העיתונאי ושליח חדשות 12 באירופה, אלעד שמחיוף, שיתף בשיחה עם "מעריב" על האופן בו הוא רואה את הסיקור של כלי התקשורת הבריטי ה-BBC, על הטענות החוזרות בדבר ההטיה של כלי התקשורת כנגד ישראל במלחמה, ועד כמה בריטניה מושפעת מכספים זרים, ובפרט כספים המגיעים ממדינות ערב.

"בגדול אני יכול להגיד לך שה-BBC הפך, מאז השבעה באוקטובר, לתחום סיקור די גדול שלי. לפני יותר משנה עשיתי ראיון עם המנהל שאחראי על מדיניות העריכה של החדשות בכלי התקשורת הזה, והיה ראיון לא קל. מהבחינה הזאת שאנחנו כישראלים, יהודים ועיתונאים רואים בצורה אחרת את המציאות בהשוואה למה שה-BBC והעורכים שלו רואים".

מטה BBC בלונדון (צילום: רויטרס)
מטה BBC בלונדון (צילום: רויטרס)

"זו חוויה לא קלה, ואני עוד מניח בצד את העובדה שלראות את המלחמה הזאת דרך העיניים של הסיקור הבינלאומי זו חוויה מאוד קשה עבורי כישראלי ויהודי. אתה רואה את הסיקור שבמקרה הטוב הוא נטול אמוציות, כלומר אין לו את הממד האמוציונלי שלנו – שמרגישים בלב ובבטן כל תמונה או פיסת מידע בנוגע לחטופים והחטופות שלנו, ובסיקור הבינלאומי זה נעדר. ובמקרה הפחות טוב זה הסיקור שבא ומבקר את האופן בו ישראל פועלת".

אתה חי בלונדון ומסקר משם, פגשת מקרים לא נעימים במסגרת עבודתך?
"היו מקרים לא נעימים במסגרת הסיקור, אבל זה חלק מהעניין של להיות עיתונאי ישראלי שמייצג כלי תקשורת ישראלי באירופה".

אתה חושב שאולי כסף קטרי מעורב בתמונה ומטה מבחינת האיזון של כלי התקשורת?
"ה-BBC הוא חיה קצת שונה, כי הוא ממומן על ידי כספי משלמי מיסים, בדומה לרשות השידור אצלנו. במקרה הזה מימון זר או כסף קטרי לא אמור להיות חלק מהעניין. אבל יש טענה כי כסף זר ממדינות ערב שמגיע לבריטניה כן משפיע על התקשורת, כמו שהוא משפיע על קמפוסים ומשחקי כדורגל".

הציוץ של ה-BBC (צילום: צילום מסך)
הציוץ של ה-BBC (צילום: צילום מסך)

"ותראי, יש גם גופים שאפשר להגדיר אותם כיותר אנטי-ישראליים מה-BBC, בין אם זו טלוויזיה פרטית כמו Sky או The Guardian. נגיד ב-Guardian יש ממש מאמרי מערכת שמתבטאים בצורה מובהקת כנגד ישראל. אבל משהו ב-BBC מאוד בולט בכל זאת כי הוא הפך להיות מעין סטנדרט עיתונאי. אני חושב שהרבה מהעבודה העיתונאית שהייתה במלחמת העולם השנייה הייתה חלק מהפריזמה של הבריטים כנגד הנאצים".

"הם נחשבו למקום ששידר את החופש ואת הטוב כנגד הרוע. במיוחד מהמקום הזה, אז זה מאוד פוגע כשהם מסרבים לקרוא לחמאס טרוריסטים ושהם משלמים שכר לעיתונאים שמתבטאים נגד ישראל. כשזה מגיע ממקום של ה-BBC זה מאכזב יותר ממקומות אחרים. ואני חושב שזה מה שהפך את כלי התקשורת הזה למרכזי כי רף הציפיות ממנו יותר גבוה. בראש שלנו כעיתונאים וכבני העולם, כלי התקשורת הזה צריך להיות אחרת".

אתה מרגיש שבריטניה שינתה את פניה במובן מסוים?
"תראי, התשובה היא לא. לאחר שהם איבדו את הכסף הרוסי, אז הכסף הערבי הפך לגורם מאוד חשוב ומשמעותי. בעצם, הוא הפך למקור כמעט יחיד ואותם המיליארדים הגדולים שמגיעים הפכו את בריטניה להיות תלויה בכסף האמירתי והקטרי. אין ספק שבריטניה היא קרקע פורייה להשפעה זרה. את רואה את זה בנדל"ן, בחנויות הכי יקרות, בקבוצות הכדורגל ובעסקים. ובהיבט הזה, הדבר הזה משפיע גם עלינו. יש לך פה אנשים מהשמאל הרדיקלי כמו ג'רמי קורבין (חבר הפרלמנט של בריטניה) שקיבל כסף איראני ומאשימים אותו שהכסף שקיבל מניע אותו לקחת חלק מהאג'נדה האנטי-ישראלית הרדיקלית שלו".

אלעד שמחיוף  (צילום: צילום מסך אינסטגרם)
אלעד שמחיוף (צילום: צילום מסך אינסטגרם)

איפה הלובי היהודי עומד היום בבריטניה לפי איך שאתה רואה את זה?
"צריך להבין - היהודים בבריטניה זו אוכלוסייה יחסית קטנה, מדובר בכ-300 אלף אנשים. זו אוכלוסייה שבניגוד למקומות אחרים היא קצת מפוצלת. היא לא תמיד מאוד מגובשת, ולכן יש פה השפעה מינורית של קהילה יהודית. כשהייתה נניח הפגנה נגד אנטישמיות, הקהילה התגאתה על כך שהגיעו 100 אלף אנשים.

אמנם זה מספר יפה, אבל הם לא באמת הצליחו לרתום מאות אלפים למאבק. אז הקהילה היהודית מנסה להשפיע אבל לא תמיד מצליחה. היא קהילה לא מאוד מגובשת, ולמרות שהיא מאוד ציונית היא גם מאוד ביקורתית כלפי ישראל בניגוד לקהילות אחרות. כשאנחנו טוענים שה-BBC מוטה נגד ישראל, אז גם מהצד השני התארגנו הפגנות שנעצרו אל מול כלי התקשורת וניסו להגיד שהוא פרו-ישראלי. אני חושב שה-BBC קנה ביושר את הביקורת שהוא אנטי-ישראלי ומוטה נגד ישראל, ואני חושב שהטענות האלה לא סתם".