מחירי הדלק באירופה זינקו לאחר שנשיא רוסיה, ולדימיר פוטין, נטש צינור מרכזי המוביל את הדלק דרך אוקראינה. מחיר הגז ביבשת האירופית עלה אתמול (שישי) ביותר מ-2 יחידות לערך משוער של 47 אירו (39 פאונד) למגה וואט, הרמה הגבוהה ביותר שנראתה במשך שלושה שבועות.

זה בא בעקבות הערותיו של פוטין שטען כי לא היה מספיק זמן לחתום על חוזה חדש להעברת גז דרך אוקראינה לפני סוף השנה. ביום חמישי אמר הנשיא הרוסי כי "הם הודיעו שהם לא יחדשו את החוזה. אין חוזה ואי אפשר לסיים אותו תוך שלושה עד ארבעה ימים”.

ולדימיר פוטין (צילום: Alexander Nemenov/Pool via REUTERS)
ולדימיר פוטין (צילום: Alexander Nemenov/Pool via REUTERS)

 
למרות ששתי המדינות נמצאות במלחמה, רוסיה המשיכה לייצא אספקה ​​למדינות שונות באירופה דרך צינור Urengoy-Pomary-Uzhhorod - הידוע גם כ"צינור האחים" - במסגרת עסקאות ארוכות שנים שקדמו לסכסוך.

תוואי הצינור חוצה את הגבול הצפון-מזרחי של אוקראינה ליד סודז'ה, לפני שהוא עובר דרומה-מערבה על פני נהר הדניפרו, ולאחר מכן מערבה מעל הגבול ליד אוז'הורוד.

משם, האספקה ​​עוברת למדינות כולל סלובקיה, הונגריה ואוסטריה, ששמרו על קשרים הדוקים יותר עם מוסקבה מאשר מדינות רבות אחרות באיחוד האירופי.

מכירת גז דרך הצינור האוקראיני המשיכה לייצר מיליארדי דולרים של הכנסות שנתיות למוסקבה, כמו גם כמיליארד דולר (800 מיליון ליש"ט) דמי מעבר לאוקראינה.

רוסיה צפויה להרוויח כחמישה מיליארד דולר על מכירות דרך אוקראינה בשנת 2024, על פי ניתוח של סוכנות הידיעות "רויטרס". עם זאת, קייב הזהירה שוב ושוב שאין בכוונתה לחדש את העסקה לחמש שנים, מה שמותיר את הלקוחות הנותרים של רוסיה באירופה תלויים יותר בנתיבים חלופיים שכבר מוגבלים, כמו צינור העובר דרך טורקיה.
 
וולודימיר זלנסקי, נשיא אוקראינה, אמר כי ארצו תשקול הסכם מעבר חדש רק אם רוסיה תיחסם מלקבל תשלומים כלשהם עד לאחר סיום המלחמה - תנאי שמוסקבה לא מוכנה לקבל. הוא גם מתח ביקורת על סלובקיה על כך שהיא ממשיכה להסתמך על אספקת גז רוסית, וכינתה אותה כ"בעיה ביטחונית גדולה".

ולדימיר זלנסקי נואם בפרלמנט האוקראיני (צילום: רויטרס)
ולדימיר זלנסקי נואם בפרלמנט האוקראיני (צילום: רויטרס)

לפני מלחמת אוקראינה, כמעט מחצית, או כ-150 מיליארד מ"ק מהאספקה ​​של היבשת הגיעה מרוסיה; ב-2023 זה ירד ל-15 יחידות, או כ-43 מיליארד מטרים מעוקבים.

בעבר, חלק גדול מהגז הרוסי הגיע דרך צינורות, אך מאז נסגרו נתיבים אחרים, כמו תוואי ימאל-אירופה דרך בלארוס וצינור נורד סטרים העובר מתחת לאזור הבלטי.

הנתיב הזמין היחיד אחר לאירופה הוא דרך צינורות הנחל הכחול ו-TurkStream לטורקיה מתחת לים השחור. טורקיה שולחת מספר כמויות גז רוסי הלאה לאירופה, כולל להונגריה. עם זאת, הגדלת היצוא בדרכים אלו קשה בגלל הקיבולת המוגבלת. חברת "גזפרום" הפסידה שבעה מיליארד דולר ב-2023, ההפסד השנתי הראשון שלה מאז 1999, בגלל קריסת שווקי הגז שלה באיחוד האירופי.