אין ספק שאנו חיים בתקופה יוצאת דופן, שבה דעות על הכלכלה העולמית חלוקות באופן משמעותי. מחד, העלייה בתוצר המקומי לנפש במדינות רבות, ההתקדמות המשמעותית בתחום הבריאות והגילויים הטכנולוגיים המרשימים מהווים מומנטום חיובי בעל משמעות. בנוסף, העלייות הגדולות במחירי הנכסים הובילו לגידול ניכר בהון הנקי, במיוחד עבור אלה שהשקיעו בעוצמה במדד S&P 500 ובנדל"ן.

מאידך, קיים נרטיב מנוגד המוצא ביטוי אצל אזרחים רבים ברחבי העולם, בפרט אלה שנפגעו שלילית מאינפלציה או מסכסוכים צבאיים. הממשלות ברחבי העולם ניצבות בפני אתגרים הולכים וגדלים בשל התנפחות הגירעון הפיננסי, תוך צורך בהשקעות ענק בתשתיות, ביטחון, פיתוח כוח אדם ושרשראות אספקה, על פי מנהל הנכסים האמריקאי "KKR".

על פי מזכר ללקוחות, אמר "KKR" כי בוודאות על המשקיעים לצפות לתשואות נמוכות יותר ותנודתיות גבוהה יותר בהשוואה לשנת 2024. עם זאת, הפריון החזק בארצות הברית, התנאים הפיננסיים הנוחים והצמיחה החזקה ברווחים הנומינליים מעניקים ביטחון שהמחזור הכלכלי טרם הסתיים, וכי עוד רווחים צפויים למשקיעים בשנת 2025.

על פי תחזיות שאסף "אל ערבייה ביזנס" ממרכזי מחקר, כ-40 מנהלי נכסים, בנקים וחברות השקעה צופים צמיחה כלכלית עולמית בטווח של 2.2% עד 3.4% בשנת 2025. בנק אוף אמריקה צופה כי הצמיחה הכלכלית העולמית תישאר יציבה בשנת 2025 בשיעור של 3.2%, בהובלת ארצות הברית בשיעור צמיחה של 2.4%.

הבנק מציין כי למרות החששות לגבי רמות הגירעון הממשלתי הגבוהות, היוזמות הפוליטיות האפשריות, הסיכונים הגיאופוליטיים הגבוהים והשאלות הנוגעות לפעולות הבנק הפדרלי, קיימים גם היבטים חיוביים שיכולים לשמור על התקדמות השוק העולה.

הבנק מצפה כי מחזור הרווחים של החברות האמריקאיות יימשך בעוצמה, עם צמיחה של מעל 9% בשנת 2025. שווקי המניות צפויים להיכנס לשלב חדש של איזון, במיוחד לאור הפחתת הריבית על ידי הבנק הפדרלי, אשר תקל את הלחץ על מניות החברות בעלות ההון הקטן ותתמוך במחזור המיזוגים והרכישות במניות החברות בעלות ההון הבינוני.

בנק אוף אמריקה (צילום: REUTERS/Larry Downing/File Photo)
בנק אוף אמריקה (צילום: REUTERS/Larry Downing/File Photo)

הבנק צופה כי הבינה המלאכותית תתחיל להשפיע על מגוון רחב של ענפי תעשייה, תסייע בשמירה על רווחי החברות, תגדיל משמעותית את הפריון ותתמוך בפיתוח תשתיות וענף ייצור האנרגיה.

בהתייחס לתרחיש של נשיאות טראמפ השנייה, מנהלי הנכסים של KKR מעריכים כי המדיניות תתמקד בקידום צמיחה מהירה ובטיפול בגירעון הגדול באמצעות הפחתת רגולציה והורדת מסים. הראייה כוללת התמקדות בעצמאות כלכלית, לרבות שרשראות אספקה גמישות והגדלת ייצור האנרגיה המקומית ממקורות מסורתיים, במיוחד לנוכח הביקוש הגובר לאנרגיה הנובע מהבינה המלאכותית.

עם זאת, מזהירים מנהלי ההשקעות כי איזון הצמיחה, ביטול המגבלות והטלת מכסים יצריכו בחינה זהירה, לנוכח החשש מחזרת האינפלציה, עלייה בהוצאות הריבית והעמקת הפער הכלכלי בין קבוצות שונות. הם צופים צמיחה של 2.5% בתוצר המקומי הגולמי של ארצות הברית בשנת 2025, גבוה ב-40 נקודות בסיס מהתחזיות הקיימות. כמו כן, הם צופים צמיחה של 11% ברווחי מדד S&P 500, המשמעות רווח למניה של 273 דולרים, לעומת התחזיות הקיימות של 266 דולרים.

בנק אוף אמריקה מציין כי עם כניסת הממשל החדש בינואר 2025, הוא צפוי להתמקד בחיזוק הצמיחה בסקטור הפרטי במקום בתוכניות הוצאה ממשלתיות גדולות הממומנות על ידי העלאת מסים. זאת, לדבריהם, מסביר אחד מעליות השוק הגדולות ביותר לאחר בחירות בזיכרון המיידי.

הבנק מבהיר כי התחזיות לרווחים ולצמיחה בכלכלה בעלת מסים נמוכים ורגולציה מועטה נראות חזקות יותר. העדיפות הראשונה של הרוב הרפובליקני החדש תהיה הארכת הפחתות המס של טראמפ משנת 2017, אשר צפויות להסתיים בסוף שנת 2025. הבנק מדגיש כי לנוכח גירעון ממוצע של כ-8% מהתוצר המקומי הגולמי מאז 2020, השאלה העיקרית היא כיצד לממן את הארכת הפחתות המס הללו.

לדבריהם, שילוב של הפחתת הגירעון לכדי 3% והגדלת ייצור הנפט ב-3 מיליון חביות ביום, תוך שמירה על מחירי אנרגיה ותחזיות אינפלציה נמוכים, וחיזוק הייצור בסקטור הממשלתי באמצעות משרד יעילות הממשלה, יהיה הכרחי להשגת יעד האינפלציה המבוקש. הבנק צופה כי הבינה המלאכותית תסייע בהגברת הפריון, אשר כבר החל להשתפר בשנים האחרונות, עם צמיחה ממוצעת של כ-2% מאז 2019, בהשוואה לכ-1% בשני העשורים הקודמים.

KKR צופה צמיחה של 0.8% בתוצר המקומי הגולמי באזור האירו בשנת 2025, נמוך ב-40 נקודות בסיס מהתחזיות הרווחות. בסין, הם צופים צמיחה של 4.4%, בהשוואה לתחזיות השוק של 4.5%. מנהל הנכסים של לזארד סבור כי השינויים הגדולים במדיניות ארצות הברית יובילו להשפעות מהותיות על הצמיחה העולמית, האינפלציה האמריקאית ורווחיות החברות.

הוא מעריך כי סין תהיה "בלב הסערה", וככל הנראה תגיב להגנתיות המסחרית האמריקאית באמצעות צעדים תגמוליים לא סימטריים, יחד עם תמריצים פיסקליים ומוניטריים משמעותיים. האזור האירופי, לדבריו, עלול להיתקל בלחצים ממדיניות הסחר האמריקאית, גידול בהוצאות על הצבא, והאיומים הביטחוניים הפוטנציאליים מרוסיה המתעצמת.

דונלד טראמפ (צילום: רויטרס)
דונלד טראמפ (צילום: רויטרס)

יפן, על פי הדיווח, תיאבק להשיג איזון בין יתרונות האינפלציה החיובית לכעס הבוחרים מעליית עלויות המחייה, תוך ניסיון לייצב את היין. הדו"ח מציין כי סין ניצבת בפני אתגרים משמעותיים עם כניסתה לשנת 2025. משבר הנדל"ן הנמשך פגע קשות באמון הצרכנים, ומלחמת סחר פוטנציאלית עם ארצות הברית עלולה להוביל לההאטה הכלכלית החמורה ביותר מזה עשורים.

הממשלה המרכזית בסין ניסתה להתמודד עם הרגיסיה הכלכלית באופן תוקפני יותר בחודשים האחרונים, אך טרם הצליחה להציע תמריץ פיסקלי מספק או לטפל בבעיות המבניות היסודיות שהובילו למצב זה.

משבר הנדל"ן בסין נמשך לאורך שנת 2024. בשיאו, תרם הסקטור העסקי של הנדל"ן בין 25% ל-30% מהתמ"ג, עוד בטרם החלה הממשלה במאמצים לצמצם את היקפו. מאז יישום מדיניות "שלוש הקווים האדומים" באוגוסט 2020, רוב חברות הפיתוח הגדולות הפרטיות נכשלו בפירעון חובותיהן.

בהתייחס להשפעת המדיניות המסחרית האמריקאית, לזארד מעריך כי סין כבר הניחה תכנית ברורה להגבה במקרה של הטלת מכסים אמריקאיים על סחורותיה.

הוא מציין כי האתגר העיקרי של סין הוא העודף המסחרי הגדול שלה עם ארצות הברית, אשר הגיע לכדי כ-280 מיליארד דולר בשנת 2023. התגובה הסינית צפויה לכלול מספר מהלכים, ובהם:

1. החלפת יבוא אמריקאי במקורות חלופיים, כגון ברזיל
2. סרבול התהליכים עבור החברות האמריקאיות הפועלות בסין
3. הטלת מגבלות על יצוא רכיבים מרכזיים לארצות הברית, במטרה להחליש את הפריון והתחרותיות שלה

בנק אוף אמריקה צופה עלייה באינפלציה, כאשר מדד האינפלציה הבסיסי להוצאות צריכה אישית יישאר ברמות של 2.5% עד 3.0%. הבנק מעריך כי שיעור הריבית של הבנק הפדרלי יסתיים ברמות של 3.75% עד 4.00%, עם הפחתת ריבית של 25 נקודות בסיס בחודשים מרץ ויוני 2025.

שי ג'ינפינג (צילום: רויטרס)
שי ג'ינפינג (צילום: רויטרס)

הבנק רואה עתיד שבו תשואת אגרות אוצר ל-10 שנים תתייצב סביב 4.25%, ומחיר חבית הנפט האמריקאי הממוצע יעמוד על כ-61 דולרים בשנת 2025.

חברת KKR צופה שני הפחתות ריבית על ידי הבנק הפדרלי בשנת 2025, בהשוואה לתחזיות הרווחות של שלוש הפחתות. לגבי תשואת אגרות החוב ל-10 שנים, היא צופה טווח של 4.25% עד 4.5% בשנת 2025, בהשוואה לתחזיות הרווחות של 4.1%.

KKR מעריכה כי שיעור האינפלציה בארצות הברית יהיה גבוה יותר מהתחזיות הרווחות, וצופה שיעור של 2.6% בשנת 2025, לעומת תחזיות של 2.4%. לדבריהם, המכסים המסחריים יוסיפו 30 נקודות בסיס לאינפלציה בשנת 2025.

באירופה ובסין, צופים כי האינפלציה תמשיך לרדת. KKR מציינת שיעור של 1.9% באזור האירו (לעומת 2.0% בתחזיות הרווחות) ו-0.9% בסין, נמוך ב-30 נקודות בסיס מהתחזיות. מנהל הנכסים של לזארד מעריך כי הבנק המרכזי האירופי צפוי להגיב לאתגרי הסחר והצמיחה באמצעות הפחתת ריבית תוקפנית יותר בשנת 2025. התחזיות הנוכחיות מצביעות על הפחתות של כ-141 נקודות בסיס עד סוף יוני, מה שיוריד את יעד הריבית לכדי 2.0% בקירוב.

הוא הוסיף כי אם תתפתח מלחמת סחר חמורה, הבנק עשוי להפחית את הריבית באופן גדול יותר. עם זאת, הוא מזהיר כי הפחתת ריבית באירופה תוך צמצום ההקלה בארצות הברית עלולה להחליש את האירו, מה שיגדיל את עלות הסחורות המיובאות ויעצים את האינפלציה באזור. בו-זמנית, הטלת מכסים אמריקאים עלולה לחזק את הדולר האמריקאי, מה שיהפוך את הייצוא האמריקאי ליקר יותר והיבוא האמריקאי לזול יותר. תהליך זה עלול לפגוע במוצרים האירופיים, לצמצם את הגירעון המסחרי של היבשת הישנה ולהקטין את השפעת האירו.

מנהל הנכסים של "סטייט סטריט" ציין כי למרות התנודות הרבות במצב הכלכלי הכולל בשנה החולפת, התרחיש הבסיסי נותר יציב, עם האטת האינפלציה והפחתת שיעורי הריבית המתרחשת כעת ברחבי העולם - עם חריגה משמעותית של יפן.

הוא צופה כי מגמה זו תימשך לתקופה ארוכה יותר, למרות שניצחון הרפובליקנים בהנהגת טראמפ בבחירות האמריקאיות עשוי לגרום לשינוי מסוים בנרטיב זה במהלך החלק האחרון של שנת 2025. עם זאת, עדיין תידרש הבהרה נוספת בנוגע לתוצאות המדיניות לפני ביצוע כל שינוי בתחזיות. לדבריו, בשלב זה הפך מן האפשר - ואף סביר - שלא תתממשנה כל ארבע הפחתות הריבית הרבעוניות האמריקאיות שהוא צופה לשנת 2025.