מני רוזנפלד, האיש שהביא את ביטקוין לישראל כתב פעם פוסט עתידי בפייסבוק. "כאן מני מהעתיד" הוא כתב, "ואני רוצה לומר לכם שביטקוין ירד. וכשהוא ירד, אתם תפסידו". למעשה, זה מה שקורה היום. הביטקוין חותך את רצף העליות שהחל בסתיו האחרון, וצונח לאיזור ה-88 אלף דולר, נכון לכתיבת שורות אלה.
אולם מבט אחד אל גרף המחיר, מבהיר שתנודתיות בביטקוין היא לא דבר נדיר. למעשה, לאחר השיא הקודם, אליו הגיע ביטקוין במרץ 2024, אז התייצב על שער של כ-72 אלף דולר, הוא ירד עד ל-53 אלף דולר באוגוסט, רק כדי להתאושש ולגעת בשמיים בדצמבר, עם שערים מסחררים של כ-106 אלף דולר ליחידה. מעבר לכך, אם נלך אחורה אל תחילת 2023, נגלה ששער הביטקוין עמד אז על 16 אלף דולר, ובמרץ 2020, השערים אף נגעו ב- 3,000 דולר ליחידה בלבד.
אז מה בעצם קורה?
במציאות, עתיד הקריפטו נראה לא רע בכלל. ביטקוין נכנס למיינסטרים באמצעות קרנות הסל והסחר בו מתנהל בהיקף גבוה במיוחד. בנוסף, ארה"ב החליטה שלא למכור בינתיים את מאגרי הביטקוין הגדולים שלה, כ-189 אלף ביטקוין, כחלק מהבחינה שלה לגבי הכנסת ביטקוין ונכסים דיגיטליים אחרים אל תוך רזרבה לאומית (The Crypto Stockpile).
יתרה מכך, הרגולציה, לאור השפעתו המאסיבית של ממשל טראמפ, משנה כיוון. כך למשל, התפרסמו השבוע ידיעות על כך שבכוונת רשות ני"ע האמריקאית למשוך את התביעה כנגד ענקית הקריפטו האמריקאית, קוינבייס, ולעצור את ההליכים נגד בייננס. עוד החל לעבוד בארה"ב כוח המשימה לקריפטו, שהמטרה שלו אחת – לאפשר לתעשיית הקריפטו לפרוח ולהתפתח בארה"ב.
אומנם אחת מבורסות הקריפטו הגדולות, Bybit, סבלה מפריצה משמעותית בתחילת השבוע, במהלכה נגנבו קרוב ל- 1.5 מליארד דולר באת'ר. אך נכון לעכשיו הבורסה נשארה פתוחה, היא מאפשרת משיכות ולמעשה, נכון לכתיבת טור זה, עומדת באומץ, בריצה אל הבנק שנגרמה בשל הפריצה.
אז מה עושים מכאן?
ראשית, חשוב לומר שאיש אינו יודע לחזות את שער הביטקוין בטווח הקצר והבינוני. לשוק יש השפעות משלו, שאת חלקן אנחנו רואים ואת חלקן לא. על פי דיווח באתר קוינדסק, יש מי שקושר את התנודות האחרונות לירידות בשווקי המניות, יש מי שמדבר על דחייה של הצעות חוק בצפון דקוטה, וויומינג ומונטנה לרזרבות ביטקוין מקומיות, ויש מי שקושר זאת לירידה בכמות הכסף העולמית.
אבל הכיוון של התעשיה העולמית ברור הרבה יותר מהמעקב אחרי השערים היומיומיים. סטייבלקוינז הופכים לאמצעי תשלום עולמי משמעותי ביותר, כמות הכתובות הפעילות מרקיעה שחקים, וכמות המתכנתים בתחום גדולה מאי פעם. בתוך כל זה, ישראל מתבלטת עם 161 חברות, 405 מיליון דולר בגיוסים, ו-3,346 עובדים בתעשייה. כך שבעוד השאלה על השקה במטבע כזה או אחר נשארת פתוחה, נשארה השקעה בטוחה אחת – בתעשיית הקריפטו הישראלית, שאם לא נעמוד בדרכה, תוכל עוד לכבוש את העולם.
במציאות, אין שינויים גדולים. עם השקת קרנות הסל בארה"ב בשנה שעברה, ביטקוין התחבר למעשה לשוק ההון. כאשר השווקים יורדים, המשקיעים מצמצמים סיכון ומוכרים אותו, וכאשר הם עולים, הם חוזרים אליו בהמוניהם.
ניר הירשמן הוא מנכ״ל פורום חברות הקריפטו