אורן (שם בדוי) חזר למטולה לאחר שהצבא אישר לתושבים לחזור למושבה ועמד נדהם. ביתו כמו עוד בתים רבים ביישוב, חרב לחלוטין. גם דוד (גם בדוי) מקריית שמונה לא האמין למראה עיניו. מספר הבתים הפגועים היה גדול בהרבה ממה שהיה בילדותו לפני עידן מערכות ההגנה האוויריות.
ביום ראשון האחרון התפרסם כי משרד האוצר, משרד הביטחון ופיקוד העורף חתמו על הסכם לבניית ממ"דים בעשרות יישובים בקו העימות במרחק של עד חמישה קילומטרים מקו הגבול. מוקדם יותר, בשבוע שעבר, רגע לאחר שהוכרז על הפסקת אש בלחץ אמריקאי, התפרסמו נתונים על הפגיעה הקשה ביישובי קו העימות. בתים רבים יידרשו חיזוק, שיפוץ ואף הריסה ובנייה מחדש.
בקריית שמונה לבדה ניזוקו למעלה מאלף דירות אותן יהיה צורך להרוס ולבנות מחדש. לעוד אלפי דירות יידרש שיפוץ כזה או אחר כדי שניתן יהיה לגור בהן. מועצת מטולה דיווחה כי כ־40% מהבתים במושבה, נהרסו ואינם ראויים למגורים. המצב בגליל המערבי טוב יותר אך עדיין, גם שם, נרשמו פגיעות. בעיקר בישובים דרוזים וערבים.
היום (שני) הודיעו הרשויות כי רחוב בן גוריון המשותף לבני ברק ורמת גן ייפתח לכל אורכו לתנועה לאחר שהיה סגור ימים ארוכים בשל פגיעת טיל ששוגר מלבנון. ואני שואל למה שלא נהפוך את הלימון הזה ללימונדה.
אסביר: מצוקת הדיור בישראל הוא עובדה מוכחת שאין עליה עוררין. זוגות צעירים ומשפחות צעירות רבות כבר לא חולמים על בית משלהם ומסתפקים בחלום על דמי שכירות שלא מזנקים פעמיים בשנה. למה שלא ננצל את החורבן הזה לבניית אלפי יחידות דיור חדשות במסגרת תמ"א 38 או אפילו פינוי-בינוי?
במקום להוסיף ממ"דים חיצוניים בלבד בעלות של עשרות מיליונים, נעניק לבעלי הבתים וליזמים מענק סיוע לבניית דירות חדשות. הרי ממילא מי שמשלם על שיפוץ ובניית הבתים ההרוסים היא המדינה באמצעות מס רכוש. הרי ממילא מי שמשלם על בניית הממ"דים היא המדינה באמצעות משרד הביטחון, מדוע לא יאוחדו התקציבים הללו ויינתנו כמענק ליזמים שיעלו צפונה ויסתערו על היישובים המתחדשים.
ועוד רעיון: המדינה יכולה לאפשר לגופים פיננסיים להקים מעין קרנות שתגייסנה כסף מהציבור, אם ישירות ואם באמצעות המוסדיים. הקרנות הללו יוכלו להלוות את הכסף אך ורק ליזמים שיפעלו למימוש מדיניות שיקום והרחבת יישובי הצפון. ההלוואות יינתנו בערבות מדינה ויאפשרו ליזמים "לרוץ" קדימה ולבנות כמה שיותר מהר.
זהו רווח נקי לכולם. גם לרשויות המקומיות שיזכו להתחדשות ורענון בדמות אלפי תושבים חדשים. גם לתושבי היישובים שניזוקו שיוכלו לקבל דירה חדשה או לכל הפחות חדר חדש. גם למשק באמצעות מיתון עליית מחירי הדירות והשכירויות שמשפיעה על האינפלציה, גם ליזמים שבוודאי לא יעשו זאת בחינם. וכמובן, גם לזוגות הצעירים ומחוסרי הדיור שימצאו מזור בנופים המדהימים של הגליל העליון.
כמובן שהדבר יועיל גם לגופים הפיננסיים שיקימו את הקרנות הללו ולמשקיעים שישקיעו בהן. אגב, יהיו מי שיגידו שהדבר יועיל גם לביטחון המדינה שכן הוא יוכיח לאויבינו שאין לנו כל כוונה לעזוב את הגבולות אלא אדרבה, לעבות אותם.
נכון אומנם שהרעיון הזה פחות רלוונטי למושבים וקיבוצים אך אין ספק שזהו רעיון רלוונטי מאוד עבור ערים. ואתם יודעים מה, אפילו מושבה כמו מטולה עשויה לצאת נשכרת מכך שחלק משכונותיה יצמחו לגובה. ומי יודע, אולי יהיו ראשי מועצות אזוריות שיצליחו להביא לשינויים בתוכניות המתאר של המושבים שבתחום שיפוטם, כך שגם הם יוכלו לגדול (ולו במעט) אחרי שהמלחמה תסתיים.
דניאל שבקס הוא מנכ"ל ’הירשוביץ פיננסים'. אין לראות באמור לעיל משום ייעוץ השקעות, המלצה או חוות דעת באשר לכדאיות השקעה במוצרים פיננסיים מכל מין וסוג שהם.