חמאס הפך את החזרת חלליהם של שירי ביבס, ילדיה אריאל וכפיר, ועודד ליפשיץ ז"ל למופע תעמולה אכזרי, כך עולה מסיקור נרחב בתקשורת העולמית אודות אירועי הבוקר בעזה. העיתונות הבינלאומית מתארת בזעזוע כיצד הארגון ערך טקס ראוותני בחאן יונס, שכלל הצגת ארונות שחורים על במה, שלטי תעמולה אנטישמיים, והמוני אזרחים עזתים שהובאו לצפות במחזה.
מסכת ההשפלה והתעמולה
העיתון הבריטי הטלגרף חשף כי חמאס מסר את ארונות הקבורה כשהם נעולים, מבלי לספק מפתחות תקינים. צוותי חבלה של צה"ל נאלצו לבדוק אם הארונות ממולכדים. בלומברג דיווחו כי מאות לוחמים חמושים ורעולי פנים של חמאס השתתפו בטקס, ובוול סטריט ג'ורנל הוסיפו כי בין הצופים באירוע נכחו מחבלים משוחררים, ביניהם מוחמד אבו ורדה, שתכנן פיגוע אוטובוס ב-1996 בו נהרגו למעלה מ-40 ישראלים.
תעמולות וחינוך מזוויע לילדים
העיתון הגרמני, הבילד, כתב בזעזוע כיצד הוצבו שולחנות עם כלי נשק עבור ילדים עזתים שהובאו לצפות באירוע. אחמד מנסור, מומחה לאסלאם ממוצא פלסטיני, צוטט בעיתון באומרו "נשים וילדים בעזה מתאספים לצפות בסצנה אכזרית: בתוך מוזיקה, תרועות ואווירה חגיגית, מוצגות גופותיהם חסרות החיים של פעוט, תינוק ואמם. כיצד יכולה להתרחש ברבריות שכזו?".
ה-NBC האמריקאי עדכן כי על הבמה גם הונחו טילים מוכתמים באדום, כסמל לדם, עם הכיתוב "הם נהרגו מפצצות אמריקאיות". הוול סטריט ג'ורנל והסוכנות הידיעות ה-Associated Press, תיארו כיצד על כל ארון של החללים הישראלים הוצבה תמונת חטוף, ומאחורי הבמה הוצב פוסטר ענק המציג את ראש הממשלה נתניהו כערפד עם דם נוטף מפיו. שלטים נוספים האשימו את "הצבא הנאצי" של ישראל בהריגת החטופים הישראלים.
אל תגידו לא ידענו - הטבה מיוחדת למי שרוצה ללמוד אנגלית. לחצו כאן לשיעור ניסיון מתנה וללא התחייבות>>
קולות מעזה והתגובה הבינלאומית
ערוץ התקשורת האמריקאי, NPR, הביא מדבריה של אישה עזתית שהזדהתה בשם אום אחמד, שהצדיקה את המעשה: "כאמא, מדובר ב'עין תחת עין' לראות ארונות של ילדים מוחזרים למשפחותיהם. כפי שהם הרגו אותנו, הם הרגו את הילדים שלהם עצמם". לא ברור האם ה-NPR הבינו שההשוואה שגויה, או שביקשו להראות ש"הכל מורכב". הצלב האדום, שהיה אחראי על העברת הגופות, הובא בוול סטריט ג'ורנל כמגנה את התנהלות חמאס, למרות שביקשו מראש מארגון הטרור לבצע את ההעברה בצורה "מכובדת ופרטית".
תגובות הקהילה הבינלאומית
נציב זכויות האדם של האו"ם, פולקר טורק, גינה בחריפות את התנהלות חמאס בהצגת ארונות החטופים הישראלים. "על פי החוק הבינלאומי, כל העברה של שרידי נפטרים חייבת לעמוד בחיוב האוסר על יחס אכזרי, בלתי אנושי או משפיל, תוך הבטחת כבוד הנפטרים ומשפחותיהם", הדגיש טורק בהודעה מיוחדת לתקשורת.
שרת החוץ הגרמנית, אנאלנה ברבוק, תקפה את חמאס על עריכת הטקס המגונה: "ארבעה ארונות, מוצגים לראווה על במה – תמונות שכמעט בלתי נסבלות לצפייה", כתבה ברשת X. "משפחות החטופים נחשפות לטרור חסר הגבולות של חמאס עד הסוף". ברבוק הוסיפה כי "הימים הקרובים יהיו שוב מענים עבור המשפחות, עד שידעו אם יוכלו להיפרד מיקיריהם. אני חושבת על משפחתו של עודד. ועל ירדן. השעות הקרובות יכריעו את כל עולמם".
שגרירות בריטניה בישראל פרסמה הודעת תמיכה בחשבון ה-X שלה, הכותבת: "אנו שותפים לשבר העמוק של ישראל ביום האפל הזה. זוהי תזכורת מצמררת לזוועות שחמאס גרם לאנשים חפים מפשע ב-7 באוקטובר. במשך למעלה מ-500 ימים קיווינו לשובם הבטוח של כל החטופים. תקווה זו נשברה, אך אסור לנו לוותר על אלה שעדיין מוחזקים כבני ערובה בעזה".
סטפני האלט, דיפלומטית אמריקאית המכהנת כממלאת מקום שגריר ארצות הברית בישראל, כתבה: "ליבי כבד בידיעה שהשרידים של ארבעה חטופים ישראלים - כולל התינוק המתוק כפיר והיקר אריאל - סוף סוף חזרו הביתה".
התייחסות התקשורת האירופית
העיתונות האיטלקית, לה רפובליקה וקוריירה דלה סרה, הדגישו כי המופע התעמולתי התרחש בסמוך לבית קברות בבני סהילה (דרום רצועת עזה), שם -לטענת אל-ג'זירה- נקברו הגופות קודם לכן. העיתונים מציינים כי צה"ל גילה לפני כשנה מנהרת טרור מתחת לבית הקברות, שכללה משרד מפקד גדוד של חמאס.
הטלגרף אף ניתח בהרחבה את ההשפעה של האירוע על דעת הקהל במערב. העיתון מדגיש את הפער בין הברבריות של חמאס לבין התגובה המאופקת של התקשורת הישראלית, שנמנעה מפרסום תמונות מהאירוע המביש של חמאס, מתוך כבוד למשפחות שביקשו זאת. במקום זאת, בכיכר החטופים בתל-אביב הוקרן סרט המוקדש לזכרם של החטופים, כולל תמונות של התינוק כפיר צוחק ותמונות משפחתיות של משפחת ביבס בתחפושות באטמן.