לאורך כל הקמפיין שלו, הצהיר הנשיא הנבחר דונלד טראמפ על שורת צעדים שיבצע כחלק ממהלך רחב ורדיקלי בהיקפיו, יש שיגידו, להפחתת הרגולציה והצמצום הבירוקרטי בממשל הפדרלי. כחלק מהמדיניות החדשה, הודיעו בסביבת טראמפ כי יחולו שינויים משמעותיים בצורת עבודתם של עובדי ממשלה פדרליים, בהם: חובת הגעה למשרד חמישה ימים בשבוע.  

הצעד, שכבר הספיק לעורר סערה במדינה, הוכרז כחלק מתוכנית שצפויה להוביל המחלקה לייעול הממשל (DOGE). המחשבה מאחוריו שנויה במחלוקת: בממשל מאמינים כי החזרת העובדים למשרד באופן מלא נועדה לעודד "התפטרות מרצון" של עובדים, ובכך ״לייעל את המגזר״. 

הסנאטור הרפובליקני ג'ון קורנין, מהתומכים הבולטים במהלך, פרסם בחשבון ה-X שלו:  "חובת ההגעה למשרד במשך חמישה ימים בשבוע תוביל לגל של התפטרויות מרצון – וזה בדיוק מה שאנחנו רוצים. אם עובדי הממשל לא רוצים להגיע, משלמי המיסים האמריקאים לא צריכים לממן את הפריבילגיה שלהם מתקופת הקורונה".  

לפי התוכנית של המחלקה, הממשלה הפדרלית צפויה לעבור רפורמה מקיפה שכוללת ביטול אלפי תקנות פדרליות, צמצום כוח האדם הממשלתי וחיסכון משמעותי בתקציב הגופים הממשלתיים. חובת ההגעה הפיזית לעבודה נתפסת כצעד ראשון להקטנת מספר העובדים הפדרליים, שמוערך כיום במיליונים. הרעיון שמוביל טראמפ מתבסס על תפיסה לפיה הבירוקרטיה הפדרלית חרגה מסמכויותיה לאורך שנים, וחובת ההגעה היא דרך לצמצם את כוח העבודה באופן הדרגתי, מבלי להסתמך על פיטורים ישירים המוגבלים בחוקי השירות הציבורי האמריקאי.

אילון מאסק ודונלד טראמפ בעצרת בבאטלר, פנסילבניה, 5.10.24 (צילום: רויטרס)
אילון מאסק ודונלד טראמפ בעצרת בבאטלר, פנסילבניה, 5.10.24 (צילום: רויטרס)

אולם הביקורות לא איחרו להגיע. בשבוע האחרון נשמעו במדינה קולות רבים הטוענים כי החזרה לעבודה מלאה היא צעד דרקוני שעלול להוביל לפגיעה באלפי עובדים שהתרגלו למודל עבודה היברידי מאז ימי מגפת הקורונה. בנוסף, בארה״ב חוששים מפני בריחת מוחות מהשירות הציבורי, דווקא בעידן שבו הממשל זקוק לאנשי מקצוע מיומנים.

להובלת המחלקה החדשה נבחר היזם והמיליארדר אילון מאסק, המקורב לטראמפ. מאסק חותר לא רק להפחתת כוח האדם אלא גם לצמצום סמכויות הממשל הפדרלי בהתאם להנחיות בית המשפט העליון. בין היתר, מתוכנן להחזיר את סמכויות החקיקה לקונגרס ולצמצם את יכולתן של סוכנויות פדרליות להטיל תקנות חדשות. 

החזון של מאסק הוא ליצור ״ממשל רזה ויעיל״, אך השאלה שנותרת פתוחה היא האם הציבור האמריקאי יקבל את המהלכים הדרמטיים הללו, מה שכלל לא בטוח. חובת ההגעה למשרד היא רק חלק אחד בפאזל הרפורמות המתוכננות של ממשל טראמפ. ההשפעה הכלכלית והחברתית של המהלך עשויה להיות דרמטית, ואין ספק שמדובר רק בתחילתה של שורת צעדים שנויים במחלוקת שיביא הממשל לסדר היום.