בחודשים האחרונים, משרתי מילואים בעלי עסקים, שמאז פרוץ המלחמה עזבו את עבודתם והתגייסו לשירות ממושך וארוך, לעיתים בכמה פעימות, החלו לקבל דרישות מהביטוח הלאומי להחזר חוב תגמול המילואים. 

זה עובד כך: מנגנון חוק הביטוח הלאומי קובע כי גובה התגמול שמקבלים המשרתים העצמאיים יינתן בהתאם להכנסותיהם בפועל. כאשר ההכנסות של בעל עסק יורדות בזמן המילואים – נוצר פער בין הסכום שקיבל מביטוח לאומי ובין ההכנסה שלו בפועל. מכיוון שהכנסות בעל העסק יורדות באופן טבעי כתוצאה מהשירות הממושך, החוב מגיע לעיתים לאלפי ועשרות אלפי שקלים. מדובר בתופעה שעלולה להחריף בתחילת 2025, עם הגשת הדוחות השנתיים ל-2024. 

ביטוח לאומי (צילום: נתי שוחט, פלאש 90)
ביטוח לאומי (צילום: נתי שוחט, פלאש 90)

בביטוח הלאומי טענו בעבר כי קידמו חקיקה לפיה גם אם תימצא ירידה בהכנסות העצמאיים, הם לא יחויבו להחזיר את הפער בדמי המענקים שקיבלו, אך באוצר התנגדו לכך. לפי הביטוח הלאומי, באוצר הסבירו את התנגדותם בנימוק שלעצמאי בעל ירידה בהכנסה יש שני פתרונות מהמדינה: מענק מקרן הסיוע של משרד הביטחון ומענק לעצמאים מרשות המיסים. ״הם טוענים שעם המענקים האלו, החוב מתקזז״, נאמר בסרטון שפורסם ברשתות החברתיות של הביטוח, ״אבל אנחנו בביטוח הלאומי עדיין חושבים שצריך לשנות את החוק״.

הערב, הודיע שר האוצר סמוטריץ׳ כי הוא ״מקדם מול הביטוח הלאומי תיקון חקיקה שיבטל את האבסורד בו חיילי מילואים מתבקשים לשלם חוב שנגרם בשל שירות מילואים ממושך ואי מיצוי זכויות דרך קרן הסיוע״, וכי ״ביקש מביטוח לאומי להקפיא את כל קיזוזי המקדמות עד העברת החקיקה״. עוד הוסיף השר: ״פערים הנובעים מבירוקרטיה לא יכולים לבוא על חשבון חיילי המילואים הנמצאים בעומס רב״.

בצלאל סמוטריץ' (צילום: חיים גולדברג, פלאש 90)
בצלאל סמוטריץ' (צילום: חיים גולדברג, פלאש 90)

"אנחנו עובדים עם מספרים אדירים, 300 אלף מילואימניקים״, אמר השר בסרטון שאלות-תשובות שערך, ״מתוכם אצל 99% הכול דופק כמו שעון - שכירים ועצמאיים. יש 1%, 3,000 אנשים, שזה לא עובד, וגם בהם אנחנו מנסים לטפל. הנחתי את הביטוח הלאומי כבר לפני חצי שנה להגיש תיקון חקיקה, לצערי זה לא קרה. הנחתי לפני שבועיים במשרד האוצר שאנחנו נקדם את החקיקה. אבל כן צריך לדעת: גם בלי החוק, במצב החוקי הנוכחי, זה פתיר. יש איזושהי השלמה שמקבלים מקרן הסיוע, יש דיווח מסוים שצריך להיעשות על ידי רואה החשבון כדי שהמקדמות יחושבו אחרת ולא יהיה קיזוז רטרואקטיבי".

בתגובה להודעה זו, שיגרו בביטוח הלאומי מסר חריף לשר: ״אחרי 10 חודשים שהביטוח הלאומי ביקש לשנות את החקיקה ולא לייצר מלכתחילה חובות למילואימניקים העצמאיים, אנו שמחים שסוף סוף לאחר שיחות, פגישות, דוגמאות והצלבות נתונים דעתנו התקבלה. נכון היה לקבל את דעתנו בטרם יצירת החובות ובטרם חיילי מילואים שסיכנו את חייהם עבור אזרחי ישראל - קיבלו חוב״.

״להזכירכם - הביטוח הלאומי הוא לא מחוקק״, תקפו, ״הטענה כי פשוט ניתן ״לדרוש״ לבטל חובות של עשרות מיליוני ש״ח כי הנחו גוף סטטוטורי - אינה נכונה וגם לה יש הליך משפטי. בשעה זו, למרות הניסיונות לייצר תמונה אחרת, עובדי הביטוח עובדים לתוך הלילה כדי להצליב נתונים ולוודא שהחקיקה שתעבור תהיה מיטבית ביותר ותכלול את מירב המקרים ככל האפשר. העובדים התקשרו ונתנו מענה לכל חיילי המילואים וניסו להסדיר תשלומים עבורם  (עד שתעבור החקיקה) ולתת ׳מקדמות׳ כדי לסייע. טוב שיש הסכמה להעברת החקיקה, חבל שלקחו ״רק״ 10 חודשים״.

אך בזמן שהביטוח הלאומי ושר האוצר עוסקים בחילופי האשמות, בשטח נמצאים עוד אלפי משרתי מילואים עצמאיים, שבין הסבבים הארוכים לניסיונות לשמור על ראש העסק מעל המים, נדרשים לשלם חובות עבור כסף שאין עוררין על כך שמגיע להם.