יו"ר ההסתדרות ארנון בר-דוד, תקף הבוקר (שלישי) בהתייחסות פומבית ראשונה את כוונת האוצר לשנות את מדיניות המיסים על קרנות ההשתלמות: "ראיתי ביומיים האחרונים כותרות בכל העיתונים, האוצר הוציא מהמגירה את כל התוכניות שלו, לפגוע בציבור בעובדים". 

"עוד פעם הוציאו את הפגיעה בפנסיה ובקרנות ההשתלמות, עוד פעם שכר מינימום, עוד פעם הטלת מיסים על האדם העובד, לא יהיה", הצהיר בר-דוד בכנס השנתי של איגוד העובדות והעובדים הסוציאליים, שנערך הבוקר בירושלים.

חשיפה מטלטלת: "נשק יום הדין" של חיזבאללה - האם צה"ל מוכן למלחמה האמיתית?
האיום שישראל שלחה לאיראן: אם נסראללה לא יירד מהעץ - זה מה שיקרה בקרוב

"אני בשיח עם אנשי האוצר, והם יודעים שההסתדרות תמיד נתנה כתף כשהמדינה בצרות", אמר יו"ר ההסתדרות, "אבל הפעם אני עומד על כך שאני רוצה לראות קודם את ההיתכנות של התקציב הזה, ואם הממשלה בכלל רוצה ללכת עליו".

בצלאל סמוטריץ' (צילום: חיים גולדברג, פלאש 90)
בצלאל סמוטריץ' (צילום: חיים גולדברג, פלאש 90)

"האם הממשלה מבינה שאי אפשר להטיל על האדם העובד את הגזרות האלה, ויש קודם לצמצם משרדים ממשלתיים, להוריד תקציבים קואליציוניים ולנהל את הכסף כמו שצריך ולא בהפקרות", המשיך.

"אם אני אראה שמנהלים פה את הכסף כמו שצריך ומתנהלים באחריות, אני אהיה שותף", המשיך, "ואם לא, כל החקיקה הזאת לא תעבור ואני רוצה לראות מישהו שינסה לחוקק חוקים נגד העובדים בכנסת ישראל, זה לא יעבור".

תיעוד מהתקיפות (צילום :דובר צה"ל)

כזכור, במסגרת צעדי ההתכנסות שפרסמו באוצר, הוצע לצמצם את הטבות המס על קרנות ההשתלמות. כיום, הקרנות זכאיות לפטור ממס רווחי הון, כל עוד לא נמשכו מהן כספים במשך שש שנים מההפקדה הראשונה. לפי ההצעה, מתחילת השנה הבאה, ברגע שהקרן תהפוך לנזילה, יחול עליה ועל התשואות שלה מס רווחי הון. המשמעות: אם בתום שש השנים ייבחר המפקיד שלא להמשיך לחסוך במסגרת קרן ההשתלמות, הוא יחל לשלם בתום התקופה מס על התשואה, בשיעור של 25%.

הגזרה הזו צפויה לחסוך כ-1.4 מיליארד שקלים בשנה לקופת המדינה, אבל מדובר בפגיעה קשה בחוסכים לטווח הבינוני-ארוך, בעיקר ממעמד הביניים. 

״האוצר למוד התנגדויות מצד ההסתדרות למיסוי קרנות ההשתלמות, ולכן בוחר בפרקטיקה של מיסוי רק לקרנות נזילות״, אמר דניאל שבקס, מנכ״ל ׳הירשוביץ פיננסיים׳. ״צעד שעשוי להתפרש ככזה שממסה אך ורק מי שאין בכוונתו להשתמש בקרן לצרכי השתלמות״.

״מדובר בבלון הניסוי השני של האוצר תוך תקופה קצרה בעניינן של קרנות ההשתלמות״, ציין, ״כאשר בפעם הקודמת עודד האוצר למשוך את החיסכון עוד בטרם הגעת הקרנות לתקופת הנזילות. מדובר בצעד איום מצד האוצר, אשר הורס עבודה של שנים במהלכן עודדה המדינה את אזרחיה לחסוך כמה שיותר לגיל פרישה״.

״מיסוי קרנות ההשתלמות יעודד רבים למשוך מיליארדים מקרנות ההשתלמות לצריכה שוטפת, וכך יפחת דרמטית היקף חסכונות הציבור״, הסביר שבקס. ״המשמעות היא שאזרחים אלו, בהיעדר קרן חסכון מספק לשעת חירום או גיל פרישה, עשויים להפוך בעתיד לנטל עבור המדינה ומוסדותיה. באוצר נוקטים כאן בגישה מנצחת לטווח הקצר, אך הרסנית לטווח הארוך״.