שוק הנחושת העולמי מזנק לגבהים חדשים בתחילת 2025, כשהמחירים רושמים עלייה של יותר מ-6% בששת ימי המסחר הראשונים של השנה. על פי נתוני המסחר, מחיר הנחושת הגיע היום (חמישי) לשיא של שלושה שבועות - 4.29 דולר לליברה.
מאחורי הזינוק במחירים עומדים שני גורמים עיקריים: המחסור העולמי בנחושת והביקוש הגובר מצד תעשיות עתידיות. על פי דו"ח של S&P Global, העולם צפוי להיכנס למשבר היצע משמעותי כשתפוקת המכרות תגיע לשיאה ב-2026 ותתחיל לרדת בקצב של 2.3% בשנה.
2024 הייתה שנה תנודתית במיוחד לשוק הנחושת. המחירים זינקו בחמשת החודשים הראשונים והגיעו לשיא של מעל 5 דולר לליברה במאי, אך לאחר מכן חוו נפילה חדה עד אוגוסט. בסוף השנה, לאחר גל עליות נוסף בספטמבר שהביא את המחיר ל-4.8 דולר לליברה, המחיר צנח שוב לפחות מ-4 דולר.
"אנחנו רואים תת-השקעה מתמשכת בכריית נחושת בדיוק כשהביקוש העולמי מזנק", מסביר קייל רודה, אנליסט בכיר ב-Capital.com. "המעבר לרכבים חשמליים, אנרגיה מתחדשת ותעשיית ה-AI מגביר את הצורך בנחושת".
במקביל, סין - הצרכנית והיצרנית הגדולה בעולם של נחושת - מנסה לייצב את המצב. הממשלה הסינית הכריזה לאחרונה על הרחבת תוכנית הסחר-חליפין לצרכנים והוסיפה מכשירי חשמל לרשימת המוצרים הזכאים. אנליסטים צופים כי בייג'ינג תבצע קיצוצי ריבית נוספים ותוריד את דרישות הרזרבה מהבנקים כדי לתמוך בצמיחה הכלכלית השנה.
כמו כן, איום חדש מרחף מעל השוק: הנשיא הנבחר טראמפ הצהיר על כוונתו להטיל מכסים של 60% על כל הסחורות המיוצאות מסין, ו-25% על יצוא ממקסיקו וקנדה. צעד זה עלול להוביל לעליית אינפלציה בארה"ב, מה שעשוי לגרום לפדרל ריזרב להאט את מחזור ההקלות או אפילו להעלות ריבית.
לתנודות אלו צפויה להיות השפעה משמעותית על המשק הישראלי. ישראל, כיבואנית משמעותית של נחושת לתעשיות ההייטק והאלקטרוניקה, צפויה לחוש את ההשפעה הן בעלויות הייצור והן בסחר הבינלאומי. חברות ישראליות הפועלות בשווקי ארה"ב וסין עלולות להיפגע במיוחד ממלחמת הסחר המתחדשת.
ING צופה כי מחירי הנחושת יישארו גבוהים ברבעון הראשון של 2025 בשל עודף כושר הזיקוק בסין, אך המכסים של טראמפ עלולים לבלום את המגמה החיובית ברבעון השני והשלישי, למרות צעדי התמריץ הנוספים הצפויים מסין.