בריטניה משלמת מחיר כלכלי כבד על ההחלטה לפרוש מהאיחוד האירופי לפני חמש שנים, כך עולה מנתונים חדשים שמפרסם ״האינדפנדנט״ הבריטי. גופי הפיקוח הממשלתיים במדינה מעריכים כי הסחר הבריטי צפוי לספוג פגיעה של 15% בטווח הארוך, בעוד מומחים מעריכים שהמדינה מפסידה כ-100 מיליארד ליש"ט בתפוקה מדי שנה.

לפי סקר שנערך באוקטובר על ידי מכון YouGov, כמעט שישה מכל עשרה בריטים (59%) סבורים כי הברקזיט התנהל באופן גרוע או גרוע מאוד, כאשר רק 12% מאמינים שהוא התנהל היטב.

ראשת ממשלת בריטניה לשעבר, תרזה מיי (צילום: AFP)
ראשת ממשלת בריטניה לשעבר, תרזה מיי (צילום: AFP)

הסכם הפרישה עצמו עלה לבריטניה כ-30.2 מיליארד ליש"ט נכון לעכשיו, כאשר עד תחילת 2024 שולמו כבר 23.8 מיליארד ליש"ט. יתרת התשלום, כ-6.4 מיליארד ליש"ט, שולמו במהלך 2024.

מחקר חדש שפורסם מטעם מרכז הביצועים הכלכליים ב-LSE מצא כי יצוא הסחורות מבריטניה ירד ב-27 מיליארד ליש"ט בשנת 2022 בלבד כתוצאה מהברקזיט. כ-16,400 עסקים - כ-14% מהיצואנים הבריטים - הפסיקו לייצא לאיחוד האירופי בשל כללי הסחר החדשים.

ענפי המזון, החקלאות והדיג נפגעו במיוחד. יצוא המזון לאיחוד האירופי ספג ירידה ממוצעת של 2.8 מיליארד ליש"ט בכל שנה מאז תום תקופת המעבר, המהווה ירידה של 16%.

בניגוד להבטחות שנתינו לאורך מסע הברקזיט בנוגע להפחתת ההגירה, מאז יציאת בריטניה מהאיחוד האירופי נרשמו שיאים בהגירה נטו. נתונים מעודכנים מראים כי ההגירה נטו עמדה על 906,000 איש בשנה שהסתיימה ביוני 2023 - רמה חסרת תקדים.

הפגנה נגד הברקזיט (צילום: רויטרס)
הפגנה נגד הברקזיט (צילום: רויטרס)

עם זאת, לפי האינדיפנדנט, ההגירה מהאיחוד האירופי עצמו ירדה משמעותית, כאשר יותר אזרחי האיחוד עוזבים את בריטניה מאשר מגיעים אליה. מרבית המהגרים כיום מגיעים ממדינות מחוץ לאיחוד האירופי, בעיקר מהודו, ניגריה, פקיסטן, סין וזימבבואה.

דובר הממשלה הבריטית הגיב לנתונים שפירסמו בעיתון במדינה: "חשוב שנביט קדימה ולא אחורה, שלא נפתח מחדש את הפילוג סביב הברקזיט, ושנפעל להפוך את הברקזיט למוצלח עבור העם הבריטי".