מדד חברת המחקרים הגרמנית הנחשבת, ZEW, המבצעת סקרים עבור האיחוד האירופי, מציג כי בעקבות בחירתו של טראמפ ירד מדד האמון בגוש היורו ל-12.5 נקודות, לעומת 20.1 לפני הבחירות בארה"ב. נשיא חברת המחקר, אכים וומבאך, אומר כי הירידה נובעת מהסיכון הפוליטי בכל הקשור לתוצאות הבחירות בארה"ב. עוד הוא מציין כי בעוד הסנטימנט העסקי עולה בארה"ב, באירופה וסין הסנטימנט יורד.
הפחתת המסים על חברות בארה"ב, במקביל להטלת מכס על הייבוא לארה"ב, תגביר את נטייתן של חברות גרמניות להשקיע ולייצר בארה"ב במקום לשלוח תוצרת גמורה. משום כך, על ממשלת גרמניה לעשות מיד צעדים לעזור למשק הגרמני תוך התייעלות. הנגיד הגרמני, יואכים נגל, אומר כי המכסים שיטיל טראמפ על אירופה עלולים להביא לפגיעה של כאחוז בתוצר הגרמני. ועדיין בגרמניה, שר האוצר החדש, יורג קוקיס, אומר כי לא תהיה הקפאת תקציב וכי הצמיחה חשובה יותר. זאת בעקבות התנגדות האופוזיציה בגרמניה לתקציב נוסף לשנת 2024. עוד אמר כי ביטול הצורך לסבסד את חברת אינטל בגרמניה ישחרר תקציבים למטרות אחרות.
מדד אמון העסקים בגרמניה, על פי סקר בקרב 300 בנקאים, כלכלנים ואנליסטים בתחום התעשייה, ירד בנובמבר לאחר בחירתו של טראמפ מ-13.1 נקודות ל-7.1, כך על פי מדד חברת ZEW. סעיף המצב העכשווי בעסקים בגרמניה ירד ב-4.5 נקודות, למינוס 91.4. גם שוודיה תגמיש את מדיניות התקציב בכדי להשקיע בתשתיות ובהוצאות הביטחון, כך אומרת שרת האוצר, אליזבת סבנטסון. ההשקעות בתשתיות נועדו להגביר את הפעילות המשקית המקומית שאינה תלויה בחו"ל, כאיזון לפגיעה מצדה של ארה"ב.
אם אירופה תיכנס לקשיים, כך זה נראה כרגע, היא לא חייבת רק להתייעל, כפי שהגרמנים מבקשים עתה, אלא גם להיפטר מעובדים לא מיומנים - עובדי כפיים ופועלים זולים, שכרגע מגיעים בעיקר מגל ההגירה המוסלמית. החשש מהתגברות הטרור האיסלאמיסטי, יחד עם הקשחת מדיניות ההגירה, עשויים להביא לעלייה נוספת של מפלגות ימין קיצוני בגרמניה והולנד, והחמרת המצב הכלכלי והעסקי באירופה, יחד עם עלייה בשיעור האבטלה, עלולה להגביר את העוינות כלפי המהגרים.
הצירוף של אינפלציה (בגלל ירידה בערכו של היורו), ירידה בביקוש בארה"ב לסחורה אירופית (שתחויב במכס גבוה יותר), הצורך לייעל את המערכות והעלייה בשיעור האבטלה כתוצאה מכך, יביא לחוסר שקט ביבשת, ונראה שימיה הטובים של אירופה נמצאים מאחוריה.
הטור המלא מחר במוסף "מעריב עסקים"