מיליוני אנשים עושים מידי יום שימוש במודולי בינה מלאכותית. על המפורסמים שבהם אין צורך להכביר במילים, מודלים כמו ChatGPT, קלוד ואחרים כבר הפכו לכלי עבודה בסיסיים עבור עסקים רבים. אבל בתקופה האחרונה עולה קרנו של מודל חדש שמוצאו מסין, שהצליח אתמול (ראשון) לעקוף לראשונה את המודלים האמריקאים הוותיקים עתירי הממון והשבבים.
בחנויות האפליקציות נרשם זינוק מדהים בהורדת DeepSeek, יישומון בינה מלאכותית "רזה" שאינו דורש משאבים גדולים ושבבים יקרים, ומצליח להגיע לתוצאות מרשימות על־אף שאינו עושה שימוש במחצית כוח העיבוד הנדרש עבור המודולים המוכרים יותר.
ה-"אנדרדוג" הסיני הזה כבר מזעזע את שוק ההון העולמי ואת תעשיית הטכנולוגיה כולה. חברות השבבים נפלו במסחר העולמי ומדד הנאסד"ק עבר לירידות. מניותיהן של חברות שבבים כמו Nvidia, ARM, Broadcom, AMD, ומניות של חברות טכנולוגיה גדולות כמו מיקרוסופט ומטא חוו ירידות משמעותיות. רק להמחשה, מנייתה של אנבידיה צנחה בעשרה אחוזים טרם פתיחת יום המסחר.
הזעזועים הללו נובעים מניפוץ הפרדיגמה שהייתה מנת חלקן של חברות הטכנולוגיה הגדולות. פרדיגמה שביסודה חשיבות לגדול ולעוצמה, לפיה בינה מלאכותית מחייבת השקעות ענק בשבבים יקרים, בשטחי ענן גדולים ובאבטחת סייבר כבדה, התנפצה לנוכח דיווחי וביצועי DeepSeek הסינית.
חברת הסטארט־אפ הסינית דיווחה כי על־מנת לפתח את המודל, השתמשה בשבבים חלשים יותר של אנבידיה. מדובר בשבבים שעלותם נמוכה בעשרות ואולי מאות אחוזים מעלות השבבים שתעשיית הטכנולוגיה המערבית רודפת אחריהם ומוכנה לשלם עליהם הון. מאידך, הביצועים של המודל הסיני לא נופלים מאלה של המודלים המערביים המובילים.
לא אכנס פה לניתוח התעשייה הסינית ומידת האמון שיש לרחוש לה. גם לא למידת השמירה על זכויות יוצרים בסין (אגב, DeepSeek פועל בקוד פתוח). בוודאי שלא אתייחס לצנזורה שככל הנראה מובנית במודל הסיני שכן DeepSeek לא "מצליח" לענות על שאלות שקשורות למשטר ולדמוקרטיה הסינית ומי יודע מה עוד הוא מצנזר. אך יש כאן לקח מאוד חשוב למשקיעים, במיוחד למשקיעים במניות הטכנולוגיה.
העולם הטכנולוגי מתפתח במהירות ולעיתים במהירות לא צפויה. לפני חודשיים איש במערב לא היה מעלה בדעתו את האפשרות לפתח מודל AI שאינו דורש כוח עיבוד גדול ויקר. איש לא היה מעלה בדעתו שהמחקר והפיתוח של תעשיית הטכנולוגיה האמריקאית יעמדו מול תחרות ועוד מסין. זה קרה. זה קורה וזה עוד יקרה.
הלקח? ל-פ-צ-ל! השקעות יש לפצל, לפזר סיכונים ולהגדיל סיכויים. לא לשים את כל הביצים בסל אחד. לא להיות נעולים על סקטור אחד, על מניה אחת. לפצל את ההשקעה כך שגם ברגעים של נפילות מפתיעות, לא נעמוד לפני שוקת שבורה.
וגם, אם יותר לי, לקח נוסף: לא לזלזל באף אחד. ההפתעה שהנחיל הסטארט־אפ הסיני למשקיעים במערב היא פרי יוצא של זלזול. זלזול שנבע לכאורה מכך שלסינים אין שבבים מספיק חזקים ליישומי בינה מלאכותית. אין מקום לזלזול וכדאי לזכור את דברי חכמינו זיכרונם לברכה: "אין לך אדם שאין לו שעה, ואין לך דבר שאין לו מקום".
לסיכום: משקיעים בכלל ומשקיעי טכנולוגיה בפרט, פזרו סיכונים ופצלו את ההשקעות שלכם והיו ערניים למתרחש בשווקים.
דניאל שבקס הוא מנכ"ל ’הירשוביץ פיננסים'. אין לראות באמור לעיל משום ייעוץ השקעות, המלצה או חוות דעת באשר לכדאיות השקעה במוצרים פיננסיים מכל מין וסוג שהם.