אנרגיות מתחדשות, אגירת אנרגיה והתייעלות אנרגטית הם תחומים קריטיים למשק הישראלי, המהווים חלק בלתי נפרד מההתמודדות עם משבר האקלים ומהבטחת אספקת האנרגיה בשגרה ובחירום. בעת הנוכחית, כאשר ישראל מתמודדת עם אתגרים משמעותיים בזמן מלחמה, גובר הצורך בהפחתת התלות במקורות חיצוניים לצורך השגת משאבים חיוניים, בהבטחת רציפות אספקת האנרגיה ובחיזוק הכלכלה המקומית.
משרד האנרגיה והתשתיות ומשרד החדשנות, המדע והטכנולוגיה מפרסמים הבוקר (ראשון) דו"ח מקיף בנושא חדשנות באנרגיה בישראל. הדוח חושף כי למעלה מ-300 חברות הזנק (סטארט-אפ) ישראליות בתחום האנרגיה גייסו עד כה כ-5 מיליארד דולר, ומציבות את ישראל בצמרת ההשקעות הפרטיות במדינות המפותחות, פי 3 מהממוצע במדינות ה-OECD כאשר מעל מחצית מהסכום הושקע בתחום כלי הרכב החשמליים והתייעלות האנרגיה. ישראל מדורגת במקום ה-8 בארגון ה-OECD בסך השקעות פרטיות בסטרטאפים בתחום זה.
לצד זאת, ההשקעות הממשלתיות במחקר ופיתוח בתחום האנרגיה נמוכות משמעותית ביחס לעולם וקטנות פי 5 מהממוצע ב-OECD במונחי אחוז תוצר. הדוח קובע כי הגדלת ההשקעה הממשלתית עשויה להאיץ ולחזק את השקעות השוק הפרטי, אשר כבר מביע את אמונו בשטח. פרק ההמלצות בדוח כולל הגברת השקעות ממשלתיות בטכנולוגיות מתקדמות, קידום מדיניות כלכלית ורגולטורית המתמחרת עלויות חיצוניות ומעודדת חדשנות בתחום האנרגיה, שיפור היעילות והבהירות ברגולציה והקטנת הבירוקרטיה ועוד.
שר האנרגיה והתשתיות, אלי כהן, אומר: "על מנת לשמור על מעמדנו ולהרחיב את השפעתנו, עלינו להגדיל את היקף המחקר ואת ההשקעות בתחום. הקמת מרכזי מחקר ייעודיים היא צעד חשוב ובכיוון הנכון, שיחד עם צעדים נוספים תקדם את היעדים האסטרטגיים של משק האנרגיה".
שרת החדשנות, המדע והטכנולוגיה, גילה גמליאל, מוסיפה: ״תחום האנרגיה צפוי לעמוד בחזית החדשנות העולמית בשנים הקרובות, הן כחלק מההתמודדות עם משבר האקלים והן בהיבט של ביטחון אספקת האנרגיה. התחום טומן בחובו פוטנציאל אדיר לפיתוח ולצמיחה כלכלית. משרד החדשנות מקדם מחקר יישומי באמצעות קרן המחקרים הלאומית ומפתח שיתופי פעולה בינלאומיים בתחומי האנרגיה, המחזקים את מעמדה של ישראל כמובילה עולמית. הדו״ח יסייע בזיהוי היתרונות היחסיים ובהסרת חסמים במטרה לבסס את מעמדה של ישראל כמובילה עולמית בתחום".