"אין ספק כי המערכת הבנקאית בישראל מאופיינת ברמת תחרותיות שאינה מספקת", הצהיר הבוקר (רביעי) נגיד בנק ישראל, פרופ׳ אמיר ירון, בכנס הפיקוח על הבנקים, "הרווחיות הגבוהה שלה נשענת במידה רבה על יתרות העו"ש המשמעותיות שהציבור מחזיק בחשבונותיו. אלו מהוות מקור מימון זול ויציב עבור הבנקים, בעוד שהן אינן מניבות תשואה ראויה ללקוחות".
 
עוד אמר כי "המערכת הבנקאית עצמה חייבת להפנים שהוגנות כלפי הלקוח, הנוגעת בין היתר למקסום ערך החסכונות שלו, מהווה מרכיב מהותי בשמירה על המוניטין שלה, ומשכך, גם על יציבותה לטווח ארוך".
 
באשר לצעדים שננקטים בבנק ישראל אל מול התופעה, טען הנגיד כי "בהקשר לעו"ש – יתרות העובר ושב של הציבור נותרות גבוהות במיוחד, כאשר כספים אלו אינם נושאים ריבית, בעוד הבנקים ממשיכים להפיק מהם רווחים משמעותיים. לאור זאת, הנחינו את הבנקים להציג תכניות קונקרטיות שירחיבו את האפשרויות העומדות בפני הלקוחות להשקעת כספיהם בפיקדונות נושאי תשואה".
 
"שנית, בנוגע לפער בין התמסורת הגבוהה של ריביות האשראי לשינויים בריבית בנק ישראל, לעומת זו הנמוכה והאיטית בקרב ריבית הפיקדונות - חשוב לומר כי גם על הלקוחות לפעול בנושא. אנחנו מפרסמים באתר בנק ישראל השוואת ריביות על אשראי ופיקדונות בין הבנקים, ואני קורא לציבור להשתמש במידע הזה, להשוות מחירים ולאתגר את הבנקים. בנוסף, ככל שלא נמשיך לראות שיפור בנושא, נבחן צעדים נוספים".

בנק לאומי (צילום: חיים גולדברג פלאש 90)
בנק לאומי (צילום: חיים גולדברג פלאש 90)

 
פרופ׳ ירון טען כי בבנק עובדים על "פתיחת המערכת הבנקאית לשחקנים נוספים באמצעות מתווה חדשני למתן רישיונות בנקאיים. גופים פיננסיים יוכלו לקבל רישיון בנקאי המותאם לתחום פעילות ספציפי שיבחרו להתמקצע בו. בטווח הארוך, הצעד צפוי להוביל לשוק פיננסי תחרותי ומגוון יותר".

על הצעת החוק של סון הר מלך: "עלולה לפגוע ביציבות הבנקים"
בתחילת החודש העלתה ח״כ לימור סון הר מלך הצעת חוק שתראה בסירוב של בנקים לשרת אזרח שהוטלו עליו סנקציות כלכליות בינלאומיות כ"סירוב למתן שירות". זאת בכוונה לגבות מתנחלים קיצוניים וארגונים שחשבונות הבנקים שלהם נחסמו, וגישתם לאמצעי תשלום הוגבלה כתוצאה מהסנקציות, ולאפשר להם הלכה למעשה לתבוע את הבנקים שיאכפו את הסנקציות הללו.

כפי שפורסם ב"מעריב", במערכת הבנקאית וכן בבנק ישראל התנגדו להצעה בחריפות. היום אמר הנגיד כי "הבנקים מחויבים בכללים בינלאומיים, כמו משטרי סנקציות, שנועדו להבטיח את השתלבותה של ישראל בכלכלה הגלובלית. הצעות חוק המיועדות לחייב את הבנקים להתעלם מסנקציות שמקורן במדינות כמו ארה"ב, חושפות אותם לסיכונים חמורים שעלולים לפגוע ביציבותם, באמון הציבור ובמוניטין של מדינת ישראל כמוקד לעשיית עסקים".
 
בהתייחסות להצעת החוק של ח"כ ינון אזולאי מש"ס, שתחייב את הבנקים לשלם ריבית מינימלית על יתרות העו"ש, אמר כי "התערבות חקיקתית בתמחור, כמו חיוב הבנקים להציע ריבית מינימלית על פיקדונות או הגבלת ריביות על אשראי, עלולה להוביל לתוצאות בלתי רצויות ולעיתים אף הפוכות ממטרותיה. התערבויות כאלו עלולות לפגוע ביכולת הבנקים לנהל סיכונים כראוי ולהקצות אשראי ביעילות".