נשיא ארה"ב הנבחר דונלד טראמפ איים אמש (שבת) על מדינות האיחוד הכלכלי BRICS, שכולל את כלכלות ברזיל, רוסיה, הודו, סין, דרום אפריקה, מצרים, אתיופיה, איראן ואיחוד האמירויות – ודרש מהן להתחייב שלא ליצור מטבע חדש, או שיאלצו להתמודד עם מכסים בשיעור של 100%. 

בפוסט שפרסם ברשת X, כתב: "הרעיון שמדינות ה־BRICS מנסות להתרחק מהדולר בזמן שאנחנו עומדים מהצד וצופים – נגמר. אנו דורשים התחייבות ממדינות אלו שלא ייצרו מטבע BRICS חדש, ושלא יתמכו בכל מטבע אחר שיחליף את הדולר של ארה"ב, או שהן יתמודדו עם מכסים בשיעור של 100%, ויאלצו להיפרד מהאפשרות למכור בשוק הכלכלי הנפלא בארה״ב. הן יכולות ללכת למצוא 'פראייר' אחר".

בכירים, ביניהם ולדימיר פוטין ונשיא סין שי ג׳ינפינג, משתתפים בפסגת ארגון BRICS ברוסיה (צילום: רויטרס)
בכירים, ביניהם ולדימיר פוטין ונשיא סין שי ג׳ינפינג, משתתפים בפסגת ארגון BRICS ברוסיה (צילום: רויטרס)

לקבוצת BRICS הצטרפו מוקדם יותר השנה איראן, ערב הסעודית, איחוד האמירויות, אתיופיה ומצרים. מדובר בהתרחבות הראשונה של האיחוד מזה למעלה מעשור. שרת החוץ של דרום אפריקה, נאלדי פנדור, אמרה בפברואר האחרון כי 34 מדינות נוספות הביעו עניין בהצטרפות לברית הכלכלית.

נשיא ברזיל, לואיז אינסיו דה סילבה, הציע בשנה שעברה ליצור מטבע משותף שייכנס לשימוש בדרום אמריקה כדי להפחית את התלות בדולר האמריקאי. שימוש במטבע ייחודי ל־BRICS ובמערכות בנקאיות שאינן מבוססות על הדולר יכול לאפשר למדינות כמו רוסיה, סין ואיראן לעקוף סנקציות מערביות שהוטלו עליהן. עם זאת, הסיכוי ליצירת מטבע חדש קטן, זאת בשל ההבדלים הכלכליים והגיאופוליטיים בין המדינות.

לקבוצה הכלכלית המתרחבת יש חשיבות רבה עבור סין, שמבקשת לבסס שותפויות חזקות יותר עם שחקנים מרכזיים במטרה לאתגר את ״ההנהגה העולמית״ של ארצות הברית. בנוסף, מדובר בפלוס עבור רוסיה, שהודרה כלכלית ודיפלומטית על ידי המערב בעקבות פלישתה לאוקראינה ופרוץ המלחמה בין השתיים. השנה, רוסיה מחזיקה בראשות הקבוצה ברוטציה.

במהלך פסגת BRICS שהתקיימה באוקטובר, נשיא רוסיה ולדימיר פוטין ונשיא סין שי ג'ינפינג, שידרו כי המערב מבודד בעולם, בעוד "רוב עולמי" תומך בניסיון שלהם לאתגר את ההנהגה העולמית האמריקאית. 

ולדימיר פוטין ושי ג'ינפינג (צילום: Maxim Shipenkov/Pool via Reuters)
ולדימיר פוטין ושי ג'ינפינג (צילום: Maxim Shipenkov/Pool via Reuters)

האיום הכלכלי האחרון מצד טראמפ מגיע ימים ספורים לאחר שהתחייב להעלאות מכסים משמעותיות על מוצרים מיובאים ממקסיקו, קנדה וסין, החל מהיום הראשון לכהונתו. טראמפ אמר כי הצעד יבוצע כתגובה להגירה בלתי חוקית ול"פשע והסמים" העוברים דרך הגבול.

מאז ההכרזה, טראמפ שוחח לראשונה עם נשיאת מקסיקו, קלאודיה שיינבאום, אך השניים מסרו הצהרות סותרות על השיחה. בינתיים, ראש ממשלת קנדה, ג'סטין טרודו, נסע לאחוזת מאר־א־לאגו של טראמפ בפלורידה כדי להיפגש איתו. טרודו אמר כי ארוחת הערב ביום שישי עם טראמפ הייתה "שיחה מצוינת", וטראמפ תיאר את הפגישה כ"דיון מאוד פרודוקטיבי".