נגיד בנק ישראל פרופסור אמיר ירון הופיע בסוף השבוע בפני הממשלה, ערב הישיבה המכרעת לאישור תקציב 2025, והשמיע את תובנותיו הלא־נעימות. התוצאה בפועל הייתה שהממשלה, בראשות בנימין נתניהו ושר האוצר בצלאל סמוטריץ' – "צפצפה" עליו.

לדברי הנגיד, "ההתאמות התקציביות הנדרשות כדי להשיג את יעד הגירעון המוצע (4%) הן כואבות ומזכירות את הביטוי 'אין ארוחות חינם'. הן מטילות נטל כבד על הציבור. ככל שלא יינקטו ההתאמות הנדרשות, הציבור ייפגע מעליות מחירים ומריבית גבוהה יותר".

פרופ' ירון לא שולל העלאת ריבית נוספת. לדבריו, "בשלב מסוים גם השווקים עלולים לאבד את האמון במשק. הצעת התקציב אינה כוללת עדיין את מסקנות הוועדה לבחינת תקציב הביטחון בראשות פרופ' יעקב נגל. אומנם נקבע שאם הוועדה תמליץ על הגדלה נוספת של תקציב הביטחון, היא תידרש להציע את המקורות לכך, אבל היקף המקורות מוגבל".

אמיר ירון (צילום: יונתן זינדל, פלאש 90)
אמיר ירון (צילום: יונתן זינדל, פלאש 90)

כאמור, הממשלה התעלמה מהמלצות הנגיד. הגירעון כבר עומד על 4.3%. כדי להתמודד איתו, הומלץ בין השאר להגדיל ב־1.6% את ההפרשות לביטוח לאומי (בחלקים שווים בין העובד והמעסיק). "על רקע כל אלה", מדגיש הנגיד, "מומלץ שהממשלה תאשר גם את ההצעה לסגירת חמישה משרדי ממשלה כדי לסמן התייעלות ושותפות בנטל". בפועל זה לא קרה, וגם הכספים הקואליציוניים לא צומצמו. על רקע זה סביר להניח שההסתדרות תסרב לאשר ויתור של העובדים על שני ימי הבראה. היא תהיה מוכנה אולי לתרום יום הבראה אחד לכל היותר.

גם בסקטור העסקי מעריכים כי הגירעון ב־2025 יעמוד לפחות על 5%, מה שעלול לאלץ את חברות דירוג האשראי להוריד פעם נוספת את דירוג המשק. עידן אזולאי, מנהל השקעות ראשי בסיגמא בית השקעות, כותב: "הדרך לאישורו של התקציב בכנסת עדיין רחוקה, וככל הנראה תיתקל במספר לא קטן של מהמורות פוליטיות שעתידות להקשות על העברת התקציב במתכונת שאושרה. התקציב שאושר גוזר גירעון של 4.3%. חוסר היכולת לבצע קיצוצים כדי לעמוד ביעד הגירעון המקורי של 4%, יכול ללמד עד כמה התקציב נמתח ועד כמה יהיה קשה לאוצר להתגמש".

לדבריו, "האוצר צופה שההכנסות יצמחו ביותר מ־4%, אולם בהינתן עול המיסים שהוכבד לצד עלייה בסיכון המקומי, עולה הסבירות שהציבור יקטין את היקפי הצריכה - מה שעלול להקשות על עמידה ביעד הכנסות המדינה". יוני פנינג, האסטרטג הראשי בבנק מזרחי טפחות, מוסיף: "אנחנו ממשיכים לצפות לגירעון של 5% בשנת 2025, תחת ההנחה שהצעת התקציב תאושר בכנסת ועם ציפייה לגידול בהוצאות על רקע המלצות ועדת נגל לתקציב הביטחון".