הכתבה נכתבה בשיתוף זכות ויוזמה

מהי תאונת עבודה?
תאונת עבודה היא תאונה שאירעה במהלך העבודה ובעקבותיה​. המשמעות היא שכל פגיעה גופנית (או נפשית) שנגרמת תוך כדי ביצוע העבודה או עקב משימות העבודה יכולה להיחשב תאונת עבודה. 

החוק בישראל מגדיר שגם תאונה שאירעה בדרך לעבודה או בדרך חזרה מהעבודה תיחשב כתאונת עבודה, בתנאי שהדרך הייתה ישירה וללא סטיות משמעותיות (למשל, תאונה בדרכך מהבית למשרד או בחזרה הביתה בסיום יום העבודה תיחשב כפגיעת עבודה)​. 

מעבר לכך, תחת ההגדרה של "פגיעה בעבודה" נכללות גם מחלות מקצוע - מחלות שהתפתחו עקב תנאי העבודה (כגון חשיפה לחומרים מסוכנים לאורך זמן) - וכן מיקרוטראומה, שהיא סדרה של פגיעות זעירות מצטברות מהעבודה. 

אפילו מצבים רפואיים חריגים כמו התקף לב או אירוע מוחי יכולים במקרים מסוימים להיות מוכרים כתאונת עבודה, אם הוכח שאירעו בשל אירוע חריג בעבודה או כתוצאה ממאמץ קיצוני בעבודה. בסופו של דבר, כל מקרה נבחן לגופו על ידי המוסד לביטוח לאומי, אשר קובע אם הפגיעה תוגדר כתאונת עבודה המזכה בזכויות מיוחדות.

תאונות עבודה אצל עצמאים
עובדים עצמאים (בעלי עסק או פרילנסרים) זכאים גם כן להגנה במסגרת נפגעי עבודה, אך יש כמה הבדלים לעומת שכירים. 

ראשית, על מנת שעצמאי יהיה מכוסה במקרה של תאונת עבודה, עליו להיות רשום בביטוח לאומי כעצמאי ולשלם באופן סדיר את דמי הביטוח הלאומי המתחייבים​. עצמאי שנפגע במהלך עבודתו (בין אם במקום העסק, אצל לקוח, או אפילו בדרכו לעבודה) יכול להגיש תביעה לביטוח לאומי ולקבל אותן זכויות בסיסיות שמקבל עובד שכיר נפגע, כגון טיפול רפואי בחינם והחזרי הוצאות רפואיות, דמי פגיעה בתקופת ההחלמה, וגמלאות נכות במקרה של נזק קבוע​. 

עם זאת, קיים הבדל חשוב באופן תשלום דמי הפגיעה לעצמאים: בעוד שעובד שכיר יכול לקבל תשלום גם אם נעדר לפרק זמן קצר, אצל עצמאי לא משולמים דמי פגיעה עבור 12 הימים הראשונים של ההיעדרות בשל הפגיעה. 

משמעות הדבר היא שאם עצמאי נעדר מפאת פציעתו למשך זמן קצר משבועיים, ייתכן שלא יקבל כלל פיצוי על התקופה הזו. רק אם תקופת אי הכושר שלו לעבודה עולה על 12 יום, יהיה זכאי לדמי פגיעה עבור הימים שמחלוף אותם 12 ימים. 

מעבר לכך, עצמאי זכאי לאותן הטבות כמו שכיר: מימון טיפולים רפואיים ואשפוז במידת הצורך, שיקום מקצועי אם אינו יכול לשוב לעיסוקו וקצבת נכות מעבודה במקרה של נכות צמיתה עקב התאונה. 

בקיצור, עצמאיים לא מופקרים לגורלם - המערכת הסוציאלית נותנת גם להם מענה וחשוב שכל עצמאי יידע שהוא מבוטח ויפעל למימוש זכויותיו אם נפגע.

תאונות עבודה אצל שכירים
עובדים שכירים שנפגעו במהלך עבודתם זכאים למגוון הגנות וזכויות. במקרה של תאונת עבודה, על המעסיק לדאוג תחילה לבריאות העובד: להפנותו לטיפול רפואי מיידי ולספק טופס 250 - זהו טופס "הפניה למתן טיפול רפואי לנפגע עבודה" שאותו ממלא המעסיק ומאפשר לנפגע לקבל טיפול רפואי ללא עלות דרך קופת החולים או בית החולים. 

לאחר הפגיעה, העובד השכיר זכאי לקבל דמי פגיעה מהמוסד לביטוח לאומי - תשלום מחליף שכר לתקופה שבה אינו עובד עקב הפגיעה. דמי הפגיעה משולמים בדרך כלל למשך עד 90 יום (13 שבועות) לכל היותר ובשיעור של כ-75% משכרו הרגיל של העובד (מחושב לפי ממוצע שלושת החודשים שקדמו לפגיעה)​. 

את שכר יום הפגיעה עצמו משלם המעסיק ובנוסף המעסיק משלם שכר גם על היום למחרת הפגיעה אם העובד מושבת, אך ביטוח לאומי נכנס לתמונה החל מהיום השלישי להיעדרות. למעשה, אם ההיעדרות קצרה (פחות מ-12 יום), ביטוח לאומי ישלם דמי פגיעה החל מהיום השלישי שלאחר התאונה ועד לסיום ההיעדרות.

אם ההיעדרות ארוכה יותר (מעבר 12 יום), ביטוח לאומי ישלם רטרואקטיבית גם עבור היום השני שלאחר הפגיעה ואילך. בתקופה שבה עובד מקבל דמי פגיעה מביטוח לאומי, אסור למעסיק לנכות ימים אלה מימי המחלה הצבורים של העובד - העובד מקבל תשלום דרך ביטוח לאומי במקום ימי מחלה, כך שהוא לא "מבזבז" את מכסת ימי המחלה שלו על תאונת עבודה. 

לאחר שהעובד ממצה את תקופת דמי הפגיעה וחוזר לעבודה, אם נותרו לו מגבלות או נכות כתוצאה מהתאונה, הוא יכול להגיש לביטוח לאומי תביעה לקביעת דרגת נכות מעבודה.

ועדה רפואית של ביטוח לאומי תבחן את מצבו ותעריך אחוזי נכות: במקרה של נכות זמנית או קבועה בשיעור נמוך (לרוב 9% ומטה) לא ישולם פיצוי נוסף; בשיעור בינוני (למשל 10%-19%) משולמת מענק נכות - סכום חד-פעמי; ובשיעור גבוה יותר (20% ומעלה) זכאי העובד לקצבת נכות חודשית מעבודה. יתרה מזאת, במקרים חמורים במיוחד, כמו נכות בשיעור גבוה מאוד, קיימות זכויות נלוות (כגון שיקום מקצועי, סיוע בדיור וכו'). 

כמו כן, אם חלילה עובד נפטר עקב תאונת עבודה, בני משפחתו עשויים להיות זכאים לקצבת תלויים מביטוח לאומי. חשוב שהעובד השכיר יידע את זכויותיו וידרוש את המגיע לו - גם מביטוח לאומי וגם, במידת הצורך, מגורמים נוספים (כגון ביטוחים פרטיים או תביעת נזיקין נגד צד שלישי שאחראי לתאונה).

הגשת תביעת תאונת עבודה לביטוח לאומי
כאשר אירעה תאונת עבודה, אחד הצעדים המרכזיים הוא הגשת תביעה לביטוח הלאומי על מנת לקבל הכרה רשמית בפגיעה ותשלום הזכויות. את התביעה לביטוח הלאומי רצוי להגיש מוקדם ככל האפשר לאחר המקרה, ולא לחכות זמן רב. 

למעשה, הגשת התביעה לאחר יותר משנה מיום הפגיעה עלולה לפגוע בזכאות שלכם לתשלום​, לכן מומלץ לא לדחות. התהליך מתחיל בקבלת טיפול רפואי ראשוני ותיעוד הפגיעה: יש לוודא שהרופא ממלא עבורכם "תעודה רפואית ראשונה לנפגע עבודה", שזהו מסמך רשמי המתעד את הפגיעה ומאשר שהפגיעה קשורה לעבודה. 

מסמך זה חיוני להמשך התביעה. לאחר מכן, על עובד שכיר למלא טופס תביעה שנקרא "תביעה לתשלום דמי פגיעה והודעה על פגיעה בעבודה" (טופס בל 211) ולצרף אליו את התעודה הרפואית וכל מסמך רפואי נוסף רלוונטי (כגון סיכום טיפול מחדר מיון, צילומים, בדיקות).

המעסיק של העובד השכיר צריך למלא חלק מהפרטים בטופס ולאשר את נסיבות התאונה. עצמאי ימלא את אותו טופס עבור עצמו. יש לצרף לתביעה גם אסמכתאות נוספות: תלושי שכר של 3 חודשים לפני הפגיעה (לשכירים) או דוחות הכנסה רלוונטיים (לעצמאים), וכן כל דו"ח שהיה אם הגיע אמבולנס או משטרה (למשל במקרה של תאונת דרכים בדרך לעבודה).

אנו מטפלים עבורכם בכל תהליך הגשת התביעה, כולל איסוף וארגון המסמכים הנדרשים, מילוי הטפסים והעברתם ישירות לסניף המוסד לביטוח לאומי הקרוב למקום מגוריכם או דרך האתר המקוון של ביטוח לאומי, תוך ליווי מקצועי לכל אורך הדרך.

המוסד לביטוח לאומי יבדוק את זכאותכם
לאחר הגשת התביעה, ביטוח לאומי בודק את הזכאות. תיתכן פנייה למעסיק לקבלת פרטים נוספים לגבי התאונה במידה ומשהו לא ברור. בדרך כלל, בתוך מספר שבועות מתקבלת החלטה. אם התביעה מאושרת, התשלום של דמי הפגיעה יועבר ישירות לחשבון הבנק של הנפגע (לרוב משלמים בתחילת החודש עבור הימים המגיעים בחודש הקודם). 

שימו לב שאם חסרים מסמכים או פרטים, עיכובים עלולים לקרות - לכן חשוב להגיש תביעה מלאה ומפורטת. דמי הפגיעה כאמור ישולמו עד 90 יום לכל היותר. אם בתקופת ההחלמה חזרתם לעבוד חלקית בלבד, יש לעדכן את ביטוח לאומי כי ייתכן ותהיו זכאים לדמי פגיעה חלקיים (עבור ירידה בהכנסה). 

עם סיום תקופת דמי הפגיעה, במידה והנפגע עדיין לא החלים לחלוטין, יש באפשרותו להגיש תביעה לקביעת דרגת נכות (תביעת נכות מעבודה) לצורך קבלת המשך פיצוי, כפי שתואר בסעיף הקודם. 

חשוב לדעת: גם לאחר קבלת פיצוי מביטוח לאומי, אם חל שיפור או החמרה במצב הרפואי תוך זמן מה, אפשר לבקש דיון מחדש בדרגת הנכות.

כיצד זכות ויוזמה יכולים לסייע לכם במקרה שנפגעתם מתאונת עבודה?
התמודדות עם תאונת עבודה אינה פשוטה - לצד הכאבים וההחלמה, ישנה גם התמודדות בירוקרטית מול ביטוח לאומי, מעסיקים וחברות ביטוח. 

חברת זכות ויוזמה יכולה להיות גורם מסייע ומרגיע בתהליך. ראשית, צוות החברה מסייע בכל שלבי הגשת התביעה לביטוח הלאומי, לוודא שכל הטפסים מלאים כהלכה, שהמסמכים הרפואיים מצורפים כראוי ושנסיבות האירוע מתוארות בצורה הנכונה ביותר כדי למנוע דחייה של התביעה עקב טעות טכנית או חוסר מידע. 

בנוסף, במקרה שבו נדרשת הופעה בפני ועדה רפואית לקביעת דרגת נכות, הצוות המקצועי של זכות ויוזמה יכול להכין אתכם לקראת הוועדה, להסביר אילו זכויות ותוספות מגיעות לכם בהתאם לאחוזי הנכות ולוודא שהוועדה קיבלה את כל המסמכים הרפואיים הרלוונטיים. 

אם מסיבה כלשהי ביטוח לאומי לא נתן אחוזי נכות מספקים בתביעה או מעניק דרגת נכות נמוכה מדי לדעתכם, נסייע לכם להילחם על זכויותיכם. בסופו של דבר, המטרה שלנו היא לסייע לכם לקבל את מלוא הזכויות שמגיעות לכם. לפרטים נוספים היכנסו לקרוא על תאונת עבודה באתר זכות ויוזמה.

הייעוץ אינו משפטי

הכתבה נכתבה בשיתוף זכות ויוזמה