הכתבה נכתבה בשיתוף פירמת רואי חשבון EA&CO.CPA

נוכל לספר לכם שגם אם מדובר בעסק שמנוהל באופן מצומצם ויעיל על-ידי מספר אנשים בודדים בלבד, נניח עסק המתנהל ע"י שני אנשים, הרי שאין זוהי עילה לפסול מעבר מסטטוס עוסק מורשה לחברה בע"מ.

אולם השאלה המרכזית יותר שרבים נוטים לשאול היא פשוטה הרבה יותר: האם כדאי להתאגד כחברה בע"מ? או שאולי להישאר במסגרת עוסק מורשה?

עסקים קטנים יחסית, גם כשהם מתנהלים ללא צוותים גדולים, עשויים ליהנות משמעותית מן המעבר לחברה בע"מ, במיוחד אם היקף פעילותם העסקית בפועל, היא גדולה.

מהי חברה בע"מ?
עוד בטרם נצלול את התשובה, נבין לרגע את אותו המושג הבסיסי העונה לשם 'חברה בע"מ'.

חברה בע"מ (ר.ת של: בעירבון מוגבל) היא ישות משפטית נפרדת מבעליה. זה לעתים נשמע מעט משונה; בעוד שעוסק מורשה הוא העסק, הרי שחברה בע"מ היא נפרדת מן העסק.

הדבר מעניק לה אופי ייחודי כאחראית בלעדית לנכסיה והתחייבויותיה. השם "בע"מ" מסמל את הגבלת האחריות של בעלי החברה, כך שנכסיהם האישיים מוגנים גם במקרים של חובות או התחייבויות עסקיות.

למשל: אם לקוח מסוים בוחר לנקוט בהליכים משפטיים נגד עסק שבעליו הוא עוסק מורשה, הכרי שההליכים יינקטו כנגד בעל העסק. לעומת זאת, במידה ולקוח ינקוט בהליכים נגד חברה בע"מ, הרי שההליכים יתבצעו כנגד החברה ולא כנגד בעליה באופן ישיר.

על-כן, ברגע שהעסק נרשם כחברה, כל ההכנסות, הרווחים, הנכסים והחובות נרשמים תחתיה, ולא תחת בעלי המניות שלה.

מדוע גם עסקים קטנים יכולים וצריכים לשקול מעבר לחברה בע"מ?
בישראל ניתן למצוא מגוון רחב מאוד של עסקים שעל-פניו הם קטנים ומורכבים ממצבת כוח אדם מצומצמת. עסקים משפחתיים, עסקים המנוהלים על-ידי פרילנסר כדוגמת עסק דיגיטלי, חנות אונליין וכיוצא בכך.

כדאי לדעת שגם עסקים קטנים שכאלו, שבפועל אינם בעלי מחלקות מרובות או צוותים גדולים, עשויים להפיק יתרונות משמעותיים ממעבר לחברה בע"מ. זאת בהינתן ומתקיימים מצבים מסוימים.

עליה בהיקף הפעילות העסקית
במקרים בהם העסק מייצר הכנסות גבוהות או פועל באופן אינטנסיבי בתחומו, ניהול העסק במסגרת עוסק מורשה עלול להקשות על ניהול מיסים, חובות ותשלומים לרשויות בצורה המיטבית.

יתרה מכך, במצבים בהם העסק מתפתח במהירות, רמת ההוצאות הנדרשת לניהול פיננסי ושמירה על נהלי הרגולציה עשויה להפוך למשמעותית. מבנה של חברה בע"מ יוכל לתמוך בכך טוב יותר עם הנהלת חשבונות כפולה הנדרשת כחוק.

הנהלת חשבונות כפולה (חדש בעקבות אדגר)
כאשר היקף הפעילות העסקית עולה, כך נוצר קושי רב יותר במעקב אחר ההוצאות שייתכן ואינן ידועות להנהלת החשבונות של העוסק המורשה.

במובן זה, הכירו את המושג 'הנהלת חשבונות כפולה' שכשמה כן היא - מחלקת הנהלת החשבונות עורכת עבור חברות בע"מ בדיקות הדוקות יותר ואף הרמטיות הבוחנות כל הוצאה והכנסה.

הנהלת החשבונות הכפולה יש לציין הינה חובה המוטלת על כל חברה בע"מ.

באמצעות כך, גם אם בעל הזכויות בחברה יפספס חשבוניות מספקים, ויחמיץ דיווח על הוצאות, הרי שהנהלת החשבונות הכפולה תדע לאתר זאת ולהשלים את החסר.

הגנה משפטית והפרדת נכסים
עבור עסקים קטנים, במיוחד כאלה המספקים שירותים מקצועיים או מוצרים ייחודיים, האפשרות להגביל את האחריות המשפטית חיונית.

גם עסק שמופעל על-ידי אדם יחיד או מספר אנשים בודדים בלבד, עלול במידה רבה להיות חשוף לסיכונים, ותביעות נגד החברה. מעבר לפורמט של חברה בע"מ לא יסכן את נכסיהם האישיים של בעלי המניות.

נראות מקצועית ומשיכה של לקוחות גדולים (וגם עובדים!)
חברה בע"מ מעניקה רושם מקצועי ומבוסס יותר, מה שמסייע ביצירת קשרים עם לקוחות וספקים גדולים המעוניינים לעבוד עם עסק שמקרין יציבות, מערכתיות ותקינות.

לקוחות גדולים ירגישו בטוחים יותר עמכם כחברה בע"מ, דבר שיכול לפתוח דלתות לשיתופי פעולה ולפיתוחים עסקיים.

לצד זאת, בל נא נשכח את העובדים שאנו מבקשים לגייס אל החברה. עובדים מעדיפים כיום לעבוד במקום יציב ובטוח, וכאשר הם מגויסים לעבוד בחברה בע"מ, הנכונות שלהם והאמון שלהם בחברה הוא רב יותר מאשר עסק המנוהל על-ידי עוסק מורשה.

תכנון מס יעיל יותר
לבסוף, זוהי אחת הסיבות המרכזיות המביאות רואי חשבון רבים להמליץ ללקוחותיהם על המעבר לחברה בע"מ.

מיסוי חברות בע"מ בישראל, הנעשה באמצעות מס חברות קבוע, יכול במקרים רבים להקל על בעל העסק, במיוחד אם מדובר בהכנסות גבוהות יחסית.

ההבדל בין מיסוי עוסק מורשה על בסיס מדרגות מס ההכנסה לבין מיסוי חברות מאפשר לשמר הון רב יותר בתוך העסק ולתכנן הוצאות עתידיות ביעילות.

במילים אחרות: מאחר ומס חברות הוא קבוע ואיננו כפוף למדרגות מס, לבעל עסק או הנהלה קל יותר לתמחר ולחשב רווחים בפרויקטים או בתמחור מוצרים ושירותים.

יתרונות נוספים הגלומים בסטטוס חברה בע"מ

גיוס הון והרחבת פעילות

עסקים קטנים לרוב מתקשים בגיוס הון כעוסק מורשה. חברה בע"מ מאפשרת גמישות רחבה יותר בגיוס כספים, כאשר עומדים לרשותה מגוון אמצעים שונים:

  • גיוס הון תמורת מניות
  • זכויות עתידיות כמו אופציות
  • זכויות בהחלטות ללא רווחים
  • הלוואות על ידי הכנסת שותפים ומשקיעים
  • וכיוצא בכך

כל אלו, אינם בנמצא אצל העוסק המורשה.

כמו-כן, נשוב מספר סעיפים מעלה אל הנהלת החשבונות הכפולה.

משקיעים יודעים שבחברה בע"מ קיימת הנהלת חשבונות כפולה המשקפת נאמנה את פעילותה הפיננסית. בנוסף, קיימת החובה למנות רו"ח מבקר המבקר את דו"חות החברה ונותן את חוות דעתו המלומדת.

כל אלו מספקים תמונה אמיתית למשקיעים, ומקלה באופן ניכר על החברה העסק המבקש לגייס את ההון.

פיקוח חשבונאי הדוק
במסגרת חברה בע"מ, העסק שלכם יהא מחויב לנהל את ענייניו הפיננסיים באמצעות הנהלת חשבונות כפולה.

הנה"ח כפולה מסייעת בניהול ובקרה פיננסיים הדוקים, דבר שיבטיח תזרים מזומנים עקבי ויכולת תכנון פיננסית אפקטיבית.

צמצום תשלומי מס על הכנסות גבוהות
רבים יעידו על התסכול הרב הגלום בעליה בהכנסות, ואילו דשדוש מנגד ברמת הרווחיות. פעמים רבות הדבר נובע מתשלומי מס גבוהים.

דעו כי חברה בע"מ משלמת מס חברות על רווחיה, ולא מס הכנסה אישי, אשר עולה בהתאם למדרגות מס הכנסה של יחידים.

עובדה זו מאפשרת, גם לעסק קטן, לתכנן את ההוצאות והמיסוי בצורה חכמה יותר. למשל, בעלים של עסק קטן ורווחי יכולים להשקיע מחדש בעסק, ובכך לדחות את חובת התשלום במדרגות המס הגבוהות.

חסרונות ואתגרים במעבר לחברה בע"מ
סך השיקולים מוכרח לקחת בחשבון גם את האתגרים הגלומים במעבר זה.

עלויות הקמה ותחזוקה שוטפת הן גבוהות יותר מאלו הקיימות על עוסקים פטורים ומורשים. הקמת חברה בע"מ מחייבת תשלום אגרות פתיחת חברה ואגרות שנתיות, כמו גם עלויות נלוות לייעוץ משפטי וחשבונאי, ודיווחים כפולים.

הנהלת החשבונות של חברה בע"מ דורשת דיווחים מסודרים וקבועים לרשויות, לרבות ביקורות חיצוניות. מורכבות שכזאת יכולה להרתיע בעלי עסקים אשר אינם חפצים בהתנהלות חשבונאית שונה מזו שהם הורגלו אליה כעוסקים מורשים.

ובכללותו, חברות בע"מ נדרשות לעמוד בתקנות מחמירות יותר בתחום ניהול העסק וניהול הדיווחים הכספיים. עובדה זו לכשעצמה יכולה להצריך התעסקות נוספת עבור בעלי עסקים קטנים שאין ברשותם צוות המיועד להתנהלות פיננסית שכזאת.

מאמר זה נכתב בשיתוף עם פירמת רואי חשבון EA&CO.CPA המספקת מעטפת חשבונאית מלאה לעסקים.

ב-EA&CO.CPA מחלקות המוקצות עבור כל פעילות עסקית, החל מעוסקים פטורים, דרך עוסקים מורשים ועד לצוותים מקצועיים המיועדים באופן פרטני לחברות בע"מ, עמותות ותאגידים.

לפרטים נוספים וקבלת מידע, בקרו באתר הפירמה, או צרו קשר טלפוני: 03-3751203.

הכתבה נכתבה בשיתוף פירמת רואי חשבון EA&CO.CPA