שנים אחרי שסיימתי את לימודי באוניברסיטה, קיבלתי שוב תעודת סטודנט. אין צורך בברכות על חזרתי לספסל הלימודים, כי בניגוד לעשרות אלפי השקלים שהשקעתי ברכישת ההשכלה הגבוהה שלי ואלפי שעות החריש העמוק בחומר ועמידה ביעדי ההגשה והבחינות, הפעם ההליך ארך חמש דקות בלבד, עלה 250 שקל ולא דרש ממני אפילו לקום מהספה – שלא לדבר על להיות נוכחת בהרצאה. 

והיה גם בונוס. לא רק שהפכתי לסטודנטית מן המניין עם תעודה ירוקה ובוהקת של סמינר מעלות בית יעקב החרדי לשנת הלימודים האקדמית החדשה, אלא גם שבתוך רבע שעה כבר החזקתי בידי רב־קו עם הנחת סטודנט. 

מה לאישה חילונית מתל אביב לסמינר חרדי ליטאי הממוקם בירושלים? התשובה פשוטה. טריק שהפך בשנים האחרונות לתעשיית ענק בחברה החרדית (אבל ככל הנראה לא רק), שמטרתו העיקרית היא הוזלת הנסיעה בתחבורה הציבורית המהווה נטל כלכלי כבד על משפחות שחיות על קצבת אברך. 

מכללות וסמינרים המוכרים על ידי המועצה להשכלה גבוהה (מל"ג) ומשרד החינוך מנפיקים תעודת סטודנט ואישור לימודים בעבור סכום צנוע מאוד - אם באופן ישיר או באמצעות “מאכערים” שדואגים להרשמה ולהליך הבירוקרטי. מכאן סלולה הדרך להנפקת פרופיל סטודנט ברב־קו ולקבלת הטבות אחרות, בהן בתשלום למוסד לביטוח לאומי ובמס בריאות.

אוקיי, תגידו, שייהנו. סחתיין עליהם. למה זה חשוב? אז זהו, שהנזק לקופה הציבורית נאמד בעשרות מיליוני שקלים בשנה, ובאין פיקוח כלשהו מהמדינה, הפרצה ב”חוק הסטודנט”, המתירה להוציא תעודה גם למי שקונה בכספו קורס אחד בלבד בלי צורך אפילו לשמוע הרצאה או להיות נוכח בקמפוס, קוראת לעוד ועוד קומבינטורים שחלקם אף מצדיקים את הגזל הזה על פי דין תורה.

התיעוד הראשון ברשת שנמצא לעסק המניב הופיע בשנת 2008 ומאז - ואולי אף עוד קודם לכן - הפכה הוצאת תעודת סטודנט לחיסכון משמעותי, והמונח “סטודנט” לשגור בפי הגולשים בפורומים החרדיים שמתייעצים אחד עם השני איפה הכי כדאי לעשות “סטודנט”, מי הכי אמין ומי הכי זול. 

באחד הפורומים הפופולריים מישהו ממליץ להתקשר ישירות למחלקת ההשתלמויות בסמינרים ולברר על “סטודנט” כדי לפשט תהליכים, ומונה את “הסמינר החדש”, “הישן”, סמינר מעלות וסמינר בנות יעקב. אחר ממליץ על מאכער מעולה שעובד עם הקריה האקדמית אונו. “אני כבר חמש שנים רשום אצלם, זה חוקי ואמין, מאה אחוז”.

“אבל אונו לא מכירים בזה, ואין אפשרות לקבל מהם שום שירות בקשר ללימודים”, נשאלת שאלת תם בפורום, והתשובה מסבירה בדיוק איך העסק עובד: “בגלל שזה חילונים, אז הם לא מודעים לזה - ודי למבין. המנהל של החרדים מטפל בזה, ולא המזכירות הכללית”. 

אגב, המאכערים של “אונו” הציעו בשנה שעברה יופי של מבצע: “קיבלתי במייל שמי שנרשם בעלות של 240 לשנה או 350 לשנתיים מקבל בונוס בשווי 2,500 שקל, מתנה מיוחדת ומשתלמת – קורס מיוחד ומקצועי מבית מכון גוטפלוס של הרב ישראל גוטמן, שייתן לכם ארגז כלים מעשי ועוצמתי לניהול כלכלת הבית בצורה נכונה בלי להרגיש שאתם מוותרים על משהו ובלי התקמצנות ודקדוקי עניות”. מאכער אחר הולך עוד יותר רחוק ומציע “הגרלה על כרטיס טיסה לתפילה על הציון בקרעסטיר וזכאות לכרטיס VIP ב’מרכז’ המקנה הטבות בלעדיות”. מי שלא נרשם, מפסיד.

הכתבה המלאה תתפרסם מחר במוסף "מעריב עסקים"