אמש (שישי) הייתה אמורה חברת דירוג האשראי S&P לפרסם סקירה על מצבה הכלכלי של ישראל, וכן את החלטתה לגבי דירוג האשראי שלה. אולם בצעד חריג, ובניגוד ללו״ז הסקירות המתוכננות, היא לא פרסמה את סקירתה במהלך השבת.
החריגה מהלו״ז מעוררת תמיהה מסוימת, זאת בעקבות תקופת המלחמה הממושכת בה נמצאת ישראל, וכן מצבה הכלכלי המורכב. חשוב לציין כי אין מדובר בהותרת הדירוג על כנו, שכן אם הייתה בוחרת S&P לעשות כך, היא הייתה אמורה לדווח על כך באמצעות סקירה תואמת.
בחודש שעבר, כזכור, החליטה החברה להוריד את הדירוג בפעם השנייה השנה ובדרגה אחת, מרמה +A לרמה A. באותה החלטה, הצמידה לישראל תחזית שלילית, שמשמעותה אפשרות להורדה נוספת בטווח הזמן הקצר (עד שנה וחצי ממועד הסקירה האחרונה).
הסקירה הזו הגיעה מוקדם יותר משהייתה אמורה, ובמסגרתה צוין כי "פרסום ההודעה שלא במועד המתוכנן נבע מהגידול המשמעותי בסיכונים הגיאופוליטיים והביטחוניים במדינת ישראל". הפעם הראשונה בה הורידה החברה את הדירוג הייתה באפריל האחרון, לאחר מתקפת הכטב״מים האיראנית.
עוד ציינו ב־S&P כי הורדה נוספת תהיה אפשרית בטווח השנה הקרובה ״אם הסכסוך הצבאי יגרום לפגיעה גדולה יותר מהצפוי בצמיחה, במצב הפיסקלי ובמאזן התשלומים של ישראל. הדבר ייתכן, למשל, אם הסכסוך המתמשך ימשיך להתפשט, באופן שיעלה את הסיכונים להתקפות תגמול נגד ישראל, או אם יגדל הסיכוי למלחמה אזורית רחבה יותר שתכלול עימות עם איראן באופן ישיר״. לעומת זאת, נכתב כי ״החברה תוכל לשנות את התחזית ליציבה ככל ותבחין שהסבירות להסלמה צבאית פחתה ושהסיכונים הביטחוניים התמתנו״.
באוקטובר נתנה החברה תחזית קודרת לצמיחה הישראלית: צמיחה אפסית בשנת 2024 ו־2.2% ב2025. לאחר מכן, גם בישראל יישרו קו – בבנק ישראל הורידו את תחזית הצמיחה ל־0.5% השנה ו־3.8% ב־2025. בשבוע שעבר, גם משרד האוצר שינה את תחזיתו ל־0.4% השנה, לעומת 1.1% בתחזית הקודמת. באשר ל־2025, באוצר נשארו על קו דומה של 4.3% צמיחה.