משרד המשפטים מעכב שתי יוזמות חשובות שמשרד האוצר מקדם באמצעות רשות המיסים: היוזמה לגילוי מרצון על בסיס אנונימי ויוזמת ההטבות לענף ההייטק, המופיעה בחוק ההסדרים.

הסיוע לענף ההייטק נתקל בהתנגדות מאיר לוין המשנה ליועץ המשפטי לממשלה. עו"ד לוין הפתיע וטען שהיוזמה הוצגה בפניו רק בסוף השבוע ולא יהיה זמן לעיין בה לעומק ולכלול אותה בחוק ההסדרים.

יו"ר ההסתדרות נגד האוצר: "עוד הטלת מיסים על האדם העובד - לא יהיה"

הבעיה הרצינית יותר נוגעת ליוזמת הגילוי מרצון של מעלימי מס. רשות המיסים קידמה את היוזמה הזאת והגיעה עם משרד המשפטים לסיכומים על מסלול גילוי מיוחד על הכנסות שלא דווחו במסחר בקריפטו ומסלול ירוק נוסף לשאר התחומים.

אלה כוללים דיווח מרצון על הכנסות משכר דירה, הכנסות מריבית ורווחי הון על השקעות בחו"ל וכדומה. אלא שהיוזמה מתעכבת, כי משרד המשפטים מעכב את האפשרות לדיווח אנונימי, שבה מרבית מעלימי המס מעוניינים.

משה אשר, מנהל רשות המיסים לשעבר, שבתקופתו הונהג לראשונה הגילוי, טען בכנס לשכת יועצי המס באילת: "כל פעם שמדברים על גילוי שמי זה כואב. משקיעים פה המון זמן על פארש. אם זה יהיה שמי, אתם תקבלו הרבה דגים קטנים. את הלווייתנים הגדולים ויש לא מעט כאלה, אתם תפספסו בענק".

לדבריו, "במקרה כזה חבל להשקיע בכלל וגם את משקיעי הקריפטו אתם לא תראו. אתם עושים פה ים של עבודה מול הפרקליטות, מגדל השן, אבל פרקטית, כסף לא יהיה בזה, וזה חבל. חייבים להוריד את האסימון לפרקליטות. צריך ללכת לגלי (בהרב מאירה) ולהגיד: 'תשמעי. עשינו 2018־2019 אנונימי ולאחר מכן שמי ותראו את התוצאות. מי שהגיעו שמי זה החשבונות הקטנים. הכסף הגדול נמצא באנונימי. אתם תראו גם, זה עוד מספרים. התיקים הגדולים הם רק אנונימיים. היהלומנים זה רק אנונימיים. שם נמצא הכסף הגדול".

אמיר דווידוב, האחראי על תחום גילוי הון ברשות וראש לשכת מנהל רשות המיסים, הגיב לדברי הבוס הקודם שלו: "אנחנו במגעים עם משרד המשפטים כבר שנה וההליך מחייב אישור של פרקליטות המדינה והיועצת המשפטית. זה לא תהליך שיורד בגרון לרשויות האכיפה מהטעם שזה בעצם מעודד עבריינות סדרתית. אבל זה תהליך הכרחי. הנוהל הנוכחי יושב מאוד על העניין של מטבעות קריפטוגרפיים שאני חייב לבוא ולהגיד פה בקול ברור וחד שלא רק רשות המיסים, אלא גם המדינה, מערכת הבנקאות הפיננסית ורשויות אחרות, לא הסדירו את הנושא כנדרש".