הכתבה נכתבה בשיתוף ד"ר אפרים ברקו מומחה לרפואת עיניים

כל מה שחשוב לדעת על קטרקט
בעיות ראייה עשויות להוות הפרעה משמעותית לאיכות החיים ולחיי היומיום והן נפוצות יותר ככל שהגיל עולה. קטרקט הוא אחת ההפרעות הנפוצות ביותר המשפיעות על איכות הראייה.

מדובר על עכירות של עדשה שבתוך העין אשר מפריעה למעבר התקין של האור אל תוך העין ולכן מובילה לראייה מטושטשת ומעומעמת. בפועל, התפתחות קטרקט יכולה להשפיע על פעולות יומיומיות כמו נהיגה, קריאה ובמצבים מסוימים אפילו על קושי בזיהוי הבעות פנים.

הנתונים מצביעים על כך שכ-40% מאוכלוסיית ישראל מעל גיל 60 סבלה או תסבול מקטרקט. לכן, חשוב לנו להסביר על התופעה, הגורמים המובילים אליה ולהציג את דרכי הטיפול. לצורך הבאת המידע המדויק ביותר, פנינו לד״ר אפרים ברקו, מומחה בניתוחי קטרקט ורשתית שענה על כל שאלותינו.

 מהו קטרקט
קטרקט הוא מצב של עכירות של העדשה התוך עינית. עדשה זו ממוקמת מאחורי הקשתית והאישון ושבמצב הנורמלי היא שקופה. העכירות מובילה לכך שקרני האור אינן חודרות במלואן לתוך העין דרך העדשה, ולכן חלה ירידה בחדות ובאיכות הראייה. גורמי הסיכון להתפתחות קטרקט הן:

  • גיל – זהו גורם הסיכון הנפוץ ביותר וככל שהגיל עולה הבעיה שכיחה יותר.
  • מחלות רקע – כמו סוכרת או דלקות עיניים חוזרות יכולות להוביל להתפתחות קטרקט.
  • הרגלים שונים – עישון וחשיפה ממושכת לשמש ללא הגנה מהווים סכנה.
  • תרופות – בעיקר תרופות המכילות סטרואידים (בכל דרכי המתן: בפה, במשחה, טיפות עיניים ואף משאפים) ושנלקחות לאורך זמן.
  • פגיעה – טראומה באזור העין וניתוחים יכולים להוביל לקטרקט.

עם תחילת הקטרקט הראייה עשויה להרגיש מטושטשת או לא חדה. קשה יותר לראות ולמקד את הראייה, במיוחד בשעות הלילה וזאת בשל ירידה בכמות האור המגיעה לרשתית.

בלילה עלולה להיות תחושה מוגברת של סנוור במפגש עם אור, כאשר הדבר יכול להשפיע על הבטיחות בזמן הנהיגה. לעיתים מטופלים מספרים לי שהם נזקקים לאור חזק יותר על מנת לקרוא או לראות פרטים קטנים.

עוד תסמינים המאפיינים את הקטרקט הם שינוי תכוף של המספר במשקפיים, תחושה של דהיית צבעים בשל קושי להפריד ביניהם והופעה של ״הילה״ סביב אורות בלילה. לכך יכולה להתלוות תחושת עייפות של העיניים לאחר קריאה או שימוש ממושך במסכים וזאת בשל המאמץ להתגבר על הקושי.

אבחון קטרקט
ברגע שהראייה מתחילה להידרדר, המספר משתנה באופן תדיר וכשהתסמינים שצוינו עולים, יש לפנות לבצע אבחון מקצועי. את האבחון יש לבצע במרפאת העיניים שתבצע בדיקות עיניים שחלקן שגרתיות וחלקן מתקדמות ומתוך מטרה לקבל תמונה מדויקת של מצב העין.

במהלך הבדיקה תיבחן חדות הראייה על מנת להעריך את רמת היכולת הוויזואלית. המשך הבדיקה מצריך הרחבת אישונים תוך שימוש בטיפות עיניים המיועדות לכך ונועדה לבחון את צלילות העדשה ולבחון את המצב הכללי של העין. הבדיקה אינה כואבת ואינה מצריכה הכנה מיוחדת מצד המטופל. 

לצד בדיקה זו, יתבצע שימוש בטכנולוגיות הדמיה חדשניות כמו בדיקת OCT המספקות תמונת חתך ברזולוציה גבוהה של הרשתית, השכבות שלה ועצב הראייה. בדיקות אלו מאפשרות לזהות שינויים מבניים פתולוגיים, ולהבין את הפוטנציאל המלא של הראיה תוך שלילה של פתולוגיות נוספות בעין. 

דרכי טיפול
בשלבים המוקדמים של הקטרקט אפשר לשפר את הראייה באמצעות התאמת משקפיים והגברת התאורה. כאשר המצב מחמיר, לרוב הפתרון שיומלץ עליו ושיהיה היעיל ביותר הוא ניתוח קטרקט. ניתוח זה נחשב לאחר ההליכים הבטוחים ביותר בתחום רפואת העיניים והוא משפר את איכות הראייה ואיכות החיים תוך זמן קצר.

ניתוח זה נעשה רק פעם אחת בחיים, ואין צורך לחזור על ניתוח זה לאחר שנים. ברגע שהקטרקט הוצא והעדשה הוחלפה בעדשת סיליקון שקופה לא תתכן הופעה חוזרת של הקטרקט.

יתרון נוסף של הניתוח הוא 'הסרת המשקפיים' כיוון שבניתוח מותאמת עדשה ספציפית לכל מטופל כך שלאחר הניתוח הוא לא יזדקק יותר למשקפיים לרחוק/קרוב או שניהם, בהתאם לסוג העדשה המושתלת. 

במהלך הניתוח מתבצעת הסרה של העדשה העכורה תוך שימוש בטכנולוגיות מתקדמות והחלפה שלה בעדשה מלאכותית מותאמת אישית. ההליך מתבצע בהרדמה מקומית ולרוב נמשך פחות מחצי שעה. בסיום הפרוצדורה המטופל משתחרר לביתו באותו היום. השיפור בראייה נחשב למהיר ומשמעותי. 

תהליך ההחלמה מניתוח קטרקט פשוט ומהיר. בימים הראשונים לאחר הניתוח עשויה להופיע אי נוחות קלה או יובש בעין, אך אלו תסמינים שצפויים לעבור תוך זמן קצר. בתקופה זו יש להימנע משפשוף העין והפעלת לחץ עליה ומומלץ להרכיב משקפי שמש בחוץ וזאת כדי להגן על העין הרגישה.

לרוב, הרופא ימליץ על שימוש בטיפות עיניים אנטיביוטיות ונוגדות דלקות וזאת כדי למנוע זיהומים ולעודד החלמה תקינה. רוב המטופלים מדווחים על שינוי חיובי תוך ימים ספורים לאחר הניתוח. תוך ימים המטופלים נהנים משיפור בראייה ושיפור באיכות חייהם.

הכתבה נכתבה בשיתוף ד"ר אפרים ברקו מומחה לרפואת עיניים