ידוע לכל כי המלחמה הממושכת עולה כסף, ורבות דובר על המשאבים הכלכליים שהושקעו בה, ואלה שעוד נצטרך להשקיע בעתיד. הבוקר (רביעי), מגיע החשבון. הראשון בינואר מביא איתו את כניסתן לתוקף של הגזרות הכלכליות הקשות על הציבור, שנקבעו במסגרת התקציב, ובמקביל גם את ההתייקרויות בכל המשק.
החל מהבוקר, גזרות התקציב יצמצמו את ההוצאות ואת סעיף הנטו בתלושי המשכורת – ובמקביל, בתנועת מלקחיים, עליות המחירים בכל תחומי החיים יגדילו דרסטית את ההוצאות. הפגיעה הכלכלית המוערכת למשפחה ממוצעת – עומדת על 10,000 שקלים בשנה.
חשוב להזכיר: לאור העיכוב המשמעותי שחל השנה בתהליך לאישור תקציב המדינה, באוצר הבינו שהוא לא יאושר סופית עד סוף 2024. עוד יודעים באוצר כי במידה ולא יאושרו צעדי מיסוי עד סוף השנה, הם לא ייכנסו לתוקף ולא יוכלו לחול על הציבור בשנה הבאה. על כן, הוחלט להפריד את צעדי המיסוי בשווי 30-35 מיליארד שקלים מספר התקציב, ולהעבירו כחלק בלתי תלוי – על מנת להבטיח שהמיסים החדשים יניבו את הרווח לקופת המדינה ויתרמו לצמצום הגירעון.
ההכנסות ייפגעו מגזרות התקציב
ראשית, בגזרת ההכנסות שיצטמצמו, וסעיף הנטו שיקטן: גזרות התקציב הקפיאו למעשה את מדרגות המס ואת נקודות הזיכוי, שלא יתעדכנו בהתאם לאינפלציה כפי שהיו אמורות – ועל כן, נשלם יותר מס הכנסה משהיינו צריכים.
בנוסף, על מנת לממן את ביטול הקפאת הקצבאות שירדה מהפרק, דמי הביטוח הלאומי יעלו ב-0.8%. עצמאים ישלמו את עיקר המחיר, עם תוספת שנתית של 1,440 ש״ח. שכירים ישלמו תוספת של 1,440 ש״ח, שתחולק באופן שווה בין המעסיק לעובד. כלומר, שכירים ישלמו תוספת של 720 ש״ח בשנה – ומעסיקיהם 720 ש״ח נוספים. מובטלים ועצמאים שאינם עובדים ישלמו תוספת של עוד 540 ש״ח בשנה.
יצויין כי במסגרת הקשיים שמערימים השר איתמר בן גביר וחברי הכנסת מאגודת ישראל, עוכבה גם העלאת דמי הביטוח הלאומי, אולם באוצר סבורים כי היא תוכל להתבצע גם אחרי תחילת שנת הכספים - באמצעות אישור חריג ומותאם.
מס הבריאות יעלה גם הוא ב-0.15%, ובמקביל, יקוצץ לעובדים בישראל יום הבראה אחד, שההפסד עליו יגיע לכ-400 ש"ח לעובד. כמו כן, אף שהגזרה על הקיצוץ ברוב הקצבאות בוטלה כאמור, קצבאות הילדים יוקפאו בראשון בינואר.
המחירים יזנקו, וההוצאות יגדלו
במקביל, גם ההוצאות של הציבור יזנקו, כאשר אחד מסעיפי ההתייקרות המשמעותיים ביותר הוא העלאת המע״מ באחוז אחד לשיעור של 18%. הדבר יפגוש אותנו כצרכנים בכל עסקה שנבצע – מהקניות בסופר ועד לרכישת רכב חדש. אלא שהמע"מ לא יקפיץ את המחירים באחוז בלבד. היצרנים צפויים לנצל את ההזדמנות ולעגל את המחירים מעבר ל"דרוש". כך למשל, מנת שווארמה שמחירה 50 שקלים, לא תתייקר באחוז למחיר של 50.50 שקלים, אלא ל-51 ש"ח.
נוסף על כך, צפויה התייקרות גם בחשבונות השוטפים למשקי הבית – הארנונה תתייקר ב-5.3%, תעריפי החשמל ב-3.5% ותעריפי המים ב-2%. גם מחיר הנסיעה בתחבורה הציבורית צפוי לעלות בסביבות חודש מרץ ב-33% – מתעריף של 6 ש"ח ל-8 ש"ח, והדלק יתייקר בחודש ינואר ב-8 אגורות לליטר.
ואם כל זה לא מספיק, גם החברות הגדולות ויצרניות המזון רוכבות על גל עליות המחירים ומייקרות החל מהיום את המוצרים מתוצרתן. בין היתר: ״שטראוס״ מעלה את מחירי השוקולד והקפה בעד 18%, ענקית המזון ״יוניליוור״ מייקרת את מוצרי השוקולד ב-12%-16%, ״אסם-נסטלה״ מעלה מחירים של מוצרים רבים כמו נסקפה, שוקולד, קטשופ וסלטי "צבר" – בעד 9%. ולבסוף גם חברת ״כרמית״ מייקרת את הממתקים ב-10%-20%.