ההשקעה בהתנדבות משפחתית נושאת פירות רבים. היא מעצבת את אופיים של הילדים, מחזקת את הקשר המשפחתי ומעשירה את חיי הקהילה. משפחות רבות מעידות על כך שההתנדבות השפיעה לטובה על כל אחד מבני הבית ומהווה הזדמנות להנחיל ערכים חשובים. היכן למשל ניתן להתנדב? פגשנו 3 משפחות שממליצות בחום על איתור התנדבות משותפת בין אם במסגרת מקום העבודה ובין אם באופן פרטי.
גם הכלב המשפחתי לוקח חלק בהתנדבות
טניה פודים מפתח תקווה, עובדת בחטיבת הטכנולוגיות במגדל ביטוח ופיננסים, מתנדבת מזה שנים רבות, יחד עם בני משפחתה, בתה ג'ני בת ה-17 ובעלה גנאדי, בטיפול וסיוע לכלבים וביתה אף משמש כבית אומנה לכלבים נטושים.
"אנחנו משפחה שאוהבת מאוד חיות ותמיד היו לנו חיות בבית. לפני כ-5 שנים, כשג'ני היתה בת 12, היא ביקשה להתנדב בעמותת SOS חיות והצטרפנו כולנו כי אופי ההתנדבות מחייב התגייסות של כל המשפחה (הסעות, אומנה בבית וכו'). התחלנו בהסעות של כלבים לטיפולים, לאומנות ולימי אימוץ, אחר כך התחלנו לשמש כבית אומנה בעצמנו ובימים אלה, ג'ני ואני מתנדבות גם בבתי חולים וטרינריים - מבקרות כלבים אסופים שמאושפזים ואין להם בעלים. אלה כלבים שאין להם משפחה או שזכו ליחס מתעלל, מקרים קשים של כלבים לאחר תאונות דרכים או ניתוחים. במסגרת הביקורים, אנחנו מביאות איתנו מרק שאני מבשלת על פי מתכון שפיתחתי", אומרת טניה, ומעידה שהופתעה בעצמה לגלות על ההשפעה המדהימה שיש לביקורים האלה על אחוז ההחלמה ומהירות ההחלמה של הכלבים. "הביקורים האלה מחזקים להם את החוסן הנפשי ונותן להם מטרה לחיות עבורה. לראשונה בחיים שלהם מישהו אוהב אותם ודואג להם".
"ההתנדבות המשותפת שלנו מחזקת אותנו ומחברת אותנו כמשפחה, לעיתים גם הכלב המשפחתי שלנו טומי מצטרף לטיפול בכלבים וחתולי אומנה. את טומי גם הצילה עמותת SOS חיות לאחר התעללות קשה. זו פעילות שכל המשפחה עושה ביחד וזה הערכים שאנחנו מאמינים בהם – אהבת חיות ועזרה לחסרי ישע. יש לי מזל שההתנדבות והחיבור האישי שלי משתלבת בצורה מלאה גם במטרות הארגוניות של החברה שאני עובדת בה - מגדל ביטוח ופיננסים – שמלווה בפני עצמה את SOS חיות מזה שנים רבות באמצעות תרומות כספיות נדיבות, לצד ליווי וסיוע לאוכלוסיות רבות. בשנים האחרונות נחשפתי בזכות הכלבנות הטיפולית לכוח העצום שיש להם בריפוי של הגוף והנפש של בני אדם, עוצמה שפשוט אי אפשר להסביר במילים. בתחילת המלחמה, מגדל הכריזה על אימוץ העיר שדרות באמצעות תרומה של 10 מיליון ש"ח והתחייבה למגוון פעילויות התנדבותיות למען תושבי העיר. זכיתי לקחת חלק משמעותי בהתנדבות הזו ורתמתי מתנדבים נוספים, כלבנים טיפוליים, ליצירת חוויה מרגיעה ומשמחת עבור ילדי שדרות המפונים ששהו אז במלון דן פנורמה בת"א ובהמשך במקומות נוספים. אני גאה במקום עבודתי שתומך בעשייה החשובה הזו".
גייסה את בתה לטובת התנדבות במחלקת השיקום
במסגרת פעילות קשרי הקהילה של אל על, צוותי האוויר של אל על מתנדבים אחת לשבועיים בתל השומר ומבקרים הן פצועים מגדוד צנחנים 202 שאל על מאמצת והן את כלל החיילים שנפצעו במלחמת חרבות ברזל המאושפזים במחלקת השיקום. גם קרוליין רובינזון מנהלת שירות בטיסה באל על מצטרפת להתנדבות יחד עם בתה אמה בת ה-17, שאף החלה להגיע למחלקת השיקום באופן פרטי:
"ההתנדבות המשותפת שלי ושל הבת שלי אמה החלה בתחנת רענון לחיילים, ולכוחות הביטחון וההצלה שהוקמה בדרום כשבועיים לאחר אירועי ה-7.10 וטרם הכניסה הראשונה לעזה. בהמשך התחלנו להתנדב יחד גם במטה החטופים וגם ביקרנו חיילים פצועים בבית החולים "שיבא" באגף "חוזרים לחיים", במסגרת ביקורים שצוותי האוויר באל על עשו ועושים. זו הייתה זכות גדולה להצטרף אל היוזמה של צוותי האויר ולאחר מספר התנדבויות שבהן בתי הצטרפה אלי, האחראית ב"שיבא" על חויית המטופל התרשמה מאמה בתי וחיברה אותה לבנות שירות לאומי לטובת המשך התנדבות עצמאית שלה, שזה מדהים".
"ראשית כל התנדבות שהיא עשייה למען הזולת היא כלי מדהים. מעבר לסיפוק שבנתינה זהו כלי המעצים בנוסף את תחושת המסוגלות ואת היכולות שלנו להשפיע, לעזור, לתמוך גם אם רק כביכול בקטן, זה מחולל שינוי. אנחנו חלק מחברה, ממדינה וזהו חלק מתפקידנו כאזרחים החיים בה, לדעתי. במיוחד במציאות שבה אנו חיים, יש כל כך הרבה מקומות בהם ניתן וצריך את הסיוע הזה, וזהו ערך שחשוב לי להעביר לבנות שלי. ההתנדבות יחד, היא עוד יותר מיוחדת, זו חוויה משותפת שהיא רק שלנו והיא תלווה אותנו לאורך כל השנים, זה משהו ששתינו עושות יחד וזה מחזק את הקשר שלנו, זהו זיכרון שילווה אותנו שנים קדימה ואין דומה לו. זה לא רק אמא ובת, אנחנו מתנהלות כצוות, כאשר המטרה שלנו היא לעשות טוב יותר. אני יכולה לומר בביטחון מלא שקיבלנו לא פחות ממה שנתנו, ושלא חייבים לעשות שעות של התנדבות או לנסוע למקומות מרוחקים. יש המון מקומות שישמחו לכל זוג ידיים וזה יכול להיות ממש מטר מהבית שלכם. אני מציעה לכולם לבחון את האפשרויות הקרובות לביתכם ולהתחיל לייצר זמן משפחתי תוך כדי נתינה, מבטיחה לכם שלא תצטערו. מייחלת לחזרתם הביתה של כל החטופים ולרפואתם של כל הפצועים שלנו, והלוואי שלא יהיה צורך בהתנדבויות כאלה יותר".
הגעתי בשביל הילדים שלי, ונשארתי בשביל ילדי יתד
חברת ICL תומכת במועדונית ית"ד כבר 20 שנה, המציעה לילדים עם תסמונת דאון מסגרת חברתית לשעות אחה"צ עם מגוון פעילויות יצירה, משחקים, ספורט וחוגים מותאמים לצרכיהם. עובדי ICL מתנדבים מדי שבוע במועדונית ויוצרים קשרים חברתיים מרגשים. חלק מהעובדים מגיעים גם עם ילדיהם על מנת להנחיל את ערכי הנתינה לקהילה, בהם ענבר ג׳אן פרלמן
מנהלת חווית שותפים עסקיים בארגון הרכש הגלובאלי של ICL: "לפני שלוש שנים החלטתי שברצוני לתרום באופן משמעותי לקהילה, יחד עם ילדיי. זאת, כדי להביא לידי ביטוי עבורם (בתחילה שלושה, ועכשיו כבר ארבעה) ערכים של נתינה, אהבת חינם וסובלנות.
למזלי, במקום העבודה שלי, ICL, החיבור לקהילה מושרש עמוק ב-DNA ויש אינספור אפשרויות להתנדבות ערכית. הבחירה במועדונית יתד הייתה כמעט טבעית. מהרגע הראשון קיבלנו שם אהבה אמיתית – כזו שמגיעה ישר ללב, ללא מחסומים ומגננות – הבנתי שאין דרך שלא להתאהב בחזרה.
בכל מפגש עם החניכים אנחנו שואפים להעניק להם ערך מוסף, לתרגל יחד מיומנויות חשובות לחיי היומיום, ובעיקר ליהנות. פגשנו אצל הילדים נחישות, אמונה, שמחה וטוב לב מעוררי השראה. החוויות שצברנו ב"יתד" לא רק מעצבות את ילדיי, אלא גם אותי – ויותר מכל מזכירות לנו את הכוח האדיר שבפשטות של נתינה ואהבה".