חברת דירוג האשראי מודי'ס הורידה הלילה (שישי) את דירוג האשראי של ישראל בשתי דרגות, לרמה של Baa1 — רמתו הנמוכה מעולם. זוהי רמה המקבילה ברמתה לדירוג של BBB פלוס בחברות אחרות.  זו הפעם השנייה השנה שבה מודי'ס מורידה את הדירוג של ישראל.

הפרופסור עומר מואב: "אסור לנו להחריב את הכלכלה על מזבח המלחמה"

מודי'ס לא רק הורידה את דירוג האשראי, אלא גם ממשיכה להציב לישראל תחזית אופק שלילי להורדה נוספת של הדירוג. ההחלטה של סוכנות הדירוג מגיעה על רקע ההסלמה בצפון והמתיחות הביטחונית מול חיזבאללה, שהרחיב בימים האחרונים את טווח הירי לנקודות נוספות בצפון ובמרכז.

ל"מעריב" נודע כי בפגישה שהתקיימה בין בכירי הממשלה והאוצר לאנשי הסוכנות לפני שבועיים, ומאז במספר פגישות ושיחות מול גורמים במודי׳ס – ניסו הגורמים הישראליים להציג את המהלכים המתוכננים לצמצום הגירעון לרמה של 4% כפי שהצהיר השר סמוטריץ׳, אולם בסוכנות לא השתכנעו, ונשארו מודאגים אל מול ההסלמה, העיכוב באישור תקציב 2025 וכן פריצתו של תקציב 2024 בפעם השנייה, בניגוד לכל אזהרות המומחים.

מדובר כאמור בפעם השנייה בה מורידה מודי'ס את דירוג האשראי של ישראל. הפעם הקודמת הייתה בחודש פברואר האחרון, אז ירד מA1- ל-A2 והתחזית שונתה לשלילית – והייתה הפעם הראשונה בתולדות המדינה בה ירד הדירוג. בחודש אפריל, בעקבות מתקפת הכטב"מים האיראנית, נקטה סוכנות הדירוג S&P בצעד דומה, והורידה את הדירוג מ-AA מינוס ל-A פלוס. גם חברת פיץ׳ עשתה כן באוגוסט האחרון: הורידה מ-A פלוס לרמת A עם תחזית שלילית.

במשך יותר מ-15 שנים נשמר בחברה דירוגה של ישראל על רמה גבוהה יחסית של A1. לפני פרוץ המלחמה, על רקע סערת המהפכה המשפטית, מודי'ס שינתה את התחיזת של ישראל מחיובית ליציבה. לפי הערכות, גם חברת הדירוג S&P צפויה להודיע בהחלטתה הצפויה בנובמבר הקרוב על הורדת דירוג בפעם השנייה.

החשב הכללי, יהלי רוטנברג מסר בתגובה להורדה הכפולה כי "החלטת חברת דירוג האשראי מוד'יס היא מוגזמת ובלתי מוצדקת. עוצמת פעולת הדירוג שננקטה לא מתיישבת עם הנתונים הפיסקליים והמאקרו-כלכליים של המשק הישראלי. ברור כי המלחמה בחזיתות השונות גובה מחירים מהמשק הישראלי, אך אין הצדקה להחלטת חברת הדירוג".

"במקביל, יש לנקוט בצעדים נחושים ומהירים לאישור תקציב מדינה לשנת 2025. התקציב חייב להוביל לבנייה מחדש של הרזרבות הפיסקליות, באמצעות שמירה על גירעון מרבי בשיעור של עד 4% מהתוצר וחזרה לתוואי ירידה ביחס החוב לתוצר. תקציב המדינה חייב לעודד מנועי צמיחה, השקעה בתשתיות, התייחסות לצרכים חברתיים ומענה לדרישות הביטחון של ישראל".