מומחי האנרגיה והסחורות צופים שנה מאתגרת ב-2025, כאשר אי-הוודאות הפוליטית העולמית צפויים להוביל למחסור חמור בקפה, מאבק על מחירי הנפט ושינויים דרמטיים בשוק הפחם. בבלומברג ניסו לחזות - כך תיראה השנה הקרובה בשוקי הסחורות העולמיים.
משבר בשוק הקפה
ויאטנם וברזיל, יצרניות הקפה הגדולות בעולם, צפויות להתמודד עם מחסור ביבול. זו תהיה העונה החמישית ברציפות שבה הצריכה העולמית תעלה באופן חסר תקדים על הייצור. לפי בלומברג, מחירי פולי ערביקה הגיעו בחודשים האחרונים לשיא היסטורי, וסוחרים צופים עלייה נוספת מ-350 סנט לליברה לרמה של 400-500 סנט - במיוחד אם היבולים בברזיל לא ישתפרו.
במקביל, צפויה גם עלייה במחירי הקקאו והשוקולד. זאת בשל יבולים חלשים במערב אפריקה, המהווה 70% מהתפוקה העולמית - מחסור שגורם לעליית מחירים.
שנה סוערת גם בזירת הנפט
אופ"ק, ארגון המדינות המייצאות נפט, נמצא במצב מעורער. הנשיא הנבחר של ארה"ב, דונלד טראמפ, עשוי לשנות את מאזן הכוחות. אם יחליט להחמיר את הסנקציות על איראן וונצואלה, הדבר עשוי להועיל לסעודיה ולאפשר לה להגדיל את הפקת הנפט. עם זאת, טראמפ עלול גם להזיק לאופ"ק דרך מדיניות שעשויה לפגוע בצמיחה הכלכלית העולמית, כמו מלחמת סחר מול האיחוד האירופי, סין ומדינות נוספות, וכן הקלות ברגולציות על קידוחים בארה"ב.
בעוד לא צפויה התערבות מצידו של הנשיא הנבחר טראמפ, האיחוד יתקשה להגדיל תפוקה ב-2025. הצמיחה בביקוש העולמי לנפט צפויה להגיע לכמיליון חביות ביום, נמוך מהגידול הצפוי בתפוקה במדינות שאינן חברות באופ"ק.
גם חברת הנפט הבריטית (BP) צפויה להודיע על ירידה משמעותית ברווחים ב-2025. התחזיות מדברות על ירידה של לפחות 10 מיליארד דולר מהצפי המוקדם של 49 מיליארד דולר. החברה צפויה גם לצמצם את רכישות המניות העצמיות מ-1.75 מיליארד דולר לרבעון לכמיליארד דולר.
הפחם ממשיך לשבור שיאים
למרות ההתחייבויות מצד המדינות שהשתתפו בוועידת האקלים של האו"ם ב-2021, צריכת הפחם העולמית שברה שיא ב-2024. סין, הצורכת 30% יותר פחם משאר העולם יחד, ממשיכה לראות בפחם חלק אינטגרלי ממערכת האנרגיה שלה, מה שמקשה מאוד על המאבק בהתחממות הגלובלית.