לאחר שביום שישי אושר תקציב 2025 בממשלה, כבר הבוקר (ראשון) מתחילות ההכנות לקראת הבאתו לאישור הכנסת. מספר גזרות שהופיעו בו הוסרו בסופו של דבר מהתקציב. אחת מהן, היא הקפאת קצבאות הביטוח הלאומי המשולמות לאוכלוסיות החלשות ביותר בחברה – נכים, הגיל השלישי, נפגעי פעולות טרור, ועוד. כך שבפועל יישחקו בגלל האינפלציה ויקוצצו בפועל. 

אולם ״בתמורה״ לביטול הגזרה, ובמקום לקצץ בכספים הקואליציוניים, נודע כי את המהלך תממן העלאה גורפת בדמי הביטוח הלאומי עבור העובדים והעובדות בישראל. כעת, בביטוח הלאומי נערכים להעלאה הזו – ומעריכים את התוספות שכל אחד מאיתנו ישלם מתלוש השכר שלו.
 
על מנת לממן את המשך הצמדת הקצבאות למדד, דמי הביטוח הלאומי יעלו באופן שיכביד במיוחד על בעלי שכר נמוך, ועל השכבות הנמוכות במעגל העובד בישראל. בעלי משכורת של עד 7,500 ש״ח בחודש, יאלצו לשלם תוספת של 1.6% לדמי הביטוח, לפי חלוקה שתורגש היטב בתלוש השכר.

עצמאים ישלמו את עיקר המחיר, עם תוספת שנתית של 1,440 ש״ח בדמי הביטוח הלאומי. שכירים ישלמו תוספת של 1,440 ש״ח, שתחולק באופן שווה בין המעסיק לעובד. כלומר, שכירים ישלמו תוספת של 720 ש״ח בשנה – ומעסיקיהם 720 ש״ח נוספים. מובטלים ועצמאים שאינם עובדים ישלמו תוספת של עוד 540 ש״ח בשנה. 

דמי הביטוח הלאומי (צילום: מעריב אונליין)
דמי הביטוח הלאומי (צילום: מעריב אונליין)

לעומתם, סטודנטים ואברכים ישלמו תוספת מצומצת יותר של 174 ש״ח בשנה. משמעות הדבר היא שאנשי שתי האוכלוסיות הללו ישלמו רק 14.5 ש״ח יותר מדי חודש עבור ביטוח לאומי, במקום 60 ש״ח שיתווספו לשכירים, ו-120 ש״ח לעצמאים בחודש.

חשוב לציין כי אין מדובר בהעלאה שרלוונטית רק למרוויחי משכורות של עד 7,500 ש״ח. אדם שמרוויח יותר מסכום זה, ישלם תוספת של 1.6% בדמי הביטוח על 7,500 השקלים הראשונים, ומעבר לכך ישלם את הסכום ששילם עד כה. אולם מכיוון שאדם שמרוויח משכורת נמוכה יותר ישלם את אותם 1.6% על כל המשכורת שלו – מדובר בהכבדה נוספת על בעלי ההכנסה הנמוכה יותר.

אם לא די בכך, יחול שינוי גם בשיטת קביעת דמי הביטוח: בעוד כיום, הביטוח הלאומי משולם על פי מדרגות שכר ובהתאם לשכר הממוצע במשק, בחוק ההסדרים הוחלט להצמיד את התשלום למדד – ולא לשכר הממוצע. המשמעות: העול היחסי על החלשים בחברה ובעלי ההכנסה הנמוכה יהיה גבוה הרבה יותר.