הוועדה המוניטארית של בנק ישראל הודיעה היום (שני) על החלטתה שלא לשנות את שיעור הריבית, ולהשאיר אותה על 4.5%, שהם 6% ריבית פריים. זו הפעם השמינית ברציפות שהבנק מותיר את שיעור הריבית על כנה.

החלטת הבנק תואמת את התחזיות, שצפו כי האינפלציה הגבוהה, שעומדת על 3.4% בקצב שנתי - תקשה על הנגיד להוריד את הריבית. זאת אף שכזכור, מדד המחירים לצרכן לחודש נובמבר ירד ב-0.4%, אך עדיין הותיר את הקצב השנתי רחוק מהיעד שנקבע על ידי הממשלה - 1%-3%.

האינפלציה אף צפויה לזנק במדד ינואר, זאת בשל גל עליות המחירים שנגרם מהעלאת המע"מ וההתייקרויות במשק. האנליסטים מעריכים כי הדבר ימנע הורדת ריבית גם בהחלטת הנגיד הבאה, בסוף פברואר. ריבית גבוהה מעיקה בעיקר על נוטלי המשכנתאות, צרכנים שנמצאים במצב מתמשך של אוברדראפט, לקוחות של חברות כרטיסי אשראי, עסקים קטנים ומשקי הבית.

לפני שנה, הפחית בנק ישראל את הריבית ברבע אחוז מ-4.75% ל-4.5%  - ומאז הותיר אותה ברמה הזו בשמונה החלטות רצופות. זאת בניגוד למגמה העולמית שחלה בחודשים האחרונים, במסגרתה החלו בנקים מרכזיים רבים בעולם להפחית את הריבית, כאשר חלקם עשו זאת כבר מספר פעמים. בארה"ב, הבנק המרכזי אף הפחית את הריבית בחצי אחוז בבת אחת, כאשר הורדה נעשית לרוב ברבע אחוז בלבד.

לפי תחזית חטיבת המחקר של הבנק, הריבית תעמוד בסוף 2025 על 4%-4.25%. כלומר, הצפי בבנק הוא הורדה אחת או שתיים של הריבית במהלך השנה. עוד עדכנו בבנק את תחזית הצמיחה כלפי מעלה. לפי התחזית העדכנית, הכלכלה הישראלית תצמח ב-2025 ב-4% (עלייה של 0.2% מההערכה הקודמת). הגירעון הממשלתי הצפוי לפי הבנק הוא 4.7% לעומת 4.4% לפי התקרה שנקבעה בחוק התקציב. לפי התחזית, האינפלציה תעמוד בסוף השנה על 2.6%.