הממשלה אישרה היום (שישי) את תקציב המדינה לשנת 2025, שיעמוד על כ-607.4 מיליארד ש״ח. לצידו, אושרה גם חבילת התאמות וקיצוצים בסך של כ-37 מיליארד ש״ח. על אף שאושר, מספר שרים התנגדו לתקציב: כל שרי סיעת עוצמה יהודית (איתמר בן גביר, יצחק וסרלאוף ועמיחי אליהו), וכן השרים מיקי זוהר, אבי דיכטר ועידית סילמן מהליכוד.
הממשלה אישרה כי יעד הגירעון בתקציב השנה הבאה יעמוד על 4% מהתמ"ג, במקום 1.75% כפי שהיה עד כה. שינוי זה יגדיל את הגירעון ביותר מ-40 מיליארד שקל. הדבר יאפשר להעמיד כאמור את תקציב 2025 על 607.4 מיליארד שקל, לעומת 587.5 מיליארד שקל בתקציב האחרון שאושר ל-2024. חשוב לציין כי בסבירות גבוהה, תקציב 2024 ייפרץ בפעם השלישית עד סוף השנה הנוכחית, בין השאר בעקבות העיכוב בהגעת כספי הסיוע האמריקאיים.
לאחר שבמסמכי התקציב שהופצו השבוע לשרים, לא הופיע מספר מדויק - כעת נודע כי הכספים הקואליציוניים יופחתו קלות מ-4.3 מיליארד ש״ח, ל-4.1 מיליארד.
המחלוקות העיקריות סביב אישור התקציב נסובו סביב הכפלת תקציב המשטרה שדרש בן גביר, הגזרות המשמעותיות על העובדים – שחלקן הוסרו בעקבות הלחץ שהפעילו שרי ש״ס, סוגיית תקציב הביטחון – שהוכרעה בהגדלתו ב-20 מיליארד ש״ח וכן בעניין תקציב התרבות והספורט.
מספר גזרות הוסרו – דמי הביטוח הלאומי יעלו
בעקבות לחץ שהפעילו שרי העבודה והרווחה יואב בן צור ויעקב מרגי – סיכמו ראש הממשלה נתניהו, אריה דרעי ובצלאל סמוטריץ׳ לבטל את גזרת הקפאת הקצבאות, למעט קצבאות הילדים שיוקפאו. אולם במקום זאת, הוחלט להעלות את תשלומי הביטוח הלאומי בסכום מקביל.
בהודעת ראש הממשלה נאמר כי העלאת דמי הביטוח הלאומי נעשית "במטרה לשמור על המסגרות הפיסקליות ועל אמון השווקים, ומבלי לפגוע בנכים, בקשישים, בנפגעי פעולות האיבה, בהורים שכולים וביתר השכבות החלשות".
כמו כן, וכפי שפורסם אתמול לראשונה ב״מעריב״, הקפאת שכר המינימום ירדה מהפרק. "שכר המנימום לא יוקפא״, הצהיר שר העבודה, יואב בן צור, ״וב-1 לאפריל הקרוב נעלה אותו בפעימה השלישית מתחילת כהונתי כשר העבודה. לאחר מאבק עיקש של יו"ר תנועת ש"ס אריה דרעי עבור האוכלוסיות המוחלשות במדינת ישראל, הגענו הבוקר לסיכומים ברורים מול האוצר – וגם קצבאות הביטוח הלאומי לא יוקפאו, למעט קצבאות ילדים".
עקב המחלוקת סביב תקציב המשטרה – בן גביר הצביע נגד התקציב
לאחר דרישתו של השר לביטחון לאומי בן גביר להכפיל את תקציב המשטרה, ולהעלות אותו ב-20 מיליארד ש״ח, הבהירו במשרד האוצר כי לא יתקצבו את ההוצאות הנוספות של גופי ביטחון הפנים לשנת 2025. בתדרוך לעיתונאים תקף סמוטריץ׳ את בן גביר, ואמר כי הוא ״דורש עוד כסף, מבלי להביא קבלות״.
בעקבות זאת, הודיע בן גביר שכל שרי סיעת ׳עוצמה יהודית׳ יצביעו נגד התקציב בממשלה ובכנסת. בעוצמה יהודית רמזו טרם ההצבעה כי יהיו השלכות ל"העברת התקציב מעל הראש שלהם".
גם במשטרה תקפו: ״מדובר בפגיעה המשמעותית בצרכים החיוניים לתפקוד הארגונים ובביטחון אזרחי מדינת ישראל, פגיעה של כ-1000 שקלים בשכרם של 14,000 שוטרים ו-4000 לוחמי כליאה, קיצוץ של מאות מליוני שקלים בתקציבי הארגונים שיביא לסגירת כיתות כוננות וחוסר יכולת קליטה של מחבלים בבתי הכלא".
על פי גורמים במשטרה, ״משמעות הקיצוץ בתקציב המשטרה תהיה הורדת ניידות מהכביש, פגיעה בשכר השוטרים, פגיעה בכיתות הכוננות ופגיעה במאמץ המלחמתי״. זאת אף כי שר האוצר תקף השבוע ואמר כי ״המשטרה חידשה השנה את הציוד שלה, את הרכבים״.
קצין בכיר במשטרה אמר ל"מעריב": "משרד האוצר מפקיר את בטחון המדינה". צוין כי במסגרת הדיונים על תקציב המשטרה, אמרו פקידי האוצר לנציגי המשטרה כי "במידה וחסרים לכם שוטרים למגזר הערבי, לכו קחו - מקיסריה יש שם מספיק״.
עוד הוסיפו גורמים במשטרה כי "אחרי מה שהמשטרה עשתה בשנתיים האחרונות, לא תקבלו שקל - נדמה שנציגי האוצר שכחו את השוטרים שנלחמו עד טיפת דמם האחרונה למען ביטחון המדינה ואזרחיה בשביעי באוקטובר ועדיין ממשיכים מדי יום להוות שכפ"ץ אנושי עבור אזרחי המדינה. רצונם לקצץ בתקציב ולפגוע ביכולת המשטרה להתמודד עם קשת רחבה של איומים באמצעים המוגבלים הקיימים, מעיד על חוסר הבנה של חומרת המצב וכי הם מפקירים את בטחון המדינה כמו את השוטרים עצמם".
במהלך הלילה: נפתרה סוגיית הביטחון, מחלוקת בעניין התרבות
לאחר שהדיונים החלו עם פערים משמעותיים בין מערכת הביטחון לבין האוצר בנוגע לתקציב הביטחון – הצדדים הגיעו בלילה להכרעה לפיה יתווספו לתקציב זה 20 מיליארד ש״ח נוספים, כך שיעמוד על כ־102 מיליארד ש״ח. חשוב לציין – מדובר בסכום שאינו כולל את המלצות ועדת נגל, שיינתנו בחודש הבא.
במהלך הלילה הצטרף שר התרבות והספורט, מיקי זוהר, לקבוצת השרים שהודיעה שתתנגד לתקציב. "אני בוש ונכלם מהתנהלות משרד האוצר ואגף התקציבים, שהחליטו שאין יותר צורך בתרבות וספורט במדינה", הצהיר השר זוהר, "חשבתי לתומי שהם יבינו, דווקא בעת הזאת, שחלה עלינו החובה לחזק ולנצור את רגעי האושר שהתרבות והספורט מביאים לנו בתוך המורכבות היומיומית של החיים במדינת ישראל. הצבעתי נגד התקציב ואני שלם עם החלטתי".
באופן מוזר, נעדרו לאורך היום שרים רבים מהישיבה על התקציב, כולל ראש הממשלה נתניהו, וכן שר האוצר סמוטריץ׳ – שהתברר שיצא לחתונה של מקורבו, דבר שעורר את כעסם של שרים אחרים.