טלטלה צפויה בשוק הנפט העולמי: יממה לאחר השבעתו, נשיא ארה״ב דונלד טראמפ כבר מתכנן להחזיר את מדיניות "הלחץ המקסימלי" על איראן, מהלך שעלול לגרום לפגיעה משמעותית בהכנסות המדינה מנפט.
על פי נתוני בלומברג והערכות של ארגונים מסחריים וממשלתיים, בארבע השנים האחרונות הצליחה איראן להגדיל את ייצוא הנפט שלה בכמיליון חביות ליום, בחסות ניסיונות התחמקות מסנקציות, כשרוב האספקה מיוצאת לסין.
יועציו הבכירים של טראמפ בוחנים חבילת סנקציות נרחבת שעשויה להיכנס לתוקף כבר בתחילת החודש הבא, ושתפגע לדבריהם בשחקנים המרכזיים בתעשיית הנפט האיראנית. צעד זה עלול לחתוך כ-7% מהתמ"ג של איראן, ולהחריף את המשבר הכלכלי במדינה המתמודדת כבר עתה עם מחסור חמור בחשמל, תעשייה מקרטעת ומטבע מתרסק.
על פי נתוני ארגון "מאוחדים נגד איראן גרעינית" שפורסמו בבלומברג, במהלך כהונת ג'ו ביידן, מכרה איראן נפט לסין בשווי 140 מיליארד דולר, המהווים למעלה מ-80% מסך המכירות שלה. אם טראמפ יצליח לצמצם את הייצוא בכמיליון חביות ליום, הדבר עלול להוביל לירידה של כשני שליש בייצוא ולאובדן הכנסות של כ-30 מיליארד דולר בשנה.
בכהונתו הקודמת הצליח הנשיא האמריקני הנכנס להוריד את ייצוא הנפט האיראני לממוצע של כ-400 אלף חביות ליום בשנים 2019-2020, לעומת יותר מ-2 מיליון חביות ליום ב-2018. צמצום הייצוא לסין צפוי להיות משימה מאתגרת, שכן מקור רוב הנפט האיראני מוסווה בדרכו לסין. עם זאת, בוב מקנלי, לשעבר בכיר בבית הלבן וכיום מייסד קבוצת הייעוץ רפידן, מעריך בפני בלומברג כי אותו ייצוא לסין ייחתך בכמיליון חביות ליום עד הקיץ.