים כיום באופן דיגיטלי, דרך ממירים של חברות הכבלים והלוויין או דרך חיבור לרשת האינטרנט. שידורים אלו אינם נלקחים בחשבון במדידת נתוני הצפייה באמצעות השימוש בטכנולוגיית הפיפל-מיטר.

מלבד הטענות כי השימוש בשיטה מיושנת למדידת נתוני צפייה אינו רלוונטי לימנו, נאמר לא אחת כי נתוני המדרוג אינם שקופים, אינם אמינים ולעיתים אף סובלים מעיוותים חמורים אשר נועדו ליצור מצג של הצלחה ועניין ציבורי בתוכניות שונות בטלוויזיה".

בהסבר לחוק ציין ח"כ דנינו: "שיטה מיושנת למדידת נתוני צפייה אינו רלוונטי לימינו, נאמר לא אחת כי נתוני המדרוג אינם שקופים, אינם אמינים ולעיתים אף סובלים מעיוותים חמורים אשר נועדו ליצור מצג של הצלחה ועניין ציבורי בתוכניות שונות בטלוויזיה". מצדדי החוק טוענים ששיטת המדידה כיום ("פיפל-מיטר") מיושנת ויש טכנולוגיות חדשות שיכולות לשקף בצורה מהירה ונכונה יותר את הרגלי הצפייה .

עם זאת, החוק עורר התנגדות בגלל הטענה שמדובר בצורה נוספת של השתלטות מצד הממשלה על נתונים, שלא צריכים להיות לפני החלטת שר התקשורת. בהצעת החוק נכתב: "שר התקשורת יקבע מערכת, אחת או יותר מבין המערכות הנמצאות בשוק, למדידת נתוני צפייה, ועל בסיס נתוני מערכת כאמור יציג משדר טלוויזיה נתוני צפייה לצופה." מתנגדי החוק סבורים שהענקת הכוח לגורם פוליטי היא תקדים בעייתי, שעלול להביא לפגיעה בחופש התקשורת.

כזכור ועדת הכלכלה קיימה בימים רביעי וחמישי ישיבות מיוחדות סביב יוזמות החקיקה בעניין התאגיד, ובהן נרשם עימות בין שר התקשורת שלמה קרעי ונשיא מועצת העיתונות השופט בדימוס חנן מלצר, לאחר שקרעי אמר: "הדמוקרטיה שייכת לציבור, הוא בוחר בבחירות דמוקרטיות את נבחריו, והם רשאים לבצע מדיניות".

על כך השיב מלצר לשר: "אדוני לא מבין מה זה דמוקרטיה", ובתגובה אמר קרעי: "יש כאלה שחושבים שהדמוקרטיה היא מה שנחשב בעיניהם". במהלך הדיון ביום חמישי תקף מנכ"ל תאגיד השידור הישראלי גולן יוכפז את התכנית של הקואליציה לצמצם את השידור הציבורי, ובאופן נקודתי לבטל את חטיבת החדשות ולסגור תחנות רדיו שפועלים תחת התאגיד.

בין היתר אמר יוכפז: "התכלית המדויקת של הצעות החוק היא לא החיסכון בכספי ציבור, גם לא הגיוון וגם לא הרייטינג - סיפור החקיקה הוא אחר והוא מאוד פשוט: המטרה היא ניסיון לשלוט בחדשות התאגיד, או לסגור אותן. הן ביקורתיות מדיי, מקצועיות מדיי, זקופות מדיי אבל המטרה השנייה היא לאפשר למקורבים להשתלט על נכסים ששייכים לכולנו הציבור – תדרי רדיו שיעברו מהציבור לידיים של בעלי הון, שמחזיקים בתחנות רדיו איזוריות שעושות נעים לשלטון".