תקציב המדינה הקרוב שבו תתחיל לדון היום הממשלה הוא מהפוגעניים ביותר כלפי השכבות החלשות, וזאת בשל כוונת האוצר להקפיא את עדכון קצבאות הביטוח הלאומי ושכר המינימום ללא התנגדות משמעותית מצד שרים אחרים או ראש הממשלה.

לקראת ישיבת הממשלה היום פנה איגוד העובדות והעובדים הסוציאליים ישירות לשר האוצר סמוטריץ' בדרישה לבלום את הצעד ואת הקיצוצים הרוחביים בתקציבי הרווחה והבריאות.

יו"ר האיגוד עו"ס ענבל חרמוני מזהירה במכתב לשר האוצר: "תקציב המדינה שמגובש בימים אלו כולל מספר רכיבים אשר עתידים לפגוע אנושות בעורף הישראלי ובשירותים החברתיים, באופן שבו העובדים הסוציאליים לא יוכלו להחזיקם. התקציב נדרש אומנם כדי להתמודד עם ההשלכות הכלכליות של המלחמה המתמשכת, אך ביטחון המדינה חייב לכלול גם את הביטחון החברתי שלנו - מערכת שירותים חברתיים ציבוריים אשר מסוגלים להחזיק את העורף הישראלי. התקציב המגובש עושה את ההפך המוחלט".

חרמוני מדגישה כי הצעת תקציב המדינה כוללת קיצוץ רוחבי, לרבות במשרדי הרווחה והבריאות, דווקא בעידן שבו נדרשת הגדלת תקציבים אלו כדי לאפשר למערכות לבצע את משימת השיקום החברתי: "כדי להתמודד עם השלכות המלחמה נדרשת תוספת של למעלה ממיליארד שקלים כדי לתת מענה למחסור של כ־5,000 עובדים סוציאליים - קיצוץ כזה יחרוץ את גורל התקנים החסרים", והיא מזהירה: "הכוונה להקפיא את קצבאות הקיום - כמו נכות, הבטחת הכנסה ואחרות, כמו גם את מענק העבודה לעובדים בשכר נמוך - תעמיק את המצוקות ותגדיל את הדרישות ממערכות הרווחה. בתקופה שבה יוקר המחיה עולה ומאמיר, גזילת 'סכומי ההצמדה' של הקצבאות הכה נמוכות, דווקא מהאוכלוסיות הנזקקות ביותר, היא הוספת חטא על פשע. הנזקקים יתדפקו על שערי השירותים החברתיים, ולא נצליח לתת להם את הסיוע המגיע להם".

עוד בטרם המלחמה מצוקת שירותי הרווחה והעומס שבהם הביאה למצב שבו לעובדת סוציאלית עומדות 30 דקות בחודש למתן מענה לכל זקן נזקק, ו־15 דקות בחודש לכל ילד בסיכון ולכל מתמודד נפש.

הארגונים אלו"ט ו"נכה, לא חצי בן אדם", לצד ארגונים רבים נוספים לקידום זכויות אנשים עם מוגבלויות, פנו גם הם לשר האוצר באזהרה מפני שחיקת קצבאות הקיום של הביטוח הלאומי עם ההפסקה הצפויה של הצמדתן למדד והקפאת שכר המינימום. "אנשים וילדים עם מוגבלויות, סיעודיים ובני משפחה מטפלים נושאים גם בשגרה בנטל טיפולי וכלכלי כבד, הנובע במידה רבה מבעיה בזמינות שירותי הבריאות והרווחה, והיא צפויה להקצין עם אישור התקציב המוצע", ציינו ראשי הארגונים. "בעוד הוצאות הטיפול והסיכון לפליטה ממעגל העבודה שלהם יעלו, התמיכות יבוטלו או יישחקו, וזאת מכה אנושה. אנו קוראים לממשלה להימנע מהקפאת קצבאות הנכות ולהחריג את מקבלי קצבאות הנכות מהעלאת מס הבריאות, ומגזירת המיסוי בתחום העובדים הזרים בסיעוד הביתי, אשר תגולגל ישירות אל האדם עם המוגבלות", טענו.